Αρχική Μεταφορές Έρχεται στην Κίνα το ταχύτερο τρένο του κόσμου

Έρχεται στην Κίνα το ταχύτερο τρένο του κόσμου

0
ΤΡΕΝΟ ΚΙΝΑ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Έρχεται στην Κίνα το ταχύτερο τρένο του κόσμου που θα αναπτύσσει την ιλιγγιώδη ταχύτητα των 620 χιλιομέτρων την ώρα.

Πρόκειται για ένα τρένο μαγνητικής αιώρησης το οποίο δημιουργήθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Southwest Jiaotong. 

Το τρένο έχει τη δυνατότητα να κινείται χωρίς να αγγίζει τις γραμμές. Αυτό συμβαίνει χάρη στο μαγνητικό πεδίο που παράγεται από υπεραγώγιμους μαγνήτες υψηλής θερμοκρασίας, όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο του Jiaotong, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua.

Το πρωτότυπο παρουσιάστηκε στο Chengdu την Τετάρτη.

Στην τελετή έναρξης, το τρένο φάνηκε να κινείται αργά κατά μήκος της πίστας. Αυτό συνέβει διότι προς το παρόν το τρένο μπορεί να κινείται με χαμηλές ταχύτητες σε δοκιμαστική γραμμή μήκους 165 χιλιομέτρων.

“Η τεχνολογία υπεραγωγών που χρησιμοποιεί το τρένο θα μπορούσε να την κάνει γρηγορότερη και ελαφρύτερη από τα άλλα παρόμοια”, δήλωσε η κρατική εταιρεία Xinhua News σε ένα tweet, ενώ μοιράστηκε πλάνα του πρωτοτύπου.

Η αμαξοστοιχία παρουσιάστηκε με πολλούς πανηγυρισμούς. Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να τεθεί σε λειτουργία. Οι ερευνητές ελπίζουν να το καταστήσουν πλήρως λειτουργικό τα επόμενα 3 με 10 χρόνια.

Εφόσον η εκτίμηση για ταχύτητα 620 χλμ/ώρα ευσταθεί, η νέα αμαξοστοιχία θα κατέρριπτε το ρεκόρ του L0, ενός πειραματικού ιαπωνικού τρένου maglev που έχει πετύχει ταχύτητα 603 χλμ ώρα στις δοκιμές.

Στόχος η ταχύτερη σύνδεση μεταξύ των πόλεων της Κίνας

Το νέο τρένο maglev είναι μέρος του σχεδίου της Κίνας για τη δημιουργία ταχύτερων συνδέσεων μεταξύ των πόλεων. Το συγκεκριμένο τρένο έχει σχεδιαστεί για να ταξιδεύει με ταχύτητα 620 χλμ, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού σε μόλις 47 λεπτά.

Οι ερευνητές εργάζονται ήδη για να αυξήσουν αυτήν την ταχύτητα στα 800 χλμ.

Τα πρώτα τρένα μαγνητικής αιώρησης

Τα πρώτα τρένα μαγνητικής αιώρησης (maglev) αναπτύχθηκαν στην Ιαπωνία.

Ωστόσο, σήμερα η Κίνα είναι αυτή που πρωτοστατεί στην αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Το πρώτο κινεζικό τρένο maglev εγκαινιάστηκε το 2003 σε γραμμή 30 χιλιομέτρων που εξυπηρετεί το αεροδρόμιο Πουντόγκ της Σαγκάης και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 431 χιλιομέτρων την ώρα.

 

 

Διαφήμιση