Αρχική Ειδήσεις Σ. Πέτσας: Παράταση lockdown έως και τις 14 Δεκεμβρίου

Σ. Πέτσας: Παράταση lockdown έως και τις 14 Δεκεμβρίου

0
Στέλιος Πέτσας
Εικόνα: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Την παράταση του lockdown για ακόμα μία εβδομάδα, έως και τις 14 Δεκεμβρίου στις 6 το πρωί, ανακοίνωσε πριν λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Υπενθυμίζεται πως τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού είχαν αρχικά ισχύ έως τις 30 Νοεμβρίου.
Η πρώτη παράταση ισχύει έως τις 7 Δεκεμβρίου. Και πλέον με την νέα παράταση συνεχίζεται εφαρμογή τους έως τις 14 του μήνα.

Σήμερα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης πως από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα καταστήματα με εποχιακά είδη. Παράλληλα θα επιτρέπεται και η πώληση τους από τα σούπερ μάρκετ.

Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις το βράδυ 21:00-5:00

Υπενθυμίζεται πως μόνο για τρεις λόγους μπορεί κάποιος να στείλει SMS στο 13033 για να βγει από το σπίτι του τις ώρες μεταξύ 21:00-5:00. Και αυτοί είναι για εργασία, υγεία και βόλτα με το κατοικίδιο. Συγκεκριμένα:

  • Με τον αριθμό 1: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για σοβαρές περιπτώσεις υγείας.
  • Με τον αριθμό 6: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για μικρή βόλτα κατοικίδιου κοντά στην οικία τους.
  • Στην μετακίνηση για εργασία είναι απαραίτητο το έγγραφο μετακίνησης του εργοδότη.

SMS και οι κωδικοί στο 13033 στη διάρκεια της μέρας

Για κάθε μετακίνηση οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.
Συγκεκριμένα ο πολίτης πρέπει να δηλώνει:

  • Το ονοματεπώνυμο του.
  • Τη Διεύθυνση κατοικίας του.
  • Τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι.

Η μορφή του SMS: X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  • 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • 3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  • 5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Διαφήμιση