Αρχική Υγεία - Διατροφή Τι ξεχωρίζει τους αθλητές του μαραθώνιου από τους υπόλοιπους;

Τι ξεχωρίζει τους αθλητές του μαραθώνιου από τους υπόλοιπους;

0
αθλητές μαραθώνιου
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Αγάπη Μυργιώτη

Στο άκουσμα και μόνο της λέξης μαραθώνιος οι περισσότεροι σκεφτόμαστε την δυσκολία που έχει η διεκπεραίωση του. Για τους περισσότερους από εμάς η επίτευξη του και μόνο φαντάζει δύσκολη. Για τους υπερ-δρομείς ωστόσο, φαίνεται να είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Ποια είναι η νοοτροπία τους λοιπόν, όταν ολοκληρώνουν εξαντλητικούς αγώνες που μπορούν να ξεπεράσουν τα 100 χιλιόμετρα;

Η μελέτη

Οι ερευνητές θέλησαν να δώσουν μια εξήγηση και έτσι ερεύνησαν 56 δρομείς που έλαβαν μέρος στον αγώνα αντοχής, HURT100 160 χιλιόμετρα, της Hawaiian Ultra Running Team 2019.  Οι ερευνητές έθεσαν μια σειρά ερωτήσεων σχεδιασμένων για τη μέτρηση της ψυχικής ανθεκτικότητας και της έμφυτης πίστης στην ικανότητά να πετύχουμε.

Ψυχικό σθένος ή φυσική κατάσταση;

Μετά τη λήξη του αγώνα και βασισμένοι ταυτόχρονα σε προηγούμενες μελέτες οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δρομείς παρουσίασαν μεγαλύτερη ψυχική αντοχή σε σχέση με αθλητές άλλων αθλημάτων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ψυχική ανθεκτικότητα και η αυτο-αποτελεσματικότητα ήταν στενά συνδεδεμένες – όπως θα περίμενε κανείς, καθώς και οι δύο συμβάλλουν σε μια θετική ψυχική προοπτική.

Επιπλέον, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ψυχική δύναμη και η νοοτροπία παίζουν σημαντικό ρόλο για τη συμμετοχή σε τέτοιου είδους γεγονότα αντοχής. Στη συνέχεια όμως, οι φυσικές ιδιότητες και άλλοι παράγοντες αναλαμβάνουν όταν πρόκειται για τις πραγματικές θέσεις τερματισμού.

Ίδιες έρευνες έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και για άλλα αθλήματα. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι αθλητές του υπερμαραθώνιου είχαν σημαντικά μεγαλύτερη ψυχική αντοχή από τους αθλητές που συμμετείχαν στο χόκεϊ, το τένις, το ποδόσφαιρο ή τις πολεμικές τέχνες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τη διάρκεια ενός μαραθώνιου οι αθλητές ασκούν μεγάλη προσπάθεια και καταπονούν το σώμα τους – ναυτίες, φουσκάλες και μυϊκός πόνος είναι μερικά από τα συμπτώματα- η ανάγκη για ψυχική ανθεκτικότητα θα είχε νόημα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το σώμα έχει ένα όριο για το μέχρι που μπορεί να φτάσει. Όταν το σώμα φτάνει σε αυτό το όριο τότε μπορεί να υπάρξει σωματικό και διανοητικό κόστος.

Η νέα μελέτη χρήσιμη για τους αθλητές

Η ομάδα πίσω από τη νέα μελέτη ελπίζει ότι θα είναι χρήσιμη και για τους αθλητές και για τους προπονητές τους, δίνοντάς τους μια καλύτερη ιδέα για τον τρόπο σκέψης και την ψυχολογία που θα πρέπει να έχει ένας δρομέας του μαραθώνιου. 

“Η έρευνά μας έχει πρακτικές συνέπειες για τους αθλητές που είτε θέλουν να αυξήσουν τη δική τους ψυχική ανθεκτικότητα, είτε να ξέρουν τι χρειάζεται για να τρέξουν σε έναν υπερμαραθώνιο”, ανέφερε, στο The Conversation, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Kendall George, από το Πανεπιστήμιο της Sunshine Coast στην Αυστραλία.

“Έχοντας προηγμένη γνώση των μηχανισμών που υποστηρίζουν την ψυχική ανθεκτικότητα θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους ψυχολόγους και τους προπονητές του αθλητισμού να δημιουργήσουν πιο αποτελεσματικά και στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα.”

Θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες

Ωστόσο, το μέγεθος του δείγματος ήταν σχετικά μικρό και οι αυτοαναφερόμενοι δείκτες δεν είναι πάντα οι πιο ακριβείς. Επιπλέον, το HURT100 θεωρείται ένας ιδιαίτερα δύσκολος αγώνας. Δείγματα μεγαλύτερων ομάδων, καθώς και ερωτηματολόγια ειδικά προσαρμοσμένα στην εκτέλεση των υπεραμαραθώνων, θα μπορούσαν να παρέχουν πιο λεπτομερή αποτελέσματα.

Πηγή: sciencealert.com

 

Διαφήμιση