Αρχική Ειδήσεις Κακοκαιρία: Σε λευκό κλοιό η χώρα – Αναβάλλονται όλοι οι εμβολιασμοί σε...

Κακοκαιρία: Σε λευκό κλοιό η χώρα – Αναβάλλονται όλοι οι εμβολιασμοί σε Αττική

0
χιόνια Αττική
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στα λευκά ξανά η Αττική μετά τον μεγάλο χιονιά το 2004 των Φώτων. Στα «λευκά» ξύπνησε σήμερα Τρίτη 16 Φεβρουαρίου η Αθήνα καθώς η κακοκαιρία «Μήδεια» συνεχίζει την επέλαση της με χιόνια, δριμύ ψύχος και ισχυρό παγετό.

Η πυκνή χιονόπτωση που έπεφτε όλο το βράδυ δημιούργησε προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και του λεκανοπεδίου.

χιόνι

Η πιο χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα

Η απολύτως ελάχιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Φλώρινα και ήταν ίση με -19,4 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Ακολουθούν Μεσόβουνο Κοζάνης (-19,1), Νέος Καύκασος (-17,7), Κοιλάδα Κοζάνης (-17,3), Κίτρινη Λίμνη Κοζάνης (-16,7), Βαρικό Φλώρινας (-16,5), Βωβούσα Ιωαννίνων (-16,2) και Γρεβενά (-15,3 βαθμοί).

20210216 WEB daily min temp

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι με ριπές άνω των 100 χλμ/ώρα επικρατούν για δεύτερη μέρα στο Αιγαίο.

Η ισχυρότερη ριπή έως το πρωί της Τρίτης καταγράφηκε στο Πόρτο Τήνου και ήταν ίση με 105 χλμ/ώρα.

20210216 WEB max hi speed

Αναβάλλονται οι εμβολιασμοί

Λόγω της κακοκαιρίας, αναβάλλονται οι σημερινοί εμβολιασμοί σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της Αττικής.

Οι πολίτες που έχουν προγραμματισμένο για σήμερα τον εμβολιασμό τους, θα ειδοποιηθούν για τον επαναπρογραμματισμό του ραντεβού τους.

Ισχυρή σύσταση εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τους κατοίκους όλης της Αττικής να μην κυκλοφορούν τις επόμενες ώρες, καθώς οι πυκνές χιονοπτώσεις έχουν κλείσει πολλούς δρόμους και έχουν δημιουργήσει έντονα προβλήματα στις μετακινήσεις.

Έκτακτη σύσκεψη, με τη συμμετοχή Μητσοτάκη, για την επέλαση του χιονιά

Νέα ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί, σήμερα στις 11:00, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη σφοδρή κακοκαιρία «Μήδεια» που επελαύνει στην Αττική, προκαλώντας αρκετά προβλήματα.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας.

Αττική χιόνια

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην νέα Αθηνών- Κορίνθου

Αποκαταστάθηκε από τις 09.00 το πρωί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην νέα εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου, όπου είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία των φορτηγών ενώ τα ΙΧ κινούνταν με αλυσίδες, μετά τα διόδια Ελευσίνας.

Αυτή την ώρα όλα τα οχήματα κινούνται κανονικά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει και εντάθηκε στην λεωφόρο Αθηνών.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, στις 10.00 απαγορεύτηκε η κυκλοφορία φορτηγών άνω των 3,5 τόνων, ενώ τα ΙΧ κινούνται με αντιολισθητικές αλυσίδες από την ΒΙΑΜΑΞ μέχρι τα ΕΛΠΕ, στο ρεύμα προς Κόρινθο, καθώς και από τα ΕΛΠΕ έως την συμβολή με την λεωφόρο Κηφισού, προς Αθήνα.

Η κατάσταση των δρόμων στην Αττική

Σε ότι αφορά στην κατάσταση των δρόμων στην Αττική, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η κυκλοφορία από χτες έχει διακοπεί:

  • Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας δεξιώσεων «Ermitaz Hall», ρεύμα κυκλοφορίας προς “REGENCY CAZINO MONT PARNES”.
  • Επί της Λ. Φυλής, στο ύψος του καταστήματος το «Χρυσό Βαρέλι», ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια.
  • Επί της Λ. Διονύσου από το ύψος του Γηπέδου Διονύσου έως το ύψος του Πάρκου Ανατολής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Περιφ. Οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης από το «Νοσοκομείο 414» έως «θέση ‘Αγιος Πέτρος».
  • Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από τον Κόμβο Μάνδρας προς Βίλια.
  • Οδός Αναστάσεως, από το Νεκροταφείο προς Υμηττό, Παπάγου.
  • Λ. Αλίμου-Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από ύψος Προφυλακίου Καισαριανής (από σταθμό της Τάξης).
  • Επ. Ο. Καπανδριτίου από Καπανδρίτι προς Βαρνάβα.
  • Οδός Ιπποκράτους από ύψος Επ. Ο. Αφιδνών (Πλατεία Αφιδνών), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.
  • Οδός Αγίου Μερκουρίου από ύψος ταβέρνας «Λεωνίδας», στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, Αχαρνές.
  • Επί της Λ. Εθνικής Αντιστάσεως από το ύψος του γηπέδου Εθνικού Αστέρα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην περιοχή της Καισαριανής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλα τα Βόρεια προάστια τα αυτοκίνητα θέλουν απαραιτήτως αλυσίδες σε δευτερεύοντες δρόμους.

Προβλήματα στις συγκοινωνίες

Προβλήματα στη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς έχει προκαλέσει η πολύ ισχυρή χιονόπτωση στην Αττική, αφού χιονίζει μέχρι και στο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ ΑΕ, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια σε ολόκληρο το δίκτυο της γραμμής 1 του Μετρό.

Επίσης, λόγω προβλημάτων στο δίκτυο του προαστιακού δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο. Τα δρομολόγια του Μετρό γίνονται έως τον σταθμό Δουκ. Πλακεντίας και από εκεί οι επιβάτες με κατεύθυνση προς το Αεροδρόμιο μετεπιβιβάζονται σε συρμούς του Προαστιακού.

Πριν από λίγο αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία του τραμ και κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια.

Παραμένουν τα προβλήματα και σήμερα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και φθάνουν κατά τόπους, σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα 10 μποφόρ.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Έντονα προβλήματα υπάρχουν και στις αστικές συγκοινωνίες με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται δρομολόγια τόσο τα λεωφορεία όσο και τρόλεϊ.
Τα λεωφορεία βγήκαν το πρωί από τα αμαξοστάσια για να πραγματοποιήσουν δρομολόγια στις κεντρικούς δρόμους, αλλά, λόγω της έντονης χιονόπτωσης και της ολισθηρότητας, δόθηκε εντολή να επιστρέψουν στα αμαξοστάσια για λόγους ασφαλείας.

χιόνια

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, προβλήματα ηλεκτροδότησης παρουσιάστηκαν από το πρωί στις εξής περιοχές:

Στην Αττική στις περιοχές Άγιος Στέφανος, Κρυονέρι, Νέα Ερυθραία, Μεταμόρφωση, Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία,Φιλαδέλφεια, Εκάλη, Μαρούσι, Άνοιξη, Διόνυσος, Δροσιά, Καπανδρίτι, Μενίδι, Πάρνηθα, Αυλώνας, Μαλακάσα, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Ροδόπολη, Σταμάτα, Βασιλικά Σαλαμίνας και Σκαραμαγκάς.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την κατανόηση του κοινού και υπογραμμίζει πως όλο το τεχνικό προσωπικό του βρίσκεται επί ποδός καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών.

Η πρωτοφανής κακοκαιρία συνεχίζει να προκαλεί αρκετές ζημιές στο δίκτυο κυρίως από την πτώση δέντρων.

Ο καιρός

Σύμφωνα με το Hellenic Weather προς το μεσημέρι της Τρίτης, οι έντονες χιονοπτώσεις θα απασχολούν κυρίως το ανατολικό τόξο του Λεκανοπεδίου και τα βόρεια και ανατολικά του νομού και στα υπόλοιπα τμήματα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί/ βόρειοι στα 4-5 και τοπικά 6 μπορφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει στους -2 έως 0 oC σε όλο το Λεκανοπέδιο κατά τη διάρκεια της νύχτας και του πρωινού της Τρίτης.

Αναμένονται σημαντικές χιονοστρώσεις σε συμφωνία με τον χάρτη που έχει ήδη αναρτηθεί και παρατίθεται εδώ προς υπενθύμιση ( η εκτίμηση αφορά φυσικές επιφάνειες).

Φυσικά, θα δημιουργηθούν και προβλήματα στις μετακινήσεις εντός του αστικού ιστού, ενώ τα βόρεια προάστια φαίνεται να είναι “αποκλεισμένα”.

triti 16 2 2021 ypsos xioniou
Αναμενόμενο ύψος χιονιού για Τρίτη (16/2) και πρώτες ώρες Τετάρτης (17/2)
triti proi elaxistes thermpokrasies ellada
Ελάχιστες θερμοκρασίες νωρίς το πρωί της Τρίτης 16/2/2021

Τρίτη (16/2) μεσημέρι – Τετάρτη (17/2) μεσημέρι

Παροδικές νεφώσεις που στα ανατολικά και βόρεια θα είναι περισσότερες και τοπικά θα εκδηλώνονται χιονομπόρες , γενικά μέτριας έντασης.

Πιθανότητα ισχυρών εξάρσεων κατά διαστήματα. Στο υπόλοιπο Λεκανοπέδιο και τα δυτικά θα επικρατεί παροδική συννεφιά με μικρή πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων.

Μέσα στη μέρα της Τετάρτης, ο καιρός θα βελτιωθεί ουσιαστικά. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα ανέλθει στην Αθήνα στους 2-3 oC, αλλά στα βόρεια και ανατολικά θα είναι 3-4 oC χαμηλότερη.

Οι άνεμοι βόρειοι – βορειοδυτικοί μέτριοι και τοπικά ισχυροί. Ισχυρός παγετός τις νυχτερινές ώρες της Τρίτης και τις πρωινές της Τετάρτης.

synoliki xionostrosi attiki
Αττική – Εκτιμώμενο ύψος χιονόστρωσης έως το πρωί της Τετάρτης (17/2) – Citizen weather lab
Διαφήμιση