Αρχική Επιλεγμένα Πρωτότοκο παιδί: Τι ρόλο παίζει στην επιλογή επαγγέλματος

Πρωτότοκο παιδί: Τι ρόλο παίζει στην επιλογή επαγγέλματος

1
σειρά γέννησης παιδιών
Εικόνα: pixabay/Bessi
Διαφήμιση

Η σειρά γέννησης ενός παιδιού μέσα σε μία οικογένεια μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να παίξει ρόλο στη διαμόρφωση ορισμένων χαρακτηριστικών της προσωπικότητας. Μια δημοφιλής άποψη υποστήριζε μάλιστα ότι η σειρά γέννησης συνδέεται με την επιλογή επαγγέλματος στο μέλλον. Ωστόσο, αυτή η άποψη ισχύει όντως;

Η άποψη του παρελθόντος, ότι η σειρά γέννησης ενός παιδιού μέσα στην οικογένεια, επηρεάζει την επιλογή επαγγέλματος, φαίνεται να μην παίζει τελικά τόσο καθοριστικό παράγοντα, σύμφωνα με τα στοιχεία μίας νέας έρευνας.

Μελέτη

Σε μία ανάλυση που πραγματοποιήθηκε πάνω σε μία διαχρονική μελέτη που παρακολούθησε 3.763 Αμερικανούς σε διάστημα 50 ετών δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η σειρά γέννησης συνδέεται με την επιλογή επαγγέλματος.

Επιπλέον, φαίνεται να υπάρχει μια μικρή συσχέτιση μεταξύ της σειράς γέννησης και της επίτευξης στόχων, η οποία περιλαμβάνει ακαδημαϊκά επιτεύγματα.

Ωστόσο, η ιδέα ότι τα πρωτότοκα παιδιά ακολουθούν πιο επιστημονικά μονοπάτια και άλλα παιδιά ακολουθούν πιο δημιουργικά δεν υποστηρίζεται από τα δεδομένα.

Οι ερευνητές επεσήμαναν μάλιστα ότι πάντοτε υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Δύο διαφορετικές υποθέσεις

Μία προηγούμενη έρευνα προτείνει τις εξής δύο υποθέσεις:

  • τα παιδιά που γεννιούνται αργότερα σε μια οικογένεια προσπαθούν να βρουν θέσεις διαφορετικές από αυτές που έχει επιλέξει πρωτότοκο παιδί. Έτσι, καταλήγουν να είναι πιο δημιουργικοί, ριψοκίνδυνοι και κοινωνικοί, γεγονός που επηρεάζει τις επιλογές σταδιοδρομίας τους.
  • τα πρωτότοκα παιδιά είναι συνήθως πιο έξυπνα και έχουν καλύτερη απόδοση στο σχολείο και στη σταδιοδρομία τους, επειδή τα παιδιά που ακολουθούν μετά σε σειρά γέννησης έχουν λιγότερη διανοητική διέγερση – δεν υπάρχει τόσο πολύς χρόνος συναναστροφής μεταξύ ενήλικα και παιδιού.

Η ψυχολόγος Rodica Damian, από το πανεπιστήμιο Houston και η συνάδελφός της Marion Spengler από το Πανεπιστήμιο του Tübingen στη Γερμανία, δεν βρήκαν στοιχεία που να υποστηρίζουν την πρώτη υπόθεση. Ενώ, όσο αφορά τη δεύτερη υπόθεση εντόπισαν ισχύ σε ένα μικρό ποσοστό, έστω και με ερωτηματικά.

Οι προηγούμενες έρευνες και τα αντιφατικά ευρήματα

Πολλές προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη αναλύσει αυτές τις θεωρίες που αφορούν την σειρά γέννησης ενός παιδιού και την επιλογή επαγγέλματος. Ωστόσο, τα ευρήματα είναι συχνά αντιφατικά.

Αρχικά, οι επιρροές που ασκούνται στα παιδιά είναι τόσο πολλές που είναι δύσκολο να απομονωθεί ως παράγοντας η σειρά γέννησης.

Επιπλέον, κάθε μελέτη χρησιμοποιεί διαφορετικές μετρήσεις, διαφορετικά πειράματα και διαφορετικές ομάδες παιδιών. Ο πολιτισμός παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.T

Στην πράξη, υπάρχουν λίγα έως και καθόλου αποδεικτικά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η σειρά γέννησης επηρεάζει την επιλογή επαγγέλματος.

Πηγή: sciencealert.com

 

Διαφήμιση

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here