Αρχική Ενέργεια Έρευνα: “Τζάμια” από ξύλο για εξοικονόμηση ενέργειας

Έρευνα: “Τζάμια” από ξύλο για εξοικονόμηση ενέργειας

0
Photo USDA Forest Service
Τζάμι φτιαγμένο από ξύλο - Photo USDA Forest Service
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε δέντρα κοιτώντας έξω από το παράθυρο, αλλά σύντομα μπορεί να τα βρίσκουμε και “μέσα” στα παράθυρά μας… Ο λόγος για ερευνητές στις ΗΠΑ, που εξετάζουν το ενδεχόμενο αντικατάστασης του γυαλιού με τροποποιημένο ξύλο, ως εναλλακτική λύση για την εξοικονόμηση ενέργειας. Ενώ, εκτιμούν ότι θα γλυτώνει τον περιβάλλον από 25.000 τόνους CO2 το χρόνο.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του Forest Products Laboratory, ενός ερευνητικού παραρτήματος του Τμήματος Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), ανέπτυξαν ένα υλικό, που έχει ως βάση το ξύλο, αλλά είναι εξίσου λεπτό και διαφανές, όσο το γυαλί.

Επιπρόσθετα, το νέο υλικό, είναι πιο ελαφρύ, πιο ανθεκτικό και εξοικονομεί περισσότερη ενέργεια από το γυαλί. Για την ακρίβεια “έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει το γυαλί σε απόδοση… από σχεδόν κάθε άποψη” σύμφωνα με το USDA.

Η παραγωγή γυαλιού απελευθερώνει 25.000 τόνους CO2 το χρόνο

Για την ακρίβεια, η κατασκευή του γυαλιού, είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα, αφού απελευθερώνει 25.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, το γυαλί είναι καλός αγωγός της θερμοκρασίας και κατ’ επέκταση οδηγεί σε υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος, λόγω της απώλειας θερμότητας από τα παράθυρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Στον αντίποδα, τα τζάμια από “ξύλο”, δεν θα είναι κατάλληλα μόνο για οικοδόμηση, αλλά και μεμονωμένα για τους ιδιοκτήτες σπιτιών που θα μπορούν να το επιλέγουν ως επάξιο αντικαταστάτη των τζαμιών τους, με άμεσο όφελος για την τσέπη τους.

Πώς δημιούργησαν “τζάμια” από ξύλο

Οι ίνες κυτταρίνης, καθώς και το οργανικό πολυμερές που ονομάζεται λιγνίνη, αποτελούν δύο κύρια δομικά συστατικά της σάρκας ενός δέντρου και κανένα από τα δύο δεν είναι από τη φύση τους διαφανές.

Ωστόσο, χάρη στην προσθήκη υπεροξειδίου του υδρογόνου – το οποίο χρησιμοποιείται και στην παραγωγή χαρτιού – μπορεί να επιτευχθεί διαφάνεια.

Η λιγνίνη και η κυτταρίνη κανονικά απορροφούν και διασπείρουν το φως, ενώ τα χρωμοφόρα του ξύλου, τα άτομα δηλαδή που είναι υπεύθυνα για το χρώμα, κάνουν το υλικό να φαίνεται καφέ στο ανθρώπινο μάτι. Όταν όμως προστίθεται υπεροξείδιο του υδρογόνου, τα χρωμοφόρα καθίστανται ανίκανα να απορροφήσουν φως και να παράγουν χρώμα.

Μετά από πρεσάρισμα για να γίνει υπερβολικά λεπτός, ο αναδιαμορφωμένος πολτός ξύλου, εμφανίζεται πλέον διάφανος, συγκρατώντας όμως τη δύναμη και την ανθεκτικότητα του ξύλου.

Η συγκεκριμένη μελέτη, με την συμβολή ερευνητών από τα πανεπιστήμια του Maryland και Colorado, δημοσιεύτηκε στο τέλος του 2020 στο επιστημονικό Advanced Functional Materials journal.

Διαφήμιση