Αρχική Ανακύκλωση Ποιος Έλληνας αναλαμβάνει τα ηνία στο Διεθνή Οργανισμό Διαχείρισης Αποβλήτων IWWG

Ποιος Έλληνας αναλαμβάνει τα ηνία στο Διεθνή Οργανισμό Διαχείρισης Αποβλήτων IWWG

0
Ευάγγελος Γιδαράκος
Ευάγγελος Γιδαράκος
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ξεκίνησε η θητεία του Ευάγγελου ΓιδαράκουΟμότιμου Καθηγητή και αποδέκτη του Βραβείου Αριστείας 2018 του Πολυτεχνείου Κρήτης, ως Προέδρου του Διεθνούς Επιστημονικού Οργανισμού IWWG (International Waste Working Group) για τη διετία 2021-2022. 

Διαθέτει παραρτήματα σε 4 χώρες

Ο IWWG αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς και ενεργούς επιστημονικούς φορείς, που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση των αποβλήτων παγκοσμίως, στον οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες ειδικοί από πολλές διαφορετικές χώρες του κόσμου και διαθέτει παραρτήματα σε τέσσερις διαφορετικές ηπείρους. Διαθέτει 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο, Διεπιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα και Εξειδικευμένες Ομάδες Εργασίας. Διοργανώνει ετησίως συνέδρια και σεμινάρια, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ενδιαφερόμενων, ενώ παράλληλα συμμετέχει στην έκδοση βιβλίων και επιστημονικών περιοδικών, μεταξύ των οποίων του πλέον αναγνωρισμένου στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, Waste Management Journal

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη λόγω και του κορονοϊού

Η Ελληνική Προεδρεία στον IWWG συμπίπτει με την ανάγκη αντιμετώπισης της μεγάλης πρόκλησης που έχει επιφέρει η πανδημία του COVID19, μεταξύ άλλων, στην παραγωγή και διαχείριση των αποβλήτων παγκοσμίως. Οι παραγόμενες ποσότητες, η σύσταση και η επικινδυνότητα αυτών έχουν μεταβληθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ταράσσοντας τις υφιστάμενες ισορροπίες. Τα εφαρμοζόμενα συστήματα διαχείρισης οφείλουν να προσαρμοστούν αναλόγως, ώστε αφενός να μπορέσουν να διαχειριστούν τα νέα δεδομένα και αφετέρου να προστατέψουν στόχους, οι οποίοι δύσκολα επιτεύχθηκαν και τώρα απειλούνται, όπως είναι τα ποσοστά ανακύκλωσης, η ελαχιστοποίηση της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης, συσκευασιών, κα


Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Ευάγγελος Γιδαράκος είναι Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης. Είναι απόφοιτος της Σχολής Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Από το ίδιο πανεπιστήμιο έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα με εξειδίκευση στην Τεχνολογία Υλικών και Περιβάλλοντος. Μετά τη λήψη του διδακτορικού του διπλώματος εργάστηκε στη Γερμανία ως ερευνητής, αρχικά στο Ερευνητικό Κέντρο GKSS Forschungszentrum Geesthacht και κατόπιν στο Ινστιτούτο Battelle, όπου έφθασε να καταλάβει την θέση του Διευθυντή.

Το 2002 ο κ. Γιδαράκος εξελέγη ως μέλος του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης. Έκτοτε, έχει συμπληρώσει μια επιτυχή πορεία 18 ετών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, με ερευνητικές δραστηριότητες που εστιάζονται στην επεξεργασία και διάθεση τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων. Έχει αναπτύξει ένα από τα καλύτερα εργαστήρια διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων στην Ελλάδα. Έχει επιβλέψει 10 διδακτορικές διατριβές, 46 μεταπτυχιακές διατριβές και σχεδόν 100 προπτυχιακές διπλωματικές εργασίες. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 ερευνητικές εργασίες, ενώ παράλληλα έχει συγγράψει τέσσερα βιβλία. Από το 2008 και κάθε 2 χρόνια διοργανώνει στα Χανιά, στην έδρα του Πολυτεχνείου Κρήτης, το διεθνές επιστημονικό συνέδριο “Crete – Industrial and Hazardous Waste Management”, με τη συμμετοχή 350 – 400 επιστημόνων από 40-50 χώρες. 

Στον ερευνητικό τομέα, έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος σε 49 ερευνητικά έργα στο Πολυτεχνείο Κρήτης συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ. Η πλειοψηφία των εν λόγω έργων αφορά στη μελέτη και διερεύνηση λύσεων για σημαντικότατα υφιστάμενα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου ναυαγίου του SEA DIAMOND στη Σαντορίνη, των εγκαταλελειμμένων ορυχείων αμιάντου της εταιρίας ΜΑΒΕ, των ενεργών βιομηχανικών εγκαταστάσεων Ασπροπύργου και Ελευσίνας των Ελληνικών Πετρελαίων, καθώς επίσης και ΧΥΤΑ και νοσοκομειακών μονάδων της Περιφέρειας Κρήτης. Μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων έχει καταφέρει να θέσει το ίδρυμά μας στη διάθεση δημοσίων φορέων, που καλούνται να διαχειριστούν σημαντικότατα προβλήματα επικίνδυνων αποβλήτων, χωρίς όμως τα κατάλληλα μέσα (σε ανθρώπινο δυναμικό, τεχνογνωσία κλπ.), προς όφελος φυσικά της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Παράλληλα, έχει δώσει τη δυνατότητα σε πλήθος φοιτητών να ασχοληθούν με την αντιμετώπιση και επίλυση πραγματικών, πλήρους κλίμακας προβλημάτων, αποκτώντας σπάνια εμπειρία και γνώση, πολυτιμότατη για την καριέρα τους ως μηχανικοί περιβάλλοντος. Τέλος, έχει αναλάβει καίριες θέσεις για την ανάπτυξη του Πολυτεχνείου Κρήτης, μεταξύ των οποίων μέλος της Επιτροπής Ερευνών, καθώς και Πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρίας Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Με πληροφορίες από tuc.gr

Διαφήμιση