Αρχική Ζώα Η συγκινητική διάσωση ενός μωρού ελέφαντα γίνεται η ευχάριστη είδηση του 2020...

Η συγκινητική διάσωση ενός μωρού ελέφαντα γίνεται η ευχάριστη είδηση του 2020 – (Βίντεο)

0
μωρό ελέφαντας
Διαφήμιση

Τη ζωή ενός νεαρού ινδικού ελέφαντα (Elephas maximus indicus), έσωσε ο Ταϊλανδέζος εργαζόμενος διάσωσης Mana Srivate. “Όταν ο μικρός ελέφαντας άρχισε να κινείται, σχεδόν έκλαψα,” δήλωσε ο Srivate.

Ο νεαρός ελέφαντας χτυπήθηκε από μια μοτοσικλέτα, ενώ προσπαθούσε να διασχίσει έναν δρόμο στο Τσανταμπούρι, στην ανατολική Ταϊλάνδη.

Πως σώθηκε το ελεφαντάκι

Ο ελέφαντας βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση και ο Srivate χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του για την ανθρώπινη καρδιοαναπνευστική ανάνηψη (CPR), κατάφερε να του σώσει τη ζωή.

Ο Mana, έψαξε στο διαδίκτυο προκειμένου να εντοπίσει που βρίσκεται η καρδία του ελέφαντα.

Ένα συγκινητικό βίντεο, το οποίο μάλιστα έχει γίνει viral, δείχνει τον διασώστη να προσπαθεί να σώσει το μωρό ελέφαντα, που είχε πέσει χτυπημένο στο πλάι, εφαρμόζοντας την καρδιοαναπνευστική ανάνηψη (CPR).

 

“Είναι δύσκολο να πούμε αν σταμάτησε πραγματικά να αναπνέει πριν του κάνει ο διασώστης τις θωρακικές συμπιέσεις, αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι βρισκόταν σε σοκ”, δήλωσε ο κτηνίατρος Jaclyn Gatt, διευθυντής της Κλινικής Πτηνών και Εξωτικών Ζώων στην Αυστραλία.

Παρά τον κίνδυνο που διέτρεχαι ο Mana, από τους μεγαλύτερους ελέφαντες που αναζητούσαν το χτυπημένο ελεφαντάκι, συνέχιζε με θάρρος και με μοναδικό του στόχο να του σώσει τη ζωή. Μετά από περίπου 10 λεπτά, το μωρό ελέφαντας κατάφερε να σηκωθεί με λίγη βοήθεια.

“Είναι το ένστικτό μου να σώσω ζωές, αλλά ανησυχούσα συνεχώς γιατί άκουγα τη μητέρα και τους άλλους ελέφαντες να ζητούν το μωρό”, δήλωσε η Μάνα στο Reuters.

Όσο αφορά, τον οδηγό μοτοσυκλέτας, δεν είχε σοβαρούς τραυματισμούς. Τον φρόντισαν σε ένα σημείο λίγο πιο πέρα από τον ελέφαντα.

Η σημασία της μεθόδου CPR

Όπως και για την παροχή πρώτων βοηθειών στον άνθρωπο, έτσι και για την κτηνιατρική, η μέθοδος CPR, είναι πολύ πρακτική και σημαντική για όλα τα ζώα, από τα κατοικίδια μέχρι και τα άγρια.

“Έχω κάνει CPR σε πολλά είδη: σκύλους, γάτες, κουνέλια, κουνάβια, πουλιά, αρουραίους, χελώνες, σαύρες ακόμη και σε ψάρια”, υπογράμμισε ο Gatt.

Το CPR είναι μια διαδικασία που βοηθά την καρδιά να συνεχίσει να” χτυπάει “με θωρακικές συμπιέσεις, που εξασφαλίζει την αναπνοή και συνεπώς διατηρεί τον εγκέφαλο ζωντανό. Εάν η καρδιά ενός ατόμου ή ενός ζώου σταματήσει να λειτουργεί ή δεν μπορεί να αναπνεύσει, το CPR μπορεί να τον κρατήσει ζωντανό μέχρι να επανέλθει από μόνο του ή μέχρι να υπάρξει ιατρική παρέμβαση (φάρμακα και μηχανήματα). “

Διαφορές τις μεθόδου CPR μεταξύ ανθρώπων και ζώων

Ωστόσο, ο τρόπος που εφαρμόζεται η μέθοδος CPR στον άνθρωπο, διαφέρει από αυτή που εφαρμόζεται στους ελέφαντες.
Ο Gatt εξηγεί ότι οι κύριες διαφορές της εκτέλεσης της μεθόδου CPR μεταξύ ζώων και ανθρώπων, σχετίζονται με το σημείο που πρέπει να γίνει η συμπίεση και το πόσο έντονα πρέπει να γίνει η πίεση.
Στα ζώα, οι πιθανότητες ανάρρωσης συχνά εξαρτώνται από την αιτία της καρδιακής ανακοπής. Τα ζώα που ήταν άρρωστα πριν από τη διακοπή μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο να αναβιώσουν από εκείνα που έχουν υποστεί πρόσφατο τραύμα.
“Υπάρχουν ειδικοί κτηνίατροι έκτακτης ανάγκης και κρίσιμης περίθαλψης (ECC), νοσοκόμες και νοσοκομεία που εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα, αλλά όλες οι κτηνιατρικές ομάδες μπορούν να εφαρμόσουν την μέθοδο CPR εάν οι ασθενείς το χρειάζονται”, δήλωσε ο Gatt.
Η ιστορία του μωρού ελέφαντα είχε αίσιο τέλος. Μάλιστα, αμέσως μετά από μία περαιτέρω θεραπεία απαραίτητη για τον ελέφαντα, σε άλλη τοποθεσία, το μωρό επέτρεψε στην αρχική σκηνή του ατυχήματος, όπου με τις κραυγές από τους συγγενείς του κατόρθωσε να τους εντοπίσει και να σμίξουν και πάλι, σύμφωνα με το Reuters.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΆνω των 1000 παραβάσεων τα Χριστούγεννα – Πάρτι με τουλάχιστον 30 άτομα
Επόμενο άρθροΤι είναι η “διαισθητική διατροφή”