Αρχική Υγεία - Διατροφή ΟΔΙΠΥ-CLEO: Συνεργασία στο Εθνικό Πρόγραμμα για νοσοκομειακές λοιμώξεις

ΟΔΙΠΥ-CLEO: Συνεργασία στο Εθνικό Πρόγραμμα για νοσοκομειακές λοιμώξεις

0
νοσκομειακές λοιμώξεις
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Από την αντοχή των μικροβίων απειλούνται η δημόσια υγεία και η ανάπτυξη παγκοσμίως. Και συγκεκριμένα από την αντοχή τους στα αντιβιοτικά και γενικά στις φαρμακευτικές ουσίες (AMR). Η ανθεκτικότητα τους προκύπτει από την λανθασμένη και υπερβολική χρήση τους.

Αυτό υπογραμμίζουν ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ.) και το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης ΝοσημάτωνCLEO.
Επισημαίνοντας πως “το καλύτερο όπλο είναι η πρόληψη και ο έλεγχος”.

CLEO

Το Πρόγραμμα υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Με την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το Εθνικό πρόγραμμα ενώνει τις δυνάμεις όλων των ενδιαφερόμενων για την καταπολέμηση της AMR.

Συμπεριλαμβανομένων του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ, του CLEO και του Ο.ΔΙ.Π.Υ. Στην υλοποίηση του Προγράμματος συνεργάζεται το Ινστιτούτο Βελτίωσης Υγείας (Institute of Healthcare Improvement, ΙΗΙ) των ΗΠΑ. Παρέχοντας τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη.

Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα Μαριάννα Τράις, σημείωσε ότι τουλάχιστον 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες ανθεκτικές στα φάρμακα.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμα και στους 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως έως το 2050, τονίζοντας το μέγεθος της απειλής.

Ο επιπολασμός της χρήσης αντιβιοτικών στην Ελλάδα φτάνει στο 55,6%

Όπως αναφέρθηκε, σε πρόσφατη έρευνα σχετικά με τη χρήση αντιβιοτικών σε νοσοκομεία της Ε.Ε. ο επιπολασμός της χρήσης αντιβιοτικών στην Ελλάδα φτάνει στο 55,6%, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου που είναι στο 30,5%.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα έχει και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων (HAI) στην Ευρώπη, πολλές από τις οποίες προκαλούνται από μικρόβια που είναι ανθεκτικά σε πολλά διαφορετικά φάρμακα.

Οι στόχοι του Εθνικού Προγράμματος

Οι στόχοι του Προγράμματος είναι ιδιαίτερα επίκαιροι και περιλαμβάνουν:

  • Ενίσχυση των επιτροπών λοιμώξεων σε επιλεγμένα νοσοκομεία με πρόσθετο νοσηλευτικό προσωπικό για τον έλεγχο των μολύνσεων.
  • Ανάπτυξη εθνικού συστήματος παρακολούθησης λοιμώξεων.
  • Δημιουργία εθνικού προγράμματος εκπαίδευσης και κατάρτισης, με διαπίστευση, πάνω στις βασικές αρχές πρόληψης και ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της AMR.
  • Δημιουργία δικτύου συνεργασίας 10 νοσοκομείων όπου θα εφαρμοστεί εντατικό πρόγραμμα βελτίωσης σε θέματα νοσοκομειακών λοιμώξεων και μικροβιακής αντοχής.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣεισμός στα ανοιχτά της Σάμου
Επόμενο άρθροΗν. Βασίλειο: Η πυρηνική σύντηξη, μέρος της “πράσινης βιομηχανικής επανάστασης”