Αρχική Καταστροφές Αντόνιο Γκουτέρες: “Να τερματίσουμε τον πόλεμο στη φύση”

Αντόνιο Γκουτέρες: “Να τερματίσουμε τον πόλεμο στη φύση”

0
Ατμοσφαιρική Ρύπανση
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε την ανθρωπότητα να τερματίσει τον “πόλεμο στη φύση”.

Σε ομιλία του, αναφέρθηκε στην αρχή ενός μήνα δράσης του ΟΗΕ για το κλίμα. Η οποία συμπίπτει με την πέμπτη επέτειο της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού το 2015.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών αμφισβήτησε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες θα κάνουν το 2021 το έτος που όλοι δεσμεύονται για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τη ρύπανση του άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη.

Και εκδίδει αυστηρές προειδοποιήσεις για την άσχημη κατάσταση του πλανήτη. Όπως είπε η ανάκαμψη από την πανδημία Covid-19 θα μπορούσε να είναι η ευκαιρία της ανθρωπότητας για επαναφορά. Και για να σώσει τον πλανήτη.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δημοσίευσε μια έκθεση που αναφέρει ότι το 2020 θα πέσει ως ένα από τα τρία πιο καυτά χρόνια στο αρχείο.

  • Φέτος πρόκειται να τελειώσει περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου (2,2 βαθμούς Φαρενάιτ) πιο ζεστό από τους προ-βιομηχανικούς χρόνους (το τελευταίο μισό του 1800).
  • Οι κύριες πηγές υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι τα αέρια παγίδευσης θερμότητας που απελευθερώνονται όταν καίγεται άνθρακας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
  • Η περισσότερη παγιδευμένη θερμότητα πηγαίνει στις θάλασσες του κόσμου και οι θερμοκρασίες των ωκεανών είναι τώρα σε επίπεδα ρεκόρ.

Ωστόσο ο Αντόνιο Γκουτέρες ελπίζει στις υποσχέσεις που έδωσαν περισσότερες από 100 χώρες. Δεσμεύτηκαν πως έως τα μέσα του αιώνα δεν θα προσθέσουν περισσότερα αέρια παγίδευσης θερμότητας στην ατμόσφαιρα από ότι τα δέντρα και η τεχνολογία μπορούν να αφαιρέσουν.

Η Κίνα και ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχουν δεσμευτεί καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Διαφήμιση