Αρχική Μεταφορές Απογειώνεται η πρώτη πτήση φορτίου πλήρως ουδέτερου άνθρακα

Απογειώνεται η πρώτη πτήση φορτίου πλήρως ουδέτερου άνθρακα

0
Έρευνα για την Ελλάδα: Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την απογείωση
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Για πρώτη φορά στην εμπορική ιστορία της αεροπορίας, μια πτήση φορτίου ουδέτερου CO2 πρόκειται να απογειωθεί από ένα αεροδρόμιο.

Το Boeing 777F της Lufthansa Cargo θα αναχωρήσει από τη Φρανκφούρτη της Γερμανίας την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου. Με προορισμό τη Σαγκάη της Κίνας και με  μόνο Βιώσιμα Καύσιμα Αεροπορίας (SAF).

Ο Πίτερ Γκέρμπερ, Διευθύνων Σύμβουλος της Lufthansa Cargo, χαρακτήρισε την πτήση “ορόσημο”. Επειδή είναι η πρώτη του είδους. Που θα πετάξει με 100% ουδέτερο CO2.

Τα SAF αφορούν βιώσιμη, συνθετική κηροζίνη. Παράγεται κυρίως από βιομάζα, όπως βιώσιμα ή ανακυκλώσιμα φυτικά και μαγειρικά έλαια.
Στο μέλλον, θα διατίθενται επίσης ανανεώσιμα καύσιμα που δεν θα βασίζονται σε φυτά.

Με τη χρήση SAF, αποφεύγονται εντελώς οι εκπομπές CO2 από πτήση με συμβατική κηροζίνη.

Κατά τη διάρκεια της καύσης στον κινητήρα, το μόνο CO2 που απελευθερώθηκε προηγουμένως αφαιρέθηκε από την ατμόσφαιρα, για παράδειγμα κατά την ανάπτυξη του φυτού.

Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές εκπομπές σε αέριο θερμοκηπίου (GHG) των SAF είναι κατά 65-95% χαμηλότερες από τα παραδοσιακά καύσιμα ορυκτής-κηροζίνης, σύμφωνα με έκθεση του Lombard Odier.

Η κοινή επιχείρηση οργανώθηκε από εταιρείες μεταφοράς φορτίων και logistics DB Schenker και Lufthansa Cargo.
Οι οργανισμοί έχουν υπογράψει μια κοινή δήλωση πρόθεσης να εργαστούν για μια “στρατηγική μηδενικών εκπομπών άνθρακα 2050“, στο μέλλον.

Ωστόσο, περιβαλλοντικές ομάδες λένε ότι η χρήση βιομάζας για καύσιμα αεροπλάνου δεν είναι καλή χρήση γεωργικών πόρων.

Η Greenpeace λέει ότι για να αντικαταστήσουμε τα μισά από τα ορυκτά καύσιμα μας με βιοκαύσιμα, το ένα τρίτο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στον κόσμο θα πρέπει να αφαιρεθεί από άλλη παραγωγή.

Κι αυτό όπως υπογραμμίζει, θα οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου επέκταση. Η οποία θα απαιτήσει την καταγραφή τεράστιων δασικών εκτάσεων. Με αποτέλεσμα την έκθεση και την ατμοσφαιρική απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων άνθρακα.
Επιπλέον, θα έχει ισχυρές επιζήμιες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα μας.

Διαφήμιση