Τη ζωή ενός νεαρού ινδικού ελέφαντα (Elephas maximus indicus), έσωσε ο Ταϊλανδέζος εργαζόμενος διάσωσης Mana Srivate. “Όταν ο μικρός ελέφαντας άρχισε να κινείται, σχεδόν έκλαψα,” δήλωσε ο Srivate.
Ο νεαρός ελέφαντας χτυπήθηκε από μια μοτοσικλέτα, ενώ προσπαθούσε να διασχίσει έναν δρόμο στο Τσανταμπούρι, στην ανατολική Ταϊλάνδη.
Πως σώθηκε το ελεφαντάκι
Ο ελέφαντας βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση και ο Srivate χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του για την ανθρώπινη καρδιοαναπνευστική ανάνηψη (CPR), κατάφερε να του σώσει τη ζωή.
Ο Mana, έψαξε στο διαδίκτυο προκειμένου να εντοπίσει που βρίσκεται η καρδία του ελέφαντα.
Ένα συγκινητικό βίντεο, το οποίο μάλιστα έχει γίνει viral, δείχνει τον διασώστη να προσπαθεί να σώσει το μωρό ελέφαντα, που είχε πέσει χτυπημένο στο πλάι, εφαρμόζοντας την καρδιοαναπνευστική ανάνηψη (CPR).
The extraordinary moment a baby elephant is revived using CPR after being hit by a motorbike in Thailandhttps://t.co/sB8bB3JxJg pic.twitter.com/2DVESdyNDL
— BBC News (World) (@BBCWorld) December 22, 2020
“Είναι δύσκολο να πούμε αν σταμάτησε πραγματικά να αναπνέει πριν του κάνει ο διασώστης τις θωρακικές συμπιέσεις, αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι βρισκόταν σε σοκ”, δήλωσε ο κτηνίατρος Jaclyn Gatt, διευθυντής της Κλινικής Πτηνών και Εξωτικών Ζώων στην Αυστραλία.
Παρά τον κίνδυνο που διέτρεχαι ο Mana, από τους μεγαλύτερους ελέφαντες που αναζητούσαν το χτυπημένο ελεφαντάκι, συνέχιζε με θάρρος και με μοναδικό του στόχο να του σώσει τη ζωή. Μετά από περίπου 10 λεπτά, το μωρό ελέφαντας κατάφερε να σηκωθεί με λίγη βοήθεια.
“Είναι το ένστικτό μου να σώσω ζωές, αλλά ανησυχούσα συνεχώς γιατί άκουγα τη μητέρα και τους άλλους ελέφαντες να ζητούν το μωρό”, δήλωσε η Μάνα στο Reuters.
Όσο αφορά, τον οδηγό μοτοσυκλέτας, δεν είχε σοβαρούς τραυματισμούς. Τον φρόντισαν σε ένα σημείο λίγο πιο πέρα από τον ελέφαντα.
Η σημασία της μεθόδου CPR
Όπως και για την παροχή πρώτων βοηθειών στον άνθρωπο, έτσι και για την κτηνιατρική, η μέθοδος CPR, είναι πολύ πρακτική και σημαντική για όλα τα ζώα, από τα κατοικίδια μέχρι και τα άγρια.
“Έχω κάνει CPR σε πολλά είδη: σκύλους, γάτες, κουνέλια, κουνάβια, πουλιά, αρουραίους, χελώνες, σαύρες ακόμη και σε ψάρια”, υπογράμμισε ο Gatt.