Αρχική COVID-19 ΠΟΥ σε EΕ: Επιταχύνετε τους εμβολιασμούς- Μέρα αποφάσεων για τα μέτρα σε...

ΠΟΥ σε EΕ: Επιταχύνετε τους εμβολιασμούς- Μέρα αποφάσεων για τα μέτρα σε Ελλάδα

0
εμβόλιο κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Ευρώπη και οι φαρμακευτικές εταιρείες, πρέπει να συνεργαστούν για να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς Covid-19.

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού κλάδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Χανς Κλούγκε, σήμερα Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου. Εκφράζοντας παράλληλα και την ανησυχία του για την εξάπλωση παραλλαγών του ιού.

“Πρέπει να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς”, δήλωσε ο Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη του στο AFP.

Καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να ξεπεράσει μια αργή εκστρατεία εμβολιασμού, εν μέσω εντάσεων μεταξύ των Βρυξελλών και των κατασκευαστών εμβολίων”.

Ο Χανς Κλουζ είπε ότι οι ανταγωνιστικές φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να ενώσουν τις προσπάθειες τους για “δραστική αύξηση της παραγωγικής ικανότητας”.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις το 2,5% του πληθυσμού έχει λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου. Και οι ανακοινώσεις από τις φαρμακοβιομηχανίες για αυξημένη παράδοση εμβολίων, έχουν δημιουργήσει ελπίδες για επιτάχυνση.

Ερωτηθείς για το εάν τα διαθέσιμα εμβόλια από τον Δεκέμβριο θα είναι αποτελεσματικά έναντι νέων παραλλαγών ιών, ο επικεφαλής απάντησε πως “αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Με ανησυχεί”.

“Ο ιός εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι στον άνθρωπο”

“Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για νέες προβληματικές μεταλλάξεις του ιού”, προειδοποίησε.
Και πρόσθεσε πως αυτό “είναι μια σκληρή υπενθύμιση ότι ο ιός εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι στον άνθρωπο”.

Ενώ η καταπολέμηση της πανδημίας φαίνεται τώρα πιο δύσκολη από ότι τον Δεκέμβριο όταν τα πρώτα εμβόλια ήταν διαθέσιμα, ο Χανς Κλουζ παρέμεινε αισιόδοξος.

“Η σήραγγα είναι μεγαλύτερη”

“Θα είμαι ειλικρινής. Νομίζω ότι η σήραγγα είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτήν που νόμιζα στα τέλη Δεκεμβρίου. Αλλά θα είναι διαχειρίσιμη, φέτος, είπε.

Η λύση ή η στρατηγική δεν υπάρχει. Απλά, πρέπει να βελτιωθούμε σε αυτό που κάνουμε”.

Επανέλαβε το αίτημα του ΠΟΥ για τις πλούσιες χώρες να δείξουν αλληλεγγύη προς τις φτωχές χώρες που δεν μπορούν να αγοράσουν εμβόλια. Προτρέποντας τις πλούσιες να μοιραστούν τις δόσεις τους αφού εμβολιάσουν ένα μέρος του πληθυσμού τους.

κορονοϊός μάσκα

Τα σενάρια για τα μέτρα

Σήμερα Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Οι λοιμωξιολόγοι θα εξετάσουν το πρόβλημα της κινητικότητας σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές.
Όπως η Αττική, η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη και θα καταθέσουν την εισήγηση τους στην κυβέρνηση.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης, θα ανακοινωθούν το απόγευμα, στην ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Κλείσιμο σχολείων, λιανεμπορίου και πιο αυστηρούς όρους στις μετακινήσεις, προβλέπει το σενάριο, που φέρεται να υιοθετούν πολλοί επιστήμονες της Επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Αυτό πονοκεφαλιάζει είναι η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων στην Αττική. Ένα μέτρο με πολλές δυσκολίες στην εφαρμογή του.

Στο τραπέζι είναι και η πρόταση για στοχευμένα μέτρα το Σαββατοκύριακο. Με απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα. Με στόχο να περιοριστεί η αυξημένη κινητικότητα, λόγω και του καλού καιρού.

Συζητήθηκε επίσης και η απαγόρευση μετακινήσεων με τον κωδικό 6 για σωματική άσκηση σε μακρινούς δήμους, καθώς έχει διαπιστωθεί κατάχρηση από τους πολίτες. Ωστόσο αυτό το μέτρο φαίνεται να έχει πολλές δυσκολίες στην εφαρμογή του.

Μ. Παγώνη: Χιλιομετρικός περιορισμός στα SMS – Δεν θα αποδώσει η απαγόρευση από τις 18.00

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, υποστήριξε πως μια καλή λύση θα ήταν ο κόσμος που στέλνει τα SMS για άσκηση, να μπορεί να πηγαίνει μόνο γύρω από το σπίτι του, με χιλιομετρικό όριο.

Έτσι, πιστεύει πως θα αποτραπούν τα φαινόμενα συνωστισμού που βλέπουμε σε παραλιακά μέρη ή σε καταστήματα το κέντρο τα Σαββατοκύριακα, καθώς θα είναι πιο ελεγχόμενη η κατάσταση.

Σχετικά με το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 18:00 στην Αττική, η κ. Παγώνη τάχθηκε κατά αυτού του μέτρου.

παιδί - σχολείο

“Να κλείσουν όλα τα σχολεία”

Να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων από τη Δευτέρα ζήτησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Καπραβέλος Διευθυντής Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», προειδοποιώντας για επιδημιολογική έκρηξη στην αντίθετη περίπτωση.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, τα σχολεία άνοιξαν, η κινητικότητα έχει υπεραυξηθεί. Και για να μη φτάσουμε να κλείσουμε την αγορά, τα σχολεία να κλείσουν άμεσα πριν φτάσουμε στην έκρηξη.

«Ήταν υψηλού ρίσκου η απόφαση να ανοίξουμε τα σχολεία, το είχα πει από τις 15 Ιανουαρίου» είπε χαρακτηριστικά.

“Δεν υπάρχει πια ο μύθος ότι τα παιδιά δεν νοσούν”

Όπως υπογράμμισε “δεν υπάρχει άλλη λύση, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές πριν φτάσουμε στην έκρηξη. Χρειάζεται αυστηροποίηση μέτρων, όχι έλεγχων. Σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα Αθήνα πρέπει αυτή τη στιγμή να επανεξετάσουμε ζητήματα”.

Και προειδοποίησε πως “υπάρχουν κρούσματα και στα παιδιά σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχει πια ο μύθος ότι τα παιδιά δεν νοσούν. Υπάρχει χαμηλή ανοσία, χαμηλή διαθεσιμότητα εμβολίων, δεν είμαστε οπλισμένοι”.

 

 

 

Διαφήμιση