Αρχική Special Topics Πώς ο εγκέφαλος επιτρέπει ενέργειες που βασίζονται σε κοινωνικά στοιχεία

Πώς ο εγκέφαλος επιτρέπει ενέργειες που βασίζονται σε κοινωνικά στοιχεία

0
εγκέφαλος
Διαφήμιση

Η ροή πληροφοριών μεταξύ του κοιλιακού προγονικού φλοιού και του μεσαίου προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου επιτρέπει στους πιθήκους να εντοπίζουν σωστά τα κοινωνικά στοιχεία.

Αυτό αποκαλύπτει μελέτη εγκεφάλου με επικεφαλής τον Masaki Isoda στο Εθνικό Ινστιτούτο Φυσιολογικών Επιστημών (NIPS) στην Ιαπωνία.

Οι μελετητές διαπίστωσαν ότι αυτή η ικανότητα απαιτεί μια συγκεκριμένη σύνδεση μεταξύ δύο περιοχών στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου. Και ότι χωρίς αυτήν