Αρχική Υγεία - Διατροφή Nέα δεδομένα στις σπάνιες ασθένειες φέρνει η εξαγορά της Αlexion

Nέα δεδομένα στις σπάνιες ασθένειες φέρνει η εξαγορά της Αlexion

0
Φάρμακα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Aνατροπές αναμένονται στην αγορά των σπάνιων ασθενειών, μετά και την εξαγορά της Alexion από την ΑstraZeneca. H τελευταία που ηγείται στον κλάδο του φαρμάκου, ακούγεται πολύ συχνά, καθώς συμπληρώνει την τριάδα με τις εταιρείες που έχουν έτοιμο το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Θυμίζουμε ότι για το εγχείρημα αυτό έχει συμμαχήσει με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τι ξέρουμε όμως για τον κλάδο των σπάνιων ασθενειών

Το μέγεθος της αγοράς θεραπείας για σπάνιες ασθένειες ξεπέρασε τα 144,3 δις. δολ. το 2019 και είναι έτοιμο να αυξηθεί κατά 12,2% μεταξύ 2020 και 2026. Αυτό σημαίνει ότι το μέγεθος της αγοράς θα εκτοξευτεί στα 315 δις. δολ. το 2026.

Ο αυξανόμενος επιπολασμός σπάνιων ασθενειών και οι συνέπειές του στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης αύξησαν τη ζήτηση για ειδικές θεραπείες, επηρεάζοντας θετικά τη σπάνια ασθένεια ανάπτυξη της αγοράς θεραπείας.

Έτοιμη να ενισχύσει την παρουσία της στην αγορά

Η βρετανική AstraZeneca με την εξαγορά της αμερικανικής φαρμακευτικής Alexion που της κόστισε 39 δισ. δολαρίων σκοπεύει να ενισχύσει τη θέση της στον τομέα της ανοσολογίας και των σπάνιων ασθενειών.

Τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών έχουν εγκρίνει το deal, το οποίο αναμένεται να κλείσει το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα η λογική της συμφωνίας βασίστηκε σε τρεις βασικούς πυλώνες. Πρώτον, ότι οι σπάνιες ασθένειες αποτελούν θεμελιωδώς ελκυστική περιοχή της φαρμακευτικής αγοράς. Δεύτερον, ότι η συνδυασμένη εταιρεία θα προσφέρει εξοικονόμηση κόστους και θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Και τρίτον, ότι το ισχυρό παγκόσμιο δίκτυο διανομής της Astra μπορεί να αυξήσει γρήγορα τις πωλήσεις των θεραπειών της Alexion.

Υπάρχουν περίπου 7.000 ταξινομημένες σπάνιες διαταραχές 

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις, υπάρχουν περίπου 7.000 ταξινομημένες σπάνιες διαταραχές και περίπου το 70% αυτών των διαταραχών δεν έχουν θεραπεία.  Επιπλέον, σύμφωνα με το Global Genes Project, περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πλήττονται από σπάνιες ασθένειες. Αυτός ο υψηλός επιπολασμός ατόμων που πάσχουν από σπάνιες διαταραχές θα απαιτήσει ειδικά φάρμακα. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τις Σπάνιες Ασθένειες (EURORDIS), περίπου, το 6% έως το 8% του πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση πλήττεται από μια σπάνια διαταραχή. Επιπλέον, πολλές σπάνιες διαταραχές είναι θανατηφόρες και περίπου 50% έως 60% αυτών των διαταραχών αναπτύσσονται στην παιδική ηλικία. Έτσι, με τον αυξανόμενο παιδιατρικό πληθυσμό που πάσχει από σπάνιες διαταραχές, η ζήτηση για συγκεκριμένα θεραπευτικά φάρμακα προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. 

Πηγή: gminisights.com

Διαφήμιση