Αρχική Περιβάλλον Η τεχνολογία στα «χέρια» των αγροτών της Πρέσπας

Η τεχνολογία στα «χέρια» των αγροτών της Πρέσπας

0
φασόλια
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozengr

Η πρακτική ευφυούς γεωργίας έφτασε στην Πρέσπα μέσα από το πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης Poliprespa, που υλοποιείται από τους τοπικούς φορείς της περιοχής με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) καθώς και άλλους υποστηρικτές.

Θα συνεχιστεί το Πρόγραμμα και το 2021

Το πιλοτικό πρόγραμμα γεωργίας ακριβείας συνεχίζεται και την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, η οποία ξεκινά τον Απρίλιο του 2021, με ορίζοντα το τέλος του ίδιου έτους. Η παρέμβαση του προγράμματος Poliprespa ευελπιστεί να αποτελέσει πρότυπο εφαρμογής πιλοτικών δράσεων ευφυούς γεωργίας σε προστατευόμενες περιοχές.

Συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Οι κάτοικοι της Πρέσπας ασχολούνται κατά βάση με τον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα με την καλλιέργεια του φασολιού. Στα πλαίσια του Poliprespa ξεκίνησε η συνεργασία της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ) με στόχο την εισαγωγή πρακτικών γεωργίας ακριβείας σε βιολογικές καλλιέργειες.

Παραγωγή και βελτίωση ποιότητας οι στόχοι της γεωργίας ακριβείας

Η γεωργία ακριβείας στοχεύει, τόσο στην αύξηση της παραγωγής και στη βελτίωση της ποιότητάς της, όσο και στη μείωση αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, με εργαλεία που δίνουν τη δυνατότητα στους αγρότες να προσαρμόσουν τις μεθόδους καλλιέργειας στις πραγματικές ανάγκες του χωραφιού τους.

Ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε την Άνοιξη του 2020

Σε μια προστατευόμενη περιοχή, ένα σπάνιο οικοσύστημα, όπως το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, η εφαρμογή τέτοιων πρακτικών είναι απαραίτητη και έχει πολλαπλά οφέλη. Το πιλοτικό πρόγραμμα στην Πρέσπα εφαρμόζεται από την Άνοιξη του 2020, οπότε σήμανε και η έναρξη της φετινής καλλιεργητικής περιόδου, αριθμώντας έξι ωφελούμενους βιοκαλλιεργητές φασολιού.

Έμπειροι επιστήμονες από την πλευρά της ΑΓΣ με τακτικές επισκέψεις παρείχαν εξατομικευμένη συμβουλευτική στους έξι αγρότες. Έγιναν εδαφολογικές αναλύσεις στα αγροτεμάχια, για να προσδιοριστούν κρίσιμες για την παραγωγή παράμετροι του εδάφους και τοποθετήθηκαν ειδικοί αισθητήρες, με τους οποίους γίνεται παρακολούθηση και καταγραφή πολύτιμων πληροφοριών σχετικά με τις επικρατούσες συνθήκες.

Από τις μελέτες, που έγιναν, προσδιορίστηκαν ακριβώς οι ανάγκες σε άρδευση, η ποσότητα και τα χρονικά διαστήματα, κατά τα οποία έπρεπε αυτή να πραγματοποιείται, ενώ δόθηκαν και οδηγίες για τη λίπανση των καλλιεργειών.

Επιπλέον, ένας μετεωρολογικός σταθμός εγκαταστάθηκε στην Πρέσπα, παρέχοντας τις εγκυρότερες δυνατές προβλέψεις, τόσο σε βραχυπρόθεσμο (7 ημερών), όσο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (14 ημερών).

Έτοιμο να διατεθεί το προϊόν

Οι βιοκαλλιεργητές αλώνισαν τα χωράφια τους μέσα στον Νοέμβρη, χωρίς απώλειες, σύμφωνα με την αναμενόμενη συγκομιδή και είναι έτοιμοι για τη διάθεση ενός εξαιρετικού προϊόντος με μεγάλη προστιθέμενη αξία, του φημισμένου και προστατευόμενου με πιστοποίηση ΠΓΕ φασολιού της Πρέσπας.

Ο υπεύθυνος γεωπόνος της ΑΓΣ, Ηλίας Κάλφας, αναφέρει ότι «η Πρέσπα πλέον έχει μπει στο Internet of Things (IoT). Έχει ήδη δημιουργηθεί η απαραίτητη υποδομή, που δίνει δυνατότητες παρακολούθησης και ελέγχου της παραγωγής τέτοιες, που δύσκολα θα μπορούσε να βρεθεί σε άλλες περιοχές της Ευρώπης αυτή τη στιγμή». Ένας από τους ωφελούμενους του προγράμματος, ο Λάζαρος Νικολάου, βιοκαλλιεργητής φασολιού, είπε χαρακτηριστικά: «Πλέον δεν χρειάζεται να υποθέτω τι συμβαίνει στο χωράφι μου, αλλά το γνωρίζω με βεβαιότητα. Και όλα αυτά τα πολύτιμα στοιχεία τα βρίσκω εύκολα στο κινητό μου».

Ένα από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα σχετιζόταν με τη διαχείριση του νερού, κατά την οποία παρατηρήθηκε ιδιαίτερα αυξημένη χρήση σε σχέση με την πραγματική ανάγκη του φυτού.

Για τη χρήση αυτή δεν ευθύνονται οι αγρότες, αλλά το σύστημα άρδευσης στον κάμπο των Πρεσπών, που δε δίνει μεγάλα περιθώρια ελέγχου στον καλλιεργητή (μέθοδος άρδευσης με ανοιχτά αυλάκια). Το ευχάριστο είναι ότι μετά από συστηματική δουλειά και επιμονή όλων των φορέων της Πρέσπας, ένα από τα μεγαλύτερα αρδευτικά έργα της χώρας, η στάγδην άρδευση, πρόκειται να εφαρμοστεί στον κάμπο των Πρεσπών τα επόμενα χρόνια.

Πηγές: facebook poliprespa, www.snf.org, www.spp.gr, www.pont.org, www.lifeprespawaterbirds.gr, www.lundtrust.org.uk

Διαφήμιση