Αρχική COVID-19 Σταδιακή άρση του lockdown σε τρεις φάσεις πριν από τα Χριστούγεννα

Σταδιακή άρση του lockdown σε τρεις φάσεις πριν από τα Χριστούγεννα

0
Στέλιος Πέτσας
Εικόνα: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Σύνταξη: ecozen.gr

Το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από τις αρχές Δεκεμβρίου, σχεδιάζει η κυβέρνηση. Το πλάνο άρσης του lockdown αποκάλυψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Όπως υπογράμμισε στόχος είναι σε πρώτη φάση θα ανοίξουν τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και το λιανεμπόριο. Εκεί εξήγησε δεν καταγράφεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και υπερμετάδοση.

Στην συνέχεια θα ανοίξουν καφετέριες κι εστιατόρια. Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης. Λόγω του συγχρωτισμού που παρατηρείται σε αυτά.

Στ. Πέτσας:  “Το Σαββατοκύριακο αναμένεται μια κάθετη πτώση στα κρούσματα”

“Χθες ήταν η πρώτη μέρα που φάνηκε μια επιπέδωση της καμπύλης κορονοϊού, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Και ελπίζουμε να συνεχιστεί και σήμερα και αύριο. Αν αυτό συμβεί περιμένουμε μια γρήγορη πτώση των κρουσμάτων, γιατί στην αρχή του lockdown είχαμε το βάρος του επιδημιολογικού φορτίου των περασμένων εβδομάδων.

Μετά το Σαββατοκύριακο αναμένεται μια κάθετη πτώση στα κρούσματα από τα επίπεδα που βρισκόμαστε σήμερα.
Και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα αξιολογήσει σύντομα την κατάσταση. Ώστε να αναπτύξει το σχέδιο άρσης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί. Σταδιακό αν αυτό είναι απαραίτητο”.

Ο κ.Πέτσας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλα lockdown. Και απέκλεισε το ενδεχόμενο οριζόντιου ανοίγματος. Αυτό είπε, που έχει σημασία είναι πώς θα ανοίξει η αγορά από την 1η Δεκεμβρίου.

“Τα σχολεία έχουν ένα χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, τόνισε. Και θα είναι στο πρώτο κύμα των δραστηριοτήτων που θα ανοίξουν.

Καθώς και το λιανεμπόριο που δεν έχει δείξει να σχετίζεται πολύ με αυξημένη υπερμετάδοση.

Η εστίαση και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα ανοίξουν προς το τέλος. Αν αυτό είναι σταδιακό και πόσο θα μεσολαβεί από τη μια φάση στην άλλη, θα το δούμε και θα το ανακοινώσουμε έγκαιρα”.

Για την εστίαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι “τα εστιατόρια και τα καφέ είναι στον σχεδιασμό μας να ανοίξουν τα Χριστούγεννα. Με κανόνες και ωράριο. Όπου υπάρχουν όρθιοι και συγχρωτισμός, μπαρ και κέντρα διασκέδασης, είναι δύσκολο να ανοίξουν”.

Όποιος θέλει θα κάνει το εμβόλιο

Σχετικά με το εμβόλιο, τόνισε ότι από το τέλους του έτους, αρχές του 2021 θα είναι διαθέσιμο. Μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου του 2021 θα μπορεί να έχει εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού.

“Η κατεύθυνση θα είναι να το κάνει όποιος θέλει”, επεσήμανε. Και συμπλήρωσε πως χρειάζεται να εμβολιαστεί ένα μεγάλος μέρος του πληθυσμού για να δημιουργηθεί ανοσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here