Αρχική Ενέργεια Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Έρχεται νέο πρόγραμμα με ενισχυμένα κριτήρια επιδότησης

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Έρχεται νέο πρόγραμμα με ενισχυμένα κριτήρια επιδότησης

0
σπίτια
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Έρχεται στα τέλη του καλοκαιριού το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με νέα ενισχυμένα κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψιν ακόμη και τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής.

Συγκεκριμένα, στόχος της ηγεσίας του ΥΠΕΝ, είναι να επωφεληθούν ακόμη περισσότερα νοικοκυριά και να ενισχυθούν οικοφιλικές κατασκευές και εγκαταστάσεις όπως μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.

Προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, το τρέχον πρόγραμμα, το οποίο θα απορροφήσει συνολικούς πόρους αξίας 850 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο μεταξύ η ηγεσία του ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας μελετά τα κίνητρα/κριτήρια του νέου προγράμματος, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνουν ενδιαφέρουσες νέες παραμέτρους.

Συγκεκριμένα αναμένεται:

  • το ύψος των επιδοτήσεων να εξαρτάται από την ενεργειακή κλάση του ωφελούμενου κτιρίου
  • να συνυπολογίζονται οι κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες της κάθε περιοχής, με «βαθμοημέρες» (μονάδα μέτρησης που διαμορφώνεται από του αριθμό ημερών που κάνει ζέστη ή κρύο)
  • να αξιοποιηθούν για τις «βαθμοημέρες» τα μετεωρολογικά στοιχεία της ΕΜΥ που χρησιμοποιεί ήδη το υπουργείο Οικονομικών για την χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης,
  • να συμπεριληφθούν κριτήρια παλαιότητας του κτιρίου
  • να ανοίξει περισσότερο η βεντάλια των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να ωφεληθούν νοικοκυριά με μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη
  • να προστεθούν στις επιλέξιμες δαπάνες και νέες δράσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η αποθήκευση ενέργειας

Όλα τα παραπάνω μοιραία θα οδηγήσουν σε αλλαγές της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων, καθώς θα αλλάξουν οι αναγκαίες επιλογές στην πλατφόρμα του Εξοικονομώ-Αυτονομώ.

Αυτό απαιτεί, πάντως και αναβάθμιση της λειτουργικότητα της πλατφόρμας καθώς το προηγούμενο διάστημα παρουσίασε σοβαρές δυσλειτουργίες με συνέπεια να «πετάξει» εκτός του προγράμματος χιλιάδες νοικοκυριά, που βρέθηκαν σε υποδεέστερη τεχνολογικά θέση έναντι των τεχνικών εταιρειών που φέρονται να χρησιμοποίησαν ταχύτερο λογισμικό.

Διαφήμιση