Αρχική COVID-19 ΠΟΥ: Σενάριο ταινίας η διαρροή του κορονοϊού από εργαστήριο -Να εστιάσουμε στις...

ΠΟΥ: Σενάριο ταινίας η διαρροή του κορονοϊού από εργαστήριο -Να εστιάσουμε στις νυχτερίδες

0
Γουχάν - Κίνα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

“Εξαιρετικό σενάριο” ταινίας χαρακτηρίζει ο επικεφαλής των ειδικών του ΠΟΥ που διερευνούν στην Γουχάν, την πιθανότητα ο SARS-COV-2 να έχει διαρρεύσει από εργαστήριο, κατά τη συνομιλία του με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ενώ, παράλληλα άλλος από τους ερευνητές δηλώνει πως πρέπει να γίνει ενδελεχής έρευνα στις σπηλιές των νυχτερίδων για την ανίχνευση γενετικού υλικού ώστε να προκύψουν σημαντικές πληροφορίες για την covid-19.

Συγκεκριμένα, ο Πίτερ Μπεν Εμπαρέκ είναι ένας εκ των δέκα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ που έφθασαν τον περασμένο μήνα στην Κίνα για να ερευνήσουν σχετικά με την εμφάνιση της νόσου.

Την Τετάρτη η ομάδα βρέθηκε στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν το οποίο κατηγορήθηκε, ιδίως από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ν. Τραμπ, ότι άφησε να διαφύγει ιός από τα εργαστήριά του, σκοπίμως ή όχι.

“Αν αρχίσουμε να ακολουθούμε και να κυνηγάμε τα φαντάσματα εδώ κι εκεί, δεν θα φτάσουμε πουθενά”, δήλωσε σχετικά ο Μπεν Εμπαρέκ σε τηλεφωνική επικοινωνία. Ωστόσο, θεώρησε την επίσκεψη αυτή σημαντικό σταθμό για να αντιληφθούμε πως προκύπτουν αυτές οι ιστορίες.

Το εν λόγω ινστιτούτο ήδη από το 2012 διαθέτει ένα από τα υψηλότερης ασφαλείας P3 (για παθογόνα επιπέδου 3) εργαστήριο, που μελετά κυρίως κορονοϊούς.  Ενώ διαθέτει και εργαστήριο P4 υψηλότερου επιπέδου ασφαλείας για πιο επικίνδυνους ιούς.

Σύμφωνα με τους “επισκέπτες”, οι συζητήσεις εκεί διαπνέονταν από ειλικρίνεια, προκειμένου να εξακριβωθεί συγκεκριμενος αριθμός ισχυρισμών που σχετίζονταν με το Ινστιτούτο.

Εν κατακλείδι, όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί φαντάζουν σενάρια ταινίας, μετά και από τη σχετική έρευνα και επίσκεψη, επομένως τώρα η αποστολή θα ολοκληρώσει την αποστολή της στην Ουχάν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η προσοχή στρέφεται στις σπηλιές των νυχτερίδων

Ένας άλλος από τους ερευνητές, ο Πίτερ Ντάζακ, ζωοολόγος και ειδικός αναφορικά με τις ζωονόσους, δήλωσε παράλληλα, πως θα πρέπει να γίνει δουλειά και έρευνες στις σπηλιές των νυχτερίδων για την ανίχνευση σχετικού γενετικού υλικού .

Σημείωσε επίσης, ότι η ομάδα, λαμβάνει νέες πληροφορίες για το πώς ο ιός οδήγησε εν τέλει σε πανδημία, ενώ χωρίς να αποκαλύπτει λεπτομέρειες, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία που να συνηγορούν ότι διέφυγε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από εργαστήριο.

Ο ίδιος επιστήμονας, έχει μεγάλη εμπειρία στις έρευνες για την προέλευση του SARS το διάστημα 2002-3003, όπου ανακάλυψαν συσχετισμό με νυχτερίδες που βρίσκονταν σε σπηλιά στα νοτιοδυτικά της Γιουνάν.

Τώρα λοιπόν, εξηγεί ότι πρέπει να γίνει παρόμοια έρευνα για να έχουμε απαντήσεις και να βρεθεί η αληθινή προέλευση που αφορά την άγρια ζωή.

Έτσι και θα περιοριστεί η επαφή με αυτά τα είδη ζώων, καθώς εκτιμά ότι ο ιός μπορεί να υπήρχε πολύ πριν μεταδοθεί στον άνθρωπο και σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να έπονται και άλλοι.
Διαφήμιση