Αρχική Καταστροφές Τα παγκόσμια επίπεδα CO2 συνεχίζουν με ρεκόρ, λέει ο WMO

Τα παγκόσμια επίπεδα CO2 συνεχίζουν με ρεκόρ, λέει ο WMO

0
Ατμοσφαιρική Ρύπανση - άνθρακα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τα παγκόσμια επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) συνεχίζουν να αυξάνονται παρά τη βιομηχανική επιβράδυνση και τα lockdown, λόγω Covid-19.
Αυτό διαπιστώνει σε έκθεση του ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

“Η πανδημία Covid-19 δεν αποτελεί λύση για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, καθηγητής Πετέρη Ταλάς.

Όπως επεσήμανε η πολύ μεγάλη πτώση των εκπομπών που σχετίζεται με τα lockdown το 2020 ήταν “απλώς μια μικρή αναδρομή στο μακροπρόθεσμο γράφημα. Χρειαζόμαστε μια σταθερή ισοπέδωση της καμπύλης”.

WMO

Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα σημείωσαν μια ακόμη αύξηση το 2019. Και ο ετήσιος παγκόσμιος μέσος όρος έσπασε το σημαντικό όριο των 410 μερών ανά εκατομμύριο, σύμφωνα με το Δελτίο Αερίων του θερμοκηπίου WMO. Η άνοδος συνεχίστηκε το 2020.

Από το 1990, σημειώθηκε αύξηση 45% στην υπερθέρμανση του πλανήτη, με το CO2 να αντιστοιχεί στα τέσσερα πέμπτα αυτής της αύξησης.

“Το διοξείδιο του άνθρακα παραμένει στην ατμόσφαιρα για αιώνες και στον ωκεανό για ακόμη περισσότερο, λέει ο Πετέρη Ταλάς.

Η τελευταία φορά που η Γη γνώρισε συγκρίσιμη συγκέντρωση CO2 ήταν 3-5 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Η θερμοκρασία τότε ήταν 2-3 ° C πιο ζεστή και η στάθμη της θάλασσας ήταν 10-20 μέτρα υψηλότερη από τώρα. Αλλά δεν υπήρχαν 7,7 δισεκατομμύρια κάτοικοι.

Παραβιάσαμε το παγκόσμιο όριο των 400 μερών ανά εκατομμύριο το 2015. Και μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, ξεπεράσαμε τα 410 ppm.
Ένας τέτοιος ρυθμός αύξησης δεν έχει φανεί ποτέ στην ιστορία των αρχείων μας”.

Τάσεις 2020

Το Global Carbon Project αναφέρει πως οι ημερήσιες εκπομπές CO2 μειώθηκαν έως και 17% παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της αυστηρότερης περιόδου περιορισμού νωρίτερα το 2020. Συνολικά, οι ετήσιες παγκόσμιες εκπομπές αναμένεται να μειωθούν μεταξύ 4,2% και 7,5%.
Καθώς η διάρκεια και η σοβαρότητα των μέτρων περιορισμού παραμένουν ασαφείς, η πρόβλεψη για τη συνολική μείωση των εκπομπών κατά το 2020 είναι πολύ αβέβαιη.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι σε παγκόσμια κλίμακα αυτό δεν θα προκαλούσε πτώση της ατμοσφαιρικής CO2, αλλά απλώς θα αυξάνεται με πιο μειωμένο ρυθμό.

 

Διαφήμιση