Σύνταξη: ecozen.gr
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο καλεί κυβερνήσεις 33 χωρών να συμμορφωθούν όσον αφορά στο περιβάλλον.
Και να κάνουν αυστηρότερες περικοπές στις εκπομπές αερίων. Κάτι που ζητούσαν με την αγωγή τους οι δικαιωμένοι πλέον, νέοι Πορτογάλοι ακτιβιστές.
Το δικαστήριο κοινοποίησε την απόφαση στις 33 κατηγορούμενες χώρες. Υποχρεώνοντας κάθε μία από αυτές να απαντήσει στις καταγγελίες, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2021.
Σύμφωνα με νομικούς, η απόφαση από το Στρασβούργο ανοίγει τον δρόμο για παρόμοιες αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο. Και θέτει πρότυπα που πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα δικαστήρια.
Οι νέοι, υποστηριζόμενοι από το Παγκόσμιο Δίκτυο Νομικής Δράσης (GLAN) καταγγέλλουν τα 33 κράτη.
Αυτά είναι ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και Ρωσία, Ελβετία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Νορβηγία. Αναφέρουν τις αξιολογήσεις ανά χώρα για το Climate Action Tracker.
Να συμμορφωθούν στη συμφωνία του Παρισιού
Στην αγωγή τους, επιβεβαιώνουν με στοιχεία πως τα 33 έθνη δεν έχουν λάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την τήρηση της συμφωνίας του Παρισιού.
Δηλαδή για την επίτευξη ενός διεθνώς συμφωνημένου στόχου μείωσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 ° C.
Τα κράτη, σύμφωνα με την αγωγή, “εναλλάσσουν” ταυτόχρονα τις εκπομπές. Τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων τους. Πώς;
Με τις εθνικές εταιρείες τους σε όλο τον κόσμο μέσω του εμπορίου, της χρήσης ορυκτά καύσιμα και άλλα.
Οι νέοι ζητούν να διασφαλιστεί μελλοντική σωματική και ψυχική τους ευημερία
Οι νέοι ακτιβιστές από την Πορτογαλία κατέθεσαν την πρώτη υπόθεση για την αλλαγή του κλίματος στο διεθνές δικαστήριο στο Στρασβούργο.
Απαιτώντας από τις 33 χώρες να κάνουν πιο φιλόδοξες περικοπές εκπομπών. Για να διασφαλίσουν τη μελλοντική σωματική και ψυχική τους ευημερία.
Οι αιτούντες ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να “εκδοθούν δεσμευτικές εντολές για την αποτροπή διακρίσεων εις βάρος των νέων και την προστασία των δικαιωμάτων τους να ζουν χωρίς άγχος”.
Όπως αναφέρουν η κλιματική αλλαγή αποτελεί αυξανόμενη απειλή για τη ζωή και τη σωματική και ψυχική τους ευημερία. Επικαλείται επιχειρήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη ζωή, του σπιτιού και της οικογένειας, καθώς και την αξίωση διάκρισης.
Οι ενάγοντες – αποτελούμενοι από τέσσερα παιδιά και δύο νεαρούς ενήλικες ηλικίας μεταξύ 8 και 21 ετών – κατέθεσαν την αγωγή τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Πορτογαλία έσπασε ρεκόρ για τον πιο ζεστό Ιούλιο τα τελευταία 90 χρόνια.
Ωστόσο η υπόθεση ξεκίνησε το 2017 όταν πυρκαγιές στα δάση σκότωσαν πάνω από 120 άτομα στην Πορτογαλία.
Τέσσερις από τους ενάγοντες προέρχονται από τη Λεϊρία. Μια περιοχή που καταστράφηκε από αυτές τις πυρκαγιές. Οι δύο άλλοι προέρχονται από τη Λισαβόνα, την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, η οποία “έζησε” ένα θερμό κύμα 44 ° C πριν από δύο χρόνια.
“Πράσινη” ανάκαμψη από την κρίση του Covid-19
Η Σοφία Ολιβέρα, ηλικίας 15 ετών, δήλωσε ότι η γενιά της γνώριζε έντονα τους κινδύνους που βρίσκονται μπροστά.
“Έχουμε δει αφόρητα κύματα θερμότητας. Που προκαλούν έλλειψη νερού, βίαιες πυρκαγιές και βλάπτουν την παραγωγή τροφίμων. Αυτό μας δημιουργεί άγχος και φοβόμαστε να ταξιδέψουμε στα δάση της χώρας μας δάση. Αν όλα αυτά συμβαίνουν το 2020, πώς θα είναι το μέλλον;”.
Όπως είπε η ΕΕ πρέπει να δεσμευτεί για ένα στόχο μείωσης των εκπομπών τουλάχιστον κατά 65% έως το 2030. Και να εξασφαλίσει μια πράσινη ανάκαμψη από την κρίση του Covid-19. Επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές και καθαρή τεχνολογία και όχι ορυκτά καύσιμα.
Ο νεότερος ενάγων, τώρα 8 ετών. Και θα είναι 28 το 2040, το έτος κατά το οποίο η ομάδα επιστημόνων του ΟΗΕ αναμένει να ξεδιπλωθούν πολλές από τις πιο σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Η υπόθεση του Στρασβούργου είναι ένα από τα αυξανόμενα κύματα δικαστικών διαφορών σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Grantham για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον, η πλειοψηφία αφορά στις ΗΠΑ.
Κατά το τελευταίο έτος υποβλήθηκαν υποθέσεις για το κλίμα σε έξι ηπείρους, το 80% από αυτές εναντίον κυβερνήσεων.
Η πιο επιτυχημένη έκβαση αγωγής στην Ευρώπη μέχρι στιγμής, ήταν στις Κάτω Χώρες. Το Ίδρυμα Urgenda ανάγκασε την κυβέρνηση να μειώσει τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα και να λάβει άλλα μέτρα συμμόρφωσης αξίας περίπου 3 δις ευρώ.