Αρχική Πολιτισμός Πώς απολαμβάνουν το Χριστουγεννιάτικο γεύμα σε όλο τον κόσμο

Πώς απολαμβάνουν το Χριστουγεννιάτικο γεύμα σε όλο τον κόσμο

0
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Διαφήμιση

Της Κάλλιας Θ. Γιαννιτσοπούλου
MSc, MBA, SRD
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στον κόσμο, τα Χριστούγεννα είναι κάτι παραπάνω από μία παράδοση και οικογενειακές συγκεντρώσεις – είναι επίσης για το φαγητό.

Αλλά αυτά που σερβίρονται για το δείπνο των Χριστουγέννων ποικίλλουν ανάλογα με τη χώρα. Σύμφωνα με το somaygies.gr, Κάθε γιορτινό τραπέζι είναι ξεχωριστό και τα παραδοσιακά εδέσματα των Χριστουγέννων από όλο τον κόσμο παρέχουν μια εικόνα για τους διάφορους τρόπους, με τους οποίους οι άνθρωποι γιορτάζουν και απολαμβάνουν τις διακοπές.

Ας δούμε παρακάτω μερικά Χριστουγεννιάτικα τραπέζια ανά τον κόσμο

Σουηδία

Στη Σουηδία, το σουηδικό julbord ή το “Χριστουγεννιάτικο τραπέζι” αρχίζει συνήθως με κρύα πιάτα ψαριών και στη συνέχεια με κρέατα, ζεστά φαγητά και επιδόρπια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το τραπέζι διαθέτει ένα χριστουγεννιάτικο ζαμπόν, βρασμένο με αυγά, ψωμί και μουστάρδα, το οποίο σερβίρεται κρύο.

Επιπλέον, το σουηδικό χριστουγεννιάτικο δείπνο περιλαμβάνει συνήθως κεφτεδάκια, lutfisk (παραδοσιακό σουηδικό πιάτο από αποξηραμένα και αλατισμένα ψάρια), πατάτες και χοιρινό λουκάνικο.

Δε λείπει βέβαια το Glögg, ένα ζεστό κρασί, το οποίο πίνουν πριν και μετά το γεύμα.

Πουέρτο Ρίκο

Στο Πουέρτο Ρίκο, το εθνικό πιάτο και το συστατικό κρέατος του γεύματος είναι ένας χοίρος θηλασμού που λεγόταν lechón.

Η διαδικασία προετοιμασίας είναι πολύ επίπονη και απαιτεί τουλάχιστον δύο άτομα, συχνά ξεκινώντας από τις δύο το πρωί, ώστε να είναι έτοιμο εγκαίρως για το δείπνο των Χριστουγέννων.

Επίσης σερβίρεται το Morcilla ή το λουκάνικο αίματος, όπως και οι πάστες ή τα αρτοσκευάσματα.

Για επιδόρπιο σερβίρουν tembleque, μια πουτίγκα που βασίζεται σε καρύδα.

Ιαπωνία

Τα Χριστούγεννα στην Ιαπωνία περιστρέφονται γύρω από το τηγανισμένο κοτόπουλο – με το KFC να βιώνει την πιο πολυσύχναστη εποχή του χρόνου.

Η παράδοση ξεκίνησε το 1974, όταν το εμπορικό σήμα κοτόπουλου δημιούργησε μια διαφημιστική εκστρατεία που ονομάζεται “Κεντάκι για τα Χριστούγεννα” και έγινε δημοφιλής.

Οι περισσότερες οικογένειες πρέπει να κάνουν τις χριστουγεννιάτικες παραγγελίες τους εβδομάδες πριν για να εξασφαλίσουν τα τηγανητά γεύματα κοτόπουλου.

Επιπλέον, από το τραπέζι δε μπορούν να λείπουν τα Χριστουγεννιάτικα κέικ, ειδικά το shortcake από φράουλα.

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Πορτογαλία

Για να γιορτάσουν τις διακοπές στην Πορτογαλία, οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε ποικιλίες γαλοπούλας, βραστές πατάτες και μπακαλιάρο.

Ωστόσο, τα γλυκά πρωταγωνιστούν λόγω της μεγάλης ποικιλίας τους.
Υπάρχουν δύο τύποι χριστουγεννιάτικων κέικ, το Bolo Rei, ένα μείγμα καρυδιών και φρούτων και το Bolo Rainha, μια ποικιλία χωρίς ζαχαρωμένα φρούτα και Broa, μικρά γλυκά από κρόκο αυγού και γλυκοπατάτα.

