Αρχική Καταστροφές Πώς μπορεί να μειωθεί το τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της καλλιέργειας ρυζιού

Πώς μπορεί να μειωθεί το τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της καλλιέργειας ρυζιού

0
ρύζι
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το ρύζι είναι μια βασική διατροφή σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Και για δισεκατομμύρια ανθρώπους η καθημερινή τους διατροφή.

Ωστόσο, η υγρή καλλιέργεια ρυζιού δεν είναι χωρίς σοβαρό περιβαλλοντικό κόστος. Στην πραγματικότητα, έχει ένα τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η καλλιέργεια ρυζιού σε πλημμυρισμένους ορυζώνες συμβάλλει περίπου στο 12% των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου. Το ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου που οδηγεί την παγκόσμια κλιματική αλλαγή.

Εν τω μεταξύ, η καλλιέργεια ρυζιού απαιτεί επίσης οπουδήποτε μεταξύ 30% και 40% του γλυκού νερού του πλανήτη.

Κάτι που μπορεί να προκαλέσει μεγάλες πιέσεις σε ήδη εξαντλημένες πηγές σε πιο άγονες περιοχές.

καλλιέργεια νερό

Η καλλιέργεια ρυζιού με πράσινους τρόπους

Ωστόσο, το ρύζι μπορεί να καλλιεργηθεί με πολύ πιο πράσινους τρόπους. Μία λύση, που επινοήθηκε από μια ισραηλινή εταιρεία, περιλαμβάνει την τοποθέτηση διάτρητων σωλήνων που παρέχουν ακριβείς ποσότητες νερού απευθείας στις ρίζες των φυτών.

Το αποτέλεσμα της βελτιστοποιημένης άρδευσης στάγδην είναι ότι απαιτείται λιγότερο από το ήμισυ του νερού από την ποσότητα που χρησιμοποιείται σε έναν παραδοσιακό πλημμυρισμένο ορυζώνα.

Κατά τη διάρκεια του πιλοτικού έργου Netafim, η εταιρεία που πρωτοστάτησε στάγδην άρδευση σε ξηρά τοπία γύρω από το Ισραήλ, δημιούργησε ορυζώνες σε διάφορες περιοχές στην Ευρώπη μέχρι τη Νότια Ασία.

Σε ένα αγρόκτημα στη βορειοανατολική Ιταλία, το υψηλής ποιότητας ρύζι καλλιεργείται δίπλα-δίπλα σε ορυζώνες χρησιμοποιώντας τόσο την παραδοσιακή μέθοδο όσο και τη νέα τεχνική άρδευσης στάγδην.

ρύζι

Ρύζι με λιγότερο γλυκό νερό και μηδενική εκπομπή μεθανίου

Η νέα τεχνική άρδευσης στάγδην απέδωσε ρύζι ίσης ποιότητας με καλλιέργειες σε πλημμυρισμένους ορυζώνες με πολύ μειωμένο περιβαλλοντικό κόστος.

Όχι μόνο εξοικονομείται άφθονο γλυκό νερό στη διαδικασία. Αλλά και η εκπομπή μεθανίου μειώνεται στο μηδέν. Κι αυτό καθώς αυξάνεται η μετάβαση από αναερόβια σε αερόβια, σύμφωνα με την εταιρεία.

Μειονέκτημα της μεθόδου είναι η αρχική επένδυση σωλήνων, αντλιών και φίλτρων που μπορεί να είναι ακριβή για τους αγρότες.

Αλλά μακροπρόθεσμα η μετατόπιση από τις πλημμύρες μπορεί να αποφέρει μεγάλα οφέλη για αυτούς. Ειδικά σε άνυδρες περιοχές όπως μέρη της Ινδίας και του Πακιστάν όπου το γλυκό νερό είναι πολύτιμο εμπόρευμα και σε έλλειψη.

Εάν εφαρμοστεί σε αρκετά μεγάλη κλίμακα, η νέα τεχνική άρδευσης στάγδην μπορεί να έχει τεράστια οφέλη.
Ειδικά επειδή η ζήτηση ρυζιού αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% σε τρεις δεκαετίες, λένε οι ειδικοί.

Η Γουίν Ελενς είναι εκτελεστική διευθύντρια της πλατφόρμας Βιώσιμων Ρυζιών, η οποία προωθεί πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές ανάπτυξης.

Και όπως υπογραμμίζει «ο τομέας χρειάζεται μετασχηματισμό». Έτσι ώστε οι αγρότες να «παίρνουν περισσότερο ρύζι για κάθε σταγόνα».

Διαφήμιση