Αρχική COVID-19 Ερυθρός Σταυρός: “Δεύτερη πανδημία τα fake news, για τα εμβόλια COVID-19”

Ερυθρός Σταυρός: “Δεύτερη πανδημία τα fake news, για τα εμβόλια COVID-19”

0
ρόκα ερυθρός σταυρός

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε παγκόσμια συστράτευση καταπολέμησης των “ψεύτικων ειδήσεων” (fake news), σχετικά με τα εμβόλια COVID-19, καλεί ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ανθρωπιστικού δικτύου στον κόσμο του Ερυθρού Σταυρού.

Ο Φρατζέσκο Ρόκα, πρόεδρος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού είπε ότι η παραπληροφόρηση του εμβολίου θα μπορούσε να δημιουργήσει μια “δεύτερη πανδημία”.

Στα χαμηλά παγκοσμίως η αποδοχή του εμβολίου

Όπως ανέφερε μελέτη του Πανεπιστημίου Johns Hopkins σε 67 χώρες διαπίστωσε ότι η αποδοχή ενός εμβολίου σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιαπωνίας, μειώθηκε.

Σε ένα τέταρτο των χωρών, η αποδοχή ήταν κάτω του 50%. Με την Ιαπωνία να πέφτει από 70% σε 50% η αποδοχή. Και στη Γαλλία μειώθηκε από 51% σε 38%.

“Πιστεύουμε ότι οι μαζικές, οι συντονισμένες προσπάθειες για την εξάπλωση του εμβολίου COVID-19 με δίκαιο τρόπο, θα πρέπει να παραλληλιστούν με εξίσου μαζικές προσπάθειες για την προληπτική οικοδόμηση και διατήρηση της εμπιστοσύνης”, είπε.

Ο Φρατζέσκο Ρόκα τόνισε ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης “δεν είναι καθόλου Δυτικό φαινόμενο”.

Επικαλούμενος έρευνα του Ερυθρού Σταυρού, τους τελευταίους μήνες σε οκτώ αφρικανικές χώρες – Κονγκό, Καμερούν, Γκαμπόν, Ζιμπάμπουε, Σιέρα Λεόνε, Ρουάντα, Λεσόθο και Κένυα – είπε πως έδειξε σταθερή μείωση των αντιλήψεων για τον κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19.

“Σε αρκετές αφρικανικές χώρες, έχουμε δει έναν κοινό σκεπτικισμό έναντι των εμβολίων γενικά, υπογράμμισε.
Με κοινή πεποίθηση ότι οι αλλοδαποί χρησιμοποιούν την Αφρική ως ιατρικό πεδίο δοκιμών”.

Η δίκαιη διανομή μεταξύ των χωρών

Ο επικεφαλής της διεθνούς οργάνωσης είπε πως παρακολουθεί με ανησυχία τις τελευταίες εβδομάδες τις εξελίξεις για τα εμβόλια. Και κατά πόσο “θα διασφαλιστεί η δίκαιη διανομή εμβολίων μεταξύ και εντός χωρών”.

Χαρακτήρισε την πολιτικοποίηση των εμβολίων ως ” ένα τεράστιο λάθος”. Και υποστήριξε σθεναρά τη διεθνή πρωτοβουλία για τη διανομή εμβολίων COVID-19 σε χώρες παγκοσμίως γνωστές ως COVAX. Ως την “σωστότερη προσέγγιση τόσο για τις πλούσιες χώρες όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here