Αρχική Special Topics Αίγυπτος: Πιθανόν να ανακαλύφθηκε το παλαιότερο ζυθοποιείο στον κόσμο

Αίγυπτος: Πιθανόν να ανακαλύφθηκε το παλαιότερο ζυθοποιείο στον κόσμο

0
Αίγυπτος μπύρα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

To παλαιότερο ζυθοποιείο βιομηχανικής κλίμακας ίσως ανακαλύφθηκε τώρα στην Αίγυπτο, στην αρχαία πόλη της Άβυδου, στα νότια της χώρας, κοντά στη σημερινή πόλη Σοχάγ.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη σηματοδοτεί την τελευταία σε μια σειρά αρχαιολογικών ανακαλύψεων, που είχε αναλάβει μία αμερικανο-αιγυπτιακή ομάδα και πρόκειται για ένα εύρημα που ίσως να αλλάξει την παγκόσμια ιστορία της μπύρας όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα.

Το ζυθοποιείο είχε ανακαλυφθεί αρχικά από Βρετανούς αρχαιολόγους στις αρχές του 20ού αιώνα. Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, η σημασία του δεν αναγνωρίστηκε και η τοποθεσία του χάθηκε αργότερα.

Σήμερα, σχεδόν έναν αιώνα μετά, μια αμερικανική-αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή ανακάλυψε το χαμένο ζυθοποιείο στην Άβυδο.

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως οκτώ μεγάλες ημιυπόγειες εγκαταστάσεις, ενώ με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν χρονολογούνται άνω των 5.000 ετών.

Μάλιστα, το εργοστάσιο μπύρας υψηλής παραγωγής χρονολογείται από το 3.000 π.Χ., κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Βασιλιά Narmer, ο οποίος θεωρείται ευρέως ότι είναι ο πρώτος κυβερνήτης μιας ενοποιημένης Αιγύπτου και ιδρυτής της Πρώτης Δυναστείας.

“Το εργοστάσιο παρήγαγε περίπου 22.400 λίτρα μπύρας κάθε φορά, και μπορεί να έχει κατασκευαστεί σε αυτό το μέρος ειδικά για να προμηθεύει τις βασιλικές τελετές για τις ανάγκες των ταφικών εθίμων των πρώτων βασιλιάδων της Χώρας του Νείλου”, ανέφερε σε δήλωση του υπουργείου ο Matthew Adams, που ηγείται της αποστολής.

Ενώ πρόσθεσε: “Στοιχεία για τη χρήση μπύρας σε τελετές θυσίας βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε αυτές τις εγκαταστάσεις”.

“Το ζυθοποιείο βρισκόταν σε μια τεράστια περιοχή της ερήμου που προοριζόταν αποκλειστικά για τη χρήση των πρώτων βασιλέων της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένου του Narmer”, δήλωσε η Deborah Vischak του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, η οποία ήταν επίσης μέρος της αποστολής.

Σημειώνεται ότι, η Αίγυπτος ελπίζει ότι μια σειρά από πρόσφατες σημαντικές ανακαλύψεις θα βοηθήσει τη χώρα να αναζωογονήσει τον προβληματικό της τουρισμό.

Πηγή: abcnews.go.com

Διαφήμιση