Αρχική Τεχνολογία Ένας υπερυπολογιστής από την Κίνα με ασύλληπτες ταχύτητες έρχεται στο προσκήνιο

Ένας υπερυπολογιστής από την Κίνα με ασύλληπτες ταχύτητες έρχεται στο προσκήνιο

0
τεχνολογία
Εικόνα: pixabay/geralt
Διαφήμιση

Ένας κβαντικός υπερυπολογιστής από την Κίνα κλέβει την παράσταση και έρχεται μπροστά στο προσκήνιο των ασύλληπτα γρήγορων υπολογιστών… Τόσο που ξεπερνάει κατά πολύ τα σύγχρονα παρόμοια μηχανήματα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ερευνητών της Κίνας.

Οι υπερυπολογιστές έχει την δυνατότητα να κάνουν υπολογισμούς μέσα σε λίγα λεπτά που ο συμβατικός υπολογιστής θα χρειαζόταν χρόνια για να πραγματοποιήσει. Αυτοί οι υπερυπολογιστές διαθέτουν την λεγόμενη κβαντική υπεροχή.

Ο υπερυπολιστής της Google

Την προηγούμενη χρονιά η Google είχε κερδίσει τα εύσημα διεθνώς καθώς ο πρωτότυπος κβαντικός υπερυπολογιστής της κατόρθωσε σε μόλις λίγα λεπτά να ολοκληρώσει υπολογισμούς που συμβατικός τέτοιος υπερυπολογιστής θα χρειαζόταν 10.000 χρόνια για να τους κάνει. 

O υπερυπολογιστής της Κίνας

Την προηγούμενη εβδομάδα η Κίνα ανήγγειλε τη δική της κβαντική υπεροχή με δημοσίευσή της στο επιστημονικό περιοδικό «Science».

Η κβαντική υπεροχή ήρθε μέσω του υπερυπολογιστή Jiuzhang, ο οποίος μέσα σε λίγα λεπτά πραγματοποίησε  υπολογισμούς που θα χρειάζονταν πάνω από 2 δισ. χρόνια για να τους κάνει ο τρίτος ισχυρότερος υπερυπολογιστής του κόσμου, όπως αναφέρεται στο «Wired».

Οι κβαντικοί υπερυπολογιστές δεν είναι ακόμα πρακτικοί στην εφαρμογή τους. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ευρέως για συγκεκριμένες λειτουργίες. Αυτό συμβαίνει διότι ακόμα δεν έχει εντοπιστεί ο τρόπος που θα τα κάνει να είναι απολύτως αξιόπιστα τα αποτελέσματά τους.

Μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των υπερυπολογιστών

Έτσι, η χρονική απόσταση από τη στιγμή που αυτοί οι υπερυπολογιστές θα είναι σε θέση για ευρεία χρήση απέχει πολύ.

Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα την αύξηση του ανταγωνισμού για το ποιος θα καταφέρει να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ ανταγωνίζονται ευθέως. Αυτοί οι υπερυπολογιστές έχουν τεράστιες δυνατότητες καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ευαίσθητες λειτουργίες, για θέματα εθνικής ασφάλειας, για κρυπτογράφηση δεδομένων και για επίλυση σύνθετων προβλημάτων.

Διαφορές μεταξύ υπερυπολογιστή της Google και της Κίνας

Τα συστήματα των υπερυπολογιστών της Google και της Κίνας, λειτουργούν εντελώς διαφορετικά.

Η Google κατασκευάζει κβαντικά κυκλώματα χρησιμοποιώντας υπεραγώγιμα υλικά σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες ελάχιστα πάνω από το απόλυτο μηδέν.

Αντίστοιχα στον υπερυπολογιστή της Κίνας το ίδιο αποτέλεσμα καταγράφηκε με τη χρήση φωτονίων – σωματιδίων φωτός. Επιπλέον, δεν μπορεί εύκολα να επαναπρογραμματιστεί για να πραγματοποιεί διαφορετικούς υπολογισμούς, επειδή οι ρυθμίσεις του περιλαμβάνονται στα οπτικά του κυκλώματα, σύμφωνα με το «Wired».

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι κβαντικοί υπερυπολογιστές μπορούν να λειτουργήσουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Η πρόοδο της Κίνας είναι ένα νέο με μεγάλη σημασία για τον χώρο της επιστήμης.

Διαφήμιση