Αρχική Υγεία - Διατροφή Πώς η δημιουργικότητα μειώνει το αίσθημα ανησυχίας

Πώς η δημιουργικότητα μειώνει το αίσθημα ανησυχίας

0
δημιουργικότητα
Διαφήμιση

Η πανδημία του κορονοϊού έχει επιφέρει ραγδαίες αλλαγές στην καθημερινότητα μας και έχει αλλάξει ριζικά την ρουτίνα μας. Με τους μήνες να διαδέχονται ο ένας μετά τον άλλον χωρίς να έχει υποχωρήσει η πανδημία, η κούραση και η αρνητική ψυχολογία ενισχύονται. Πως μπορούμε να μειώσουμε αυτό το αίσθημα ανησυχίας και να τονώσουμε την ψυχολογία μας;

Η ενασχόληση με ένα νέο δημιουργικό χόμπι είναι μία καλή ευκαιρία για να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση μας, να νιώσουμε παραγωγικοί και να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά με περισσότερη διάθεση.

Η σημασία της τέχνης

Ο ψυχοθεραπευτής Josh Hogan, αναφέροντας την προσωπική του εμπειρία και τα συναισθήματα που ένιωσε, όταν άρχισε να σχεδιάζει τοπία κατά την διάρκεια του πρώτου lockdown αποτελεί έμπνευση. 

“Μου δίνει μια αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας. Όταν επικεντρώνομαι σε αυτήν τη δραστηριότητα, δεν ανησυχώ για τα πράγματα που μπορεί να συμβούν στο μέλλον, αλλά με προσγειώνει στο παρόν, γιατί πρέπει να προσέξω αυτό που κάνω. Υπάρχει μια αίσθηση ολοκλήρωσης και μπορεί να νιώθω σαν να έχω πει κάτι. Έχω χρησιμοποιήσει την τέχνη και τη δημιουργικότητα σε όλη μου τη ζωή για να εκφράσω τον εαυτό μου και να κατανοήσω τις σύγχυση της ζωής. Αλλά μόλις άρχισα την συμβουλευτική μου εκπαίδευση, συνειδητοποίησα ότι η τέχνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο. Η έκφραση του εαυτού και η αίσθηση της ζωής είναι δύο σημαντικές διαδικασίες στη θεραπεία. Όταν άρχισα να εκπαιδεύω συνειδητοποίησα ότι έκανα πολλά θεραπευτικά πράγματα χωρίς να το γνωρίζω,” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Josh Hogan.

Ο Hogan προτείνει στους πελάτες που κατακλύζονται από συναισθήματα άγχους να προσανατολιστούν σε δημιουργικές αναζητήσεις. 

Η τέχνη αναγνωρίζεται ευρέως ως ένας χρήσιμος τρόπος για την ενίσχυση της ευημερίας σε τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα, με το:

  • να βοηθάει στην επικοινωνία
  • να ανακουφίζει την κατάθλιψη
  • να αποκαλύπτει κρυφές έννοιες και συγκρούσεις

Ακόμη και μια μικρή δόση δημιουργικότητας μπορεί να φανεί επικερδής. 

Διαβάστε επίσης:  NASA: Μικρός αστεροειδής θα περάσει ξυστά από τη Γη

Γιατί να εντάξουμε την δημιουργικότητα στην ζωή μας

Όπως διαπιστώθηκε μέσα από μια μελέτη του 2018, με επικεφαλής την Δρ Daisy Fancourt, ανώτερη ερευνήτρια της UCL για το BBC Arts, η ενασχόληση με κάτι νέο και δημιουργικό είναι ωφέλιμο για την ψυχική μας υγεία, ανεξάρτητα από το επίπεδο δεξιοτήτων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ένα δείγμα 47.924 ερωτηθέντων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και διαπιστώθηκε ότι το να κάνεις κάτι δημιουργικό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να δουν το προβλήματα τους κάτω από ένα καινούργιο πρίσμα.

“Οι άνθρωποι μπορούν να εκπλαγούν από αυτό που επιτυγχάνουν και αυτό μπορεί να επηρεάσει θετικά και άλλες πτυχές της ζωής τους,” υπογραμμίζει η Fancourt.

Μάλιστα, σύμφωνα με μία μελέτη η οποία εξέταζε τη σχέση μεταξύ τέχνης και υγείας, σε μία ανάλυση κόστους-οφέλους, αποδείχτηκε ότι υπήρξε μείωση 37% των επισκέψεων σε συμβουλευτικούς γιατρούς και μείωση 27% στις εισαγωγές νοσοκομείων, όταν οι ασθενείς συμμετείχαν σε δημιουργικές αναζητήσεις.

Παρόμοια συμπεράσματα έδειξαν και άλλες μελέτες.

Παράδειγμα αποτελεί και μία σουηδική μελέτη του 2010 για τους κλασικούς πιανίστες, η οποία διαπίστωσε ότι ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνθηκε και οι μύες του χαμόγελου ενεργοποιήθηκαν όταν  άρχισαν να παίζουν μουσική.

Επομένως, η ενασχόληση με ένα νέο δημιουργικό χόμπι μπορεί να γίνει η αφορμή για να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση μας, να μειώσουμε τα επίπεδα ανησυχίας και να δούμε τα πρόβλημα από μία πιο θετική σκοπιά.

Πηγή: theguardian.com

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: Σε επιφυλακή ο πλανήτης για νέο κύμα πανδημίας – Τι νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ
Επόμενο άρθροΣαφάρι στην φινλανδική Λαπωνία με φιλικά στο περιβάλλον οχήματα χιονιού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