Αρχική Ελλάδα Καμάλα Χάρις: Ποιο είναι το περιβαλλοντικό υπόβαθρο της νέας αντιπροέδρου των ΗΠΑ

Καμάλα Χάρις: Ποιο είναι το περιβαλλοντικό υπόβαθρο της νέας αντιπροέδρου των ΗΠΑ

0
Καμάλα Χάρις
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Καμάλα Χάρις δεν είναι μόνο η πρώτη στην ιστορία των ΗΠΑ μαύρη και ασιατικής καταγωγής Αμερικανίδα αντιπρόεδρος της χώρας.

Το “δυνατό χαρτί” του Τζο Μπάιντεν,  η “σκληρή” πρώην Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνια, έχει και ενδιαφέροντα διαπιστευτήρια για το κλίμα και το περιβάλλον.

Ενώ ήταν δικηγόρος του Σαν Φρανσίσκο, πριν από 15 χρόνια, η Καμάλα Χάρις δημιούργησε το τμήμα περιβαλλοντικής δικαιοσύνης. Που λειτουργούσε ειδικά για την αντιμετώπιση υποθέσεων περιβαλλοντικού εγκλήματος.

Η νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι «τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος είναι εγκλήματα κατά των κοινοτήτων. Και κατά ανθρώπων που συχνά είναι φτωχοί», όπως είπε στο San Francisco Chronicle το 2005.

Η σχέση μεταξύ κοινωνικοοικονομικού μειονεκτήματος και περιβαλλοντικής ζημίας είναι κάτι που η Καμάλα Χάρις προσπάθησε να αντιμετωπίσει με συνέπεια.

Πολύ πριν ακόμη υπάρξουν όροι όπως «διατομεακός περιβαλλοντισμός», που υποστηρίζει τη δικαιοσύνη για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Πρόσφατα, μήνυσε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου αφού παραβίασαν την περιβαλλοντική νομοθεσία. Και μετά την καταστροφική διαρροή πετρελαίου Refugio το 2015, η υπεύθυνη εταιρεία (Plains All American Pipeline) βρέθηκε αντιμέτωπη με 46 ποινικές κατηγορίες.

Το επόμενο έτος, όταν βρέθηκε ότι η Volkswagen εξαπατούσε τις εκπομπές ντίζελ, η Καμάλα Χάρις, εξασφάλισε διακανονισμό 73 εκατ. ευρώ από τον κατασκευαστή αυτοκινήτων για την πολιτεία της Καλιφόρνια.
Ωστόσο, ορισμένοι έχουν επικρίνει αυτήν την έμφαση της στην περιβαλλοντική δικαιοσύνη.

Καμάλα Χάρις

Τμήμα δίωξης κατά της ρύπανσης

Ως μέρος του Σχεδίου για το Κλίμα ήταν αυτή που πρότεινε την δημιουργία τμήματος Περιβαλλοντικής και Κλιματικής Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ήδη, ο Τζο Μπάιντεν το προχωράει. Και ο νέος φορέας θα αποσκοπεί ειδικά στη δίωξη υποθέσεων κατά της ρύπανσης.

Η Πράσινη νομοθεσία

Παρόλο που η Καμάλα Χάρις θεωρείται πιο μετριοπαθής φωνή στους Δημοκρατικούς, αυτό δεν την εμπόδισε να συνεργαστεί με την εκρηκτική ακτιβίστρια συνάδελφο της από το ίδιο κόμμα Αλεξάνδρεια Οκάσιο-Κορτέζ για τον νόμο σχετικά την Ισότητα του Κλίματος.

Το νομοσχέδιο επικεντρώνεται στην περιβαλλοντική υγεία των κοινοτήτων χαμηλού εισοδήματος όταν εισάγεται η πράσινη νομοθεσία ή κανονισμός.

Αυτό σημαίνει ότι τυχόν πιθανοί νέοι νόμοι ή σχέδια αξιολογούνται ως προς την επίδραση τους σε αυτές τις κοινότητες. Οι οποίες είναι δυσανάλογα στις πρώτες γραμμές της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα.

Αγώνας για την κλιματική κρίση με προτεραιότητα στη δικαιοσύνη και την ισότητα

«Το COVID-19 έχει αποκαλύψει την πραγματικότητα των συστημικών φυλετικών, υγειονομικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών αδικιών που εξακολουθούν να υφίστανται στη χώρα μας, εξήγησε η γερουσιαστής Καμάλα Χάρις τον Ιούνιο του 2020.

Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε δεν μπορεί να διαχωριστεί από το υπόλοιπο της ζωής μας. Και είναι πιο σημαντικό από ποτέ να εργαστούμε προς ένα πιο δίκαιο και δίκαιο μέλλον.

Γι ‘αυτό, καθώς καταπολεμούμε την κλιματική κρίση και χτίζουμε μια καθαρή οικονομία, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στη δικαιοσύνη και την ισότητα».

Καμάλα Χάρις

Οι επενδύσεις

Στην προεκλογική της εκστρατεία για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών
ανακοίνωσε ένα σχέδιο 10 τρις δολαρίων (8,4 τρις ευρώ) για την καταπολέμηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ώστε να φτάσει στο μηδέν έως το 2045, πέντε χρόνια νωρίτερα από τον στόχο της προοδευτικής Πράσινης Νέας Συμφωνίας.

Το προτεινόμενο σχέδιο περιελάμβανε επενδύσεις στις υποδομές μεταφοράς, νερού και ενέργειας των ΗΠΑ. Με στόχο την επίτευξη εντελώς ουδέτερου άνθρακα ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της “αγκάλιασε” αυτό το εκτεταμένο περιβαλλοντικό σχέδιο, με μια πραγματική αίσθηση έκτακτης ανάγκης και επείγοντος.

Σύμφωνα με την αμερικανική Oμάδα Περιβαλλοντικής Υπεράσπισης (LCV), η Καμάλα Χάρις έχει ρεκόρ 91% σε ονομαστικές ψηφοφορίες υπέρ του περιβάλλοντος. Ο Τζο Μπάιντεν έχει μόλις 83%.

Αυτή η βαθμολογία την καθιστά πρωταθλήτρια, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του LCV, Τιερνάν Σίτινφελντ.

“Η γερουσιαστής Καμάλα Χάρις υπήρξε εδώ και πολύ καιρό πρωταθλήτρια για την κλιματική δράση και την περιβαλλοντική δικαιοσύνη, λέει ο Τιερνάν Σίτινφελντ.
Γνωρίζουμε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για μια πιο δίκαιη λύση στην κλιματική κρίση”.

Για την προστασία των ζώων, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σκοράρει για άλλη μια φορά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Humane Society Legislative Fund, που εξετάζει το ρεκόρ κάθε μέλους της Γερουσίας, έχει πετύχει πλήρη βαθμολογία κάθε χρόνο.

Αλλά το μεγάλο μέρος της δουλειάς της σε αυτόν τον τομέα επικεντρώθηκε στη δικαιοσύνη και την εγκληματικότητα, παρά στη νομοθετική εργασία για την καλή μεταχείριση των ζώων.

Διαφήμιση