Ανατολική Ευρώπη

Η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ουκρανία προσφέρουν ποικιλίες δώδεκα Χριστουγεννιάτικων πιάτων. Το κρέας, τα αυγά και το γάλα μένουν μακριά από το τραπέζι σύμφωνα με τους κανονισμούς από τις ορθόδοξες και τις ανατολικές καθολικές εκκλησίες και αυτό που μπορεί κανείς να περιμένει είναι ψάρια και πιάτα με βάση σιτηρά.

Τα πιάτα ψαριών συνήθως περιλαμβάνουν τη ρέγγα ή τον κυπρίνο και συχνά συνοδεύονται με μανιτάρια.
Τα ποτά, όπως κομπόστα αποξηραμένων φρούτων ή το κίτρινο kisiel είναι επίσης κοινά.
Το δείπνο είναι πλήρες με μια ποικιλία παραδόσεων, που ποικίλλουν ανά χώρα.

Γερμανία

Τα Χριστούγεννα στη Γερμανία πραγματοποιούνται με ένα δείπνο που περιλαμβάνει πάπια, χήνα, κουνέλι ή ψητό, πατάτες και κόκκινο λάχανο.

Για επιδόρπιο, το Stollen, ένα ψωμί από φρούτα και καρύδια, μπαχαρικά και αποξηραμένα φρούτα που καλύπτονται με ζάχαρη σε σκόνη είναι ένα παραδοσιακό φαβορί, εκτός από το κέικ με μελιτζάνες, που ονομάζεται pfefferkuchenhaus.

Όσον αφορά τα ποτά, το Feuerzangenbowle είναι ιδιαίτερα γνωστό, αλλά και το Glühwein, το οποίο είναι ένα ζεστό κρασί.

Νορβηγία

Την Παραμονή των Χριστουγέννων, το πιο δημοφιλές πιάτο στη Νορβηγία είναι το ψητό χοιρινό που σερβίρεται με ξινολάχανο και βραστές πατάτες.

Ολόκληρο το κεφάλι προβάτου στον ατμό είναι επίσης στο μενού, με το αυτί και το μάτι να προορίζονται να τρώγονται πρώτα, ενώ ο εγκέφαλος αφαιρείται και σερβίρεται βραστό ή τηγανισμένο.

Για επιδόρπιο, το Multekrem παρασκευάζεται με ανάμιξη σμέουρων με κρέμα γάλακτος και ζάχαρη.

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Αμερική

Στην Αμερική, το χριστουγεννιάτικο δείπνο μοιάζει με την ημέρα των ευχαριστιών – υπάρχει γαλοπούλα ή ζαμπόν, γέμιση, πολτοποιημένη πατάτα και σάλτσα.

Για τους Εβραίους που ζουν στην Αμερική, η παράδοση είναι να τρώνε κινέζικο φαγητό – με τα περισσότερα κινεζικά εστιατόρια να ανοίγονται στις διακοπές.

Γροιλανδία

Σε μια παράδοση που θερμαίνει την καρδιά, οι άνδρες υπηρετούν τις γυναίκες στο γεύμα των Χριστουγέννων στη Γροιλανδία.

Το γεύμα αποτελείται από λωρίδες κομμένης φάλαινας, και το “kiviak”, ένα πιάτο σάρκας από ένα είδος πουλιού που λέγεται αλκίδα.
Ένα δημοφιλές επιδόρπιο είναι το κουάκερ που σερβίρεται με βούτυρο και φέτα με κανέλα και ζάχαρη.

Τζαμάικα

Στη Τζαμάικα, το δείπνο των Χριστουγέννων συνήθως προετοιμάζεται το προηγούμενο βράδυ και περιλαμβάνει φρούτα, λάχανο και κρέας.

Για το δείπνο, το κύριο πιάτο μπορεί να είναι οτιδήποτε από γαλοπούλα έως κάρυ ή κατσικίσιο κοκτέιλ.

Βρετανία

Το βραδινό χριστουγεννιάτικο δείπνο στη Βρετανία δεν είναι πλήρες χωρίς γαλοπούλα, ψητές πατάτες, χοίρους, γέμιση, και σάλτσα από βακκίνιο.

Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα σερβίρεται στο τέλος για να κλείσει ευχάριστα το γιορτινό τραπέζι.
Και το χριστουγεννιάτικο δείπνο δεν θα ήταν πλήρες χωρίς ζυμωμένο κρασί.

Τα Χριστούγεννα είναι για όλο τον κόσμο μια ημέρα γιορτής, χαράς και… φαγητού!
Γιορτινά τραπέζια υποδέχονται φίλους και συγγενείς για να χαρούν τη μέρα και να ανταλλάξουν ευχές.

Για περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα μπορείτε να μπείτε στη σελίδα της διαιτολόγου κ. Κάλλιας θ. Γιαννιτσοπούλου www.somaygies.gr.

Διαφήμιση