Αρχική Περιβάλλον Γιγαντιαίος κοραλλιογενής ύφαλος ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία

Γιγαντιαίος κοραλλιογενής ύφαλος ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία

0
ύφαλος
Διαφήμιση

Γιγαντιαίος κοραλλιογενής ύφαλος, ύψους περίπου 500 μέτρων, εντοπίστηκε στην Αυστραλία. Πρόκειται για τον πρώτο που ανακαλύφθηκε μετά από σχεδόν 120 χρόνια.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε βόρεια του Κουίνσλαντ, κατά τη διάρκεια μίας ερευνητικής αποστολής του οργανισμού Schmidt Ocean Institute.

Ο ύφαλος που ξεπερνάει μάλιστα κατά πολύ σε ύψος το Empire State Building, εντοπίστηκε στον ωκεανό από το ερευνητικό σκάφος Falkor στις 20 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι, η βάση του ύφαλου έχει πλάτος 1,5 χιλιόμετρο, ενώ υπάρχουν ακόμη επτά στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του υφάλου στη νήσο Raine, σημείο μείζονος σημασίας για την αναπαραγωγή των πράσινων χελωνών.

Η ανακάλυψη άφησε έκπληκτο τον Robin Beaman, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής αποστολής.
Μάλιστα, ο Wendy Schmidt, συνιδρυτής του Ινστιτούτου Schmidt Ocean υπογραμμίζει: «Η απροσδόκητη αυτή ανακάλυψη επιβεβαιώνει ότι συνεχίζουμε να βρίσκουμε άγνωστες δομές και είδη στους ωκεανούς. Οι γνώσεις μας είναι περιορισμένες. Όμως χάρη στις νέες τεχνολογίες έχουμε την ικανότητα να εξερευνήσουμε και να ανακαλύψουμε οικοσυστήματα και μορφές ζωής που μοιράζονται τον πλανήτη μαζί μας».

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος έχασε τα μισά κοράλλια του σε 25 χρόνια

Η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει ήδη να επιδρά αρνητικά στον πλανήτη. Οι συνέπειες είναι δραματικές, ιδίως όσο αναφορά τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στην Αυστραλία, όπου τα τελευταία 25 χρόνια έχει χαθεί το 50% του πληθυσμού των κοραλλιών, όπως δήλωσαν οι επιστήμονες. Δυστυχώς, πρόκειται για γεγονός το οποίο διαταράσσει με μη αναστρέψιμο τρόπο το υποθαλάσσιο αυτό οικοσύστημα.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 τα διάφορα είδη των κοραλλιών έχουν αρχίσει να μειώνονται στον συγκεκριμένο ύφαλο στην βορειοανατολική Αυστραλία.

Μετά από την δημοσίευση της μελέτης στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή για το εν λόγο οικοσύστημα, που μετά το 1981 περιλαμβάνεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Τα πιο μεγάλα είδη κοραλλιών είναι και αυτά που έχουν πληγεί περισσότερο, με ορισμένα εξ αυτών, που εντοπίζονται στο βορειότερο τμήμα του κοραλλιογενούς υφάλου, να απειλούνται με εξαφάνιση.

«Αυτά εξαφανίστηκαν σε ποσοστό 80% ή 90% σε σύγκριση με όσα υπήρχαν πριν από 25 χρόνια», υπογράμμισε στο AFP ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τζέιμς Κουκ, ο Τέρι Χιουζ, ο οποίος ήταν ένας από τους συντάκτες των πορισμάτων της μελέτης.

Η σημασία του ύφαλου για τον τουρισμό και την οικονομία

Εξαιρουμένης της ανεκτίμητης αξίας του από φυσικής και επιστημονικής άποψης, υπολογίζεται ότι το σύνολο του μεγάλου κοραλλιογενούς υφάλου, ο οποίος εκτείνεται σε μήκος 2.300 χιλιομέτρων, αποφέρει έσοδα 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον αυστραλιανό τουριστικό τομέα.

Προκαλεί ανησυχία το ενδεχόμενο ο ύφαλος αυτός να χάσει το καθεστώς του ως Παγκόσμια Κληρονομιάς, λόγω της υποβάθμισής του. Αυτή αποδίδεται από πολλούς στην επανάληψη των επεισοδίων λεύκανσης των κοραλλιών, η οποία είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Η λεύκανση είναι ένα φαινόμενο μαρασμού, το οποίο εκδηλώνεται με τον αποχρωματισμό των κοραλλιών. Αυτό προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού, η οποία προκαλεί την απομάκρυνση της συμβιωτικής άλγης που προσφέρει στα κοράλλια το χρώμα και τις θρεπτικές τους ουσίες.

Το μέλλον των υφάλων

Θα υπήρχε μία πιθανότητα για τους κοραλλιογενείς υφάλους να αναρρώσουν, αλλά μόνο αν μειωθεί ξανά η θερμοκρασία του νερού.

Στον αντίποδα, αν συνεχιστεί το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι όμορφοι ύφαλοι θα χαθούν για πάντα.

 

Διαφήμιση