Αρχική Καταστροφές Το 2020 φεύγει με φυσικές καταστροφές σε Κροατία και Νορβηγία

Το 2020 φεύγει με φυσικές καταστροφές σε Κροατία και Νορβηγία

0
Σεισμός Κροατία
Διαφήμιση

Λίγο πριν κλείσει το 2020 αφήνει πίσω του δύο μεγάλες καταστροφές στην Ευρώπη. Στην Κροατία ο χθεσινός ισχυρότερος των τελευταίων ετών σεισμός 6,4 R έγινε αιτία να χάσουν τη ζωή τους 7 άνθρωποι. Στην Νορβηγία, η γη άνοιξε καταβυθίζοντας περισσότερα από δέκα σπίτια.

Σεισμός στην Κροατία

Η μία από τις δύο καταστροφές, αφορά τον σεισμό που σημειώθηκε στο κέντρο της Κροατίας, στις 29 Δεκεμβρίου. Τα 6,4 ρίχτερ αποδείχθηκαν καταστροφικά για τη χώρα καθώς άφησαν πίσω τους συντρίμμια, νεκρούς και αγνοούμενους.

Συγκεκριμένα, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην πόλη Πέτρινια, 50 χιλιόμετρα από το Ζάγκρεμπ, όπως επεσήμανε το τηλεοπτικό δίκτυο N1.

Ο σεισμός μπορεί να πέρασε αλλά άφησε πίσω του ανυπολόγιστες ζημιές, με κτήρια να έχουν καταρρεύσει και ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους. 

Στην κεντρική πλατεία της πόλης Πέτρινια πολλά κτήρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν ήταν και ένας βρεφονηπιακός σταθμός. Ευτυχώς ήταν άδειος κατά την διάρκεια του σεισμού.

«Η πόλη δεν είναι πια παρά ένας σωρός ερειπίων. Επικρατεί πανικός, όλοι θέλουν να μάθουν τι απέγιναν οι δικοί τους άνθρωποι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ντάρινκο Ντούμποβιτς.

σεισμός Κροατία

Οι ζημιές δεν περιορίστηκαν μόνο στα κτήρια. Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ υπήρξαν και τραυματίες.

Στο χωριό Μάγισκε Πόλιανε, κοντά στην Γκλίνα, πέντε άνδρες έχασαν την ζωή τους.

Θύμα του σεισμού και ένα δωδεκάχρονο κορίτσι από την Πέτρινια, τα θύματα είναι συνολικά έξι», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τόμο Μέντβεντ.

Τέλος, στα συντρίμμια της εκκλησίας του αγίου Νικολάου στο χωριό Ζάζινα, βρέθηκε η σορός ενός άνδρα.

 

Κατολίσθηση στην Νορβηγία

Με ακόμα μία καταστροφή μας αποχαιρετά το 2020 και αυτή αφορά την κατολίσθηση από χιονοστιβάδα στο χωριό Gjerdrum, που σημειώθηκε σήμερα νωρίς το πρωί.

Νορβηγία, Κατολίσθηση
Εικόνα: Fredrik Hagen/NTB/The Associated Press

Άλλη μία φυσική καταστροφή που αφήνει πίσω της ζημιές.

Δέκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά,  ενώ υπήρξαν και 21 αγνοούμενοι.

Μάλιστα, καθώς οι αγνοούμενοι κατοικούσαν στα σπίτια που βρισκόντουσαν στο βαθύτερο μέρος του κρατήρα, δεν μπορούσε να είναι γνωστό αν οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια.

Νορβηγία
Εικόνα: Fredrik Hagen/NTB μέσω του Associated Press

Για την ασφάλεια τους 700 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

Η χιονοστιβάδα άφησε πίσω της το έδαφος ασταθές και για αυτό το λόγο οι ενέργειες πραγματοποιούνται μέσω ελικοπτέρου.

ελικόπτερο
Εικόνα: Νορβηγική Υπηρεσία Διάσωσης / NTB / Reuters

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στην νότια Νορβηγία είναι πιθανόν να προκάλεσαν μετακινήσεις του σαθρού αργιλώδους εδάφους της περιοχής οδηγώντας στην σημερινή καταστροφή, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτου NRK.

 

Διαφήμιση