Αρχική Ειδήσεις ΣτΕ: Συνταγματική η διαγραφή παιδιών χωρίς εμβόλια, από παιδικούς σταθμούς

ΣτΕ: Συνταγματική η διαγραφή παιδιών χωρίς εμβόλια, από παιδικούς σταθμούς

0
παιδικός σταθμός, Παιδικοί σταθμοί
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Φρένο στο αντιεμβολιαστικό κίνημα βάζει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Σύμφωνα με την απόφαση κρίνει “συνταγματική η διαγραφή παιδιών από παιδικό σταθμό σε περίπτωση που οι γονείς αρνούνται να τα εμβολιάσουν”.

Το σκεπτικό του ΣτΕ βασίζεται στο ότι η συνταγματική δημόσιου σκοπού πρόβλεψη του κράτους να λαμβάνει μέριμνα για τη δημόσια υγεία επιτρέπει να διαγράφονται από τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία τα παιδιά, σε περίπτωση κατά την οποία οι γονείς αρνούνται να τα εμβολιάσουν.

Η προσφυγή στο ΣτΕ έγινε από γονιό παιδιού που είχε διαγραφεί μετά από άρνηση εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, από δήμο της Ανατολικής Μακεδονίας διαγράφηκαν τέσσερα παιδιά από ισάριθμους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Παρά τις ειδοποιήσεις προς τους γονείς τους εκείνοι αρνήθηκαν να τα εμβολιάσουν για τις γνωστές παιδικές ασθένειες.
Ένας εκ των γονέων, η κόρη του οποίου διαγράφηκε από τον παιδικό σταθμό, προσέφυγε στο ΣτΕ.
Ζητώντας να ακυρωθεί η από 14.1.2020 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Τι υποστήριξαν οι γονείς

Όπως υποστήριξαν οι γονείς “το παιδί τους τιμωρείται, επειδή δεν έχει δεχθεί κάποια εκ των πολλών εμβολίων”.
Και “τυγχάνει διαφορετικής μεταχείρισης από τα συνομήλικα παιδιά και συμμαθητές της, χωρίς να υφίσταται λόγος.

Παράλληλα περιορίζεται ουσιωδώς η συμμετοχή της στην κοινωνική ζωή εν γένει. Καθώς ο παιδικός σταθμός αποτελεί σημείο κοινωνικοποίησης και ανάπτυξης της προσωπικότητας των νηπίων. Και επιβάλλεται σε βάρος της ένα επαχθές μέτρο, το οποίο δεν είναι αναγκαίο, αφού το παιδί είναι υγιές, δεν συντρέχει περίπτωση πανδημίας και τα υπόλοιπα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα στον παιδικό σταθμό έχουν λάβει τα προβλεπόμενα εμβόλια”.

Το ΣτΕ (απόφαση 2387/2020) αναφέρει ότι στην κάρτα υγείας του νηπίου αναφερόταν ότι η ανήλικη ήταν “ανεμβολίαστη”. Και πως έπρεπε να ολοκληρώσει την τέταρτη δόση εμβολιασμών για κοκκύτη, πολυομμετίδα, πνευμονιόκοκκο, κ.λπ., ενώ δεν έχει λάβει καμία δόση από τα εμβόλια μηνιγγιτιδόκοκκου, ιλαράς- παρωτίτιδας – ερυθράς, ανεμοβλογιάς, ηπατίτιδας Α΄ και ροταϊού.

Γιατί είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των γονέων

Το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των γονέων. Και έκρινε συνταγματική και νόμιμη την απόφαση του δήμου για διαγραφή της ανήλικης από τον παιδικό σταθμό.

Υπογραμμίζοντας ότι “θα αντέκειτο στην αρχή της ισότητας η αξίωση προσώπου να μην εμβολιαστεί, επικαλούμενο ότι δεν διατρέχει ατομικό κίνδυνο, εφόσον διαβιώνει σε ασφαλές περιβάλλον οφειλόμενο στο γεγονός ότι τα άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός  έχουν εμβολιαστεί”.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣ. Πέτσας: Παράταση lockdown έως και τις 14 Δεκεμβρίου
Επόμενο άρθροΠως λειτουργεί ο νέος ανελκυστήρας πλαγιάς στην Ακρόπολη