Αρχική Ζώα Ανακάλυψη σπηλαιογραφίας ζώου τουλάχιστον 45.500 ετών – Η παλαιότερη που έχει βρεθεί

Ανακάλυψη σπηλαιογραφίας ζώου τουλάχιστον 45.500 ετών – Η παλαιότερη που έχει βρεθεί

0
Σπηλαιογραφία στην Ινδονησία ΜΑΧΙΜΕ AUBERT BBC
Σπηλαιογραφία στην Ινδονησία ΜΑΧΙΜΕ AUBERT BBC
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ανακαλύφθηκε σπηλαιογραφία ζώου στην Ινδονησία και είναι αναμφίβολα η παλαιότερη που έχει βρεθεί, αφού χρονολογείται τουλάχιστον πριν από 45.500 χρόνια, ενώ υπάρχει περίπτωση να ανάγεται μέχρι και χιλιάδες χρόνια νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση ανατρέπει τα δεδομένα, αφού εδώ και καιρό υπήρχαν ενδείξεις ότι η πρώτη σύγχρονη τέχνη δεν εμφανίστηκε πρώτη φορά την εποχή των πάγων στην Ευρώπη, αλλά νωρίτερα.

Πρόκειται για τη ζωγραφική ενός άγριου χοίρου, που ανακαλύφθηκε στον τοίχο ενός δυσπρόσιτου σπηλαίου της νήσου Σουλαουέζι της Ινδονησίας και γενικότερα είναι η αρχαιότερη αναπαραστατική ζωγραφιά σπηλαίου που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το προηγούμενο ρεκόρ ανακάλυψης αρχαιότερης σπηλαιογραφίας, κατείχε η ίδια επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Μαξίμ Ομπέρ, από το Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ της Αυστραλίας, όταν το 2019, είχε ανακαλύψει στο ίδιο νησί, αλλά σε άλλη τοποθεσία, σπηλαιογραφία ηλικίας τουλάχιστον 43.900 ετών. Ενώ, μετά την τρέχουσα ανακάλυψη ευελπιστούν ότι θα ανακαλύψουν ακόμα παλαιότερες ζωγραφιές στο Σαλαουέζι. Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό Science Advances.

Τι απεικονίζει

Η συγκεκριμένη ζωγραφιά φυσικού μεγέθους έχει δημιουργηθεί με σκουροκόκκινη ώχρα, στο σπήλαιο Λεάνγκ Τεντόνγκε που βρίσκεται σε μία απομακρυσμένη κοιλάδα του νησιού και απέχει μία ώρα πεζοπορίας από τον πλησιέστερο δρόμο.

Η ζωγραφιά φαίνεται να αποτελεί μέρος της διήγησης μίας ευρύτερης σκηνής, που περιλαμβάνει άλλους δύο χοίρους, οι οποίοι έχουν διατηρηθεί μερικώς. Η εικόνα του αρσενικού χοίρου έχει μέγεθος 136 επί 54 εκατοστά, ενώ πάνω από αυτή, υπάρχουν χρωματιστά αποτυπώματα δύο ανθρώπινων χεριών. Οι επιστήμονες μάλιστα θα προσπαθήσουν να εξάγουν από αυτά δείγματα αρχαίου DNA.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι οι συγκεκριμένοι αγριόχοιροι με τα κοντά πόδια, επιβιώνουν ακόμη ως είδος και αποτελούν το κατ’ εξοχήν κυνηγετικό στόχο στο Σαλαουέζι για χιλιάδες χρόνια.

Το σπήλαιο ήταν μυστικό ακόμα και στους ντόπιους

Ούτε η ντόπιοι δεν ήξεραν για την ύπαρξη του συγκεκριμένου σπηλαίου, καθώς ανακαλύφθηκε το 2017. Αλλά και σύμφωνα με μέλη της τοπικής απομονωμένης κοινότητας Μπούγκις, είναι η πρώτη φορά που μάτια “δυτικών” είδαν την εικόνα με τα ζώα που περιέχει.

Δεν είναι με κάποιο τρόπο γνωστοί οι δημιουργοί της ζωγραφιάς, ωστόσο είναι πιθανό, αλλά όχι βέβαιο, ότι έχει δημιουργηθεί από τον Homo Sapiens.

Πάντως μπορεί να είναι η παλαιότερη ζωγραφιά σε τοίχο σπηλαίου, αλλά όχι η παλαιότερη μορφή τέχνης, καθώς έχει βρεθεί σχέδιο ηλικίας περίπου 73.000 ετών στη Νότια Αφρική.

Δεν είναι σαφές πότε οι πρόγονοι του ανθρώπου έφτασαν στην Ινδονησία και άλλα νησιά της νοτιοανατολικής Ασίας. Εκτιμάται ωστόσο ότι μετά από μαζική έξοδο από την Αφρική, οι πρόγονοί μας διέσχισαν με άγνωστο τρόπο αυτά τα νησιά για να βρεθούν στην Αυστραλία πριν από περίπου 65.000 χρόνια.

Με πληροφορίες από BBC, Science Advanced

 

Διαφήμιση