Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Ην. Βασίλειο: Η πυρηνική σύντηξη, μέρος της “πράσινης βιομηχανικής επανάστασης”

Ην. Βασίλειο: Η πυρηνική σύντηξη, μέρος της “πράσινης βιομηχανικής επανάστασης”

0
εργοστάσιο πυρηνική σύντηξη
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, αναζητά…οικόπεδο για την κατασκευή του πρώτου πρωτοτύπου σταθμού πυρηνικής σύντηξης.

Οι κοινότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο καλούνται να υποβάλουν προσφορά για τη φιλοξενία του πρωτοτύπου σταθμού. Σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα θα είναι έτοιμος έως το 2040.

Το “φιλόδοξο” πρόγραμμα για την κατασκευή του σταθμού παραγωγής ενέργειας σύντηξης (STEP) εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου 10 σημείων για μια “πράσινη βιομηχανική επανάσταση”, που έθεσε ο Μπόρις Τζόνσον τον περασμένο μήνα.

“Θέλουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι ένας πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της ενέργειας σύντηξης, λέει ο υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας Αλόκ Σάρμα.
Αξιοποιώντας το απίστευτο δυναμικό του ως απεριόριστη πηγή καθαρής ενέργειας που θα μπορούσε να διαρκέσει για τις επόμενες γενιές”.

Το μέρος που θα φιλοξενήσει τον σταθμό δεν χρειάζεται να βρίσκεται κοντά σε υπάρχοντες πυρηνικούς σταθμούς. Αλλά θα χρειαστεί 100 εκτάρια γης και άφθονη παροχή νερού.

Ένα έργο 20 δις ευρώ για την κατασκευή του μεγαλύτερου αντιδραστήρα σύντηξης στον κόσμο ξεκίνησε στην Προβηγκία της Γαλλίας νωρίτερα αυτό το έτος.
Ο Διεθνής Θερμοπυρηνικός Πειραματικός Αντιδραστήρας (ITER) στοχεύει να κατασκευάσει το μεγαλύτερο tokamak στον κόσμο.

Χρηματοδοτείται από έναν συνασπισμό χωρών όπως η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Όμως αυτός ο αντιδραστήρας δεν θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια για τα σπίτια των ανθρώπων.

Αλλά είναι ένα πείραμα που θα εξετάσει αν η πυρηνική σύντηξη μπορεί να παράγει περισσότερη ενέργεια από ότι χρησιμοποιεί.

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που σχεδιάζει να κατασκευάσει το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ μικρότερος από τον ITER. Με στόχο, να συνδεθεί στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Επί του παρόντος, ο μεγαλύτερος αντιδραστήρας σύντηξης στον κόσμο (JET), βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά το Κέντρο Επιστημών Culham κοντά στην Οξφόρδη όπου βρίσκεται δεν είναι αρκετά μεγάλο για να φιλοξενήσει το έργο STEP. Οπότε η κυβέρνηση ψάχνει κάπου αλλού μέρος για να το κατασκευάσει.

Σύμφωνα με τον Αλόκ Σάρμα όποια κοινότητα τον φιλοξενήσει θα έχει μια “απίστευτη ευκαιρία να εξασφαλίσει τη θέση της στα βιβλία της ιστορίας”.

Τι είναι η πυρηνική σύντηξη

Η πυρηνική σύντηξη αναπαράγει τις έντονες ατομικές αντιδράσεις που τροφοδοτούν τον ήλιο. Και χρησιμοποιεί ένα ισότοπο υδρογόνου που βρίσκεται στο θαλασσινό νερό ως καύσιμο.

Το καύσιμο πρέπει να αιωρείται μαγνητικά για να αποφευχθεί το λιώσιμο όσων αγγίζει και πρέπει να θερμανθεί έως και 10 φορές παραπάνω από τη θερμοκρασία του ήλιου για να ξεκινήσει. Οι επιστήμονες προσπαθούν να κάνουν τη σύντηξη να λειτουργεί για περισσότερα από 50 χρόνια.

Αν είναι επιτυχής, προσφέρει μια σχεδόν ανεξάντλητη πηγή ενέργειας χωρίς εκπομπές άνθρακα. Και δίχως τα προβλήματα που σχετίζονται με το είδος της πυρηνικής ενέργειας που γνωρίζουμε.

Δεν μπορεί να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση όπως η συμβατική πυρηνική σχάση, η οποία συνεπάγεται τη διάσπαση ατόμων παρά τη σύντηξη τους.
Το επίπεδο των ραδιενεργών αποβλήτων είναι επίσης πολύ χαμηλότερο. Και δεν θα χρειαστεί ζώνη αποκλεισμού γύρω από την περιοχή που θα κατασκευαστεί.

Η Αρχή Ατομικής Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKAEA) ελπίζει ότι το STEP θα αποδείξει ότι η σύντηξη δεν είναι απλώς “ένα μακρινό όνειρο”. Αλλά μια πιθανή πραγματικότητα για το μέλλον της παραγωγής καθαρής ενέργειας.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη δεσμεύσει 222 εκατ. για το έργο.

Η αναζήτηση χώρου φιλοξενίας του σταθμού στο Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται καθώς η χώρα είναι έτοιμη να αποκαλύψει τις δεσμεύσεις να διατηρήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη όσο το δυνατόν πιο κοντά στους 1,5 C.

Διαφήμιση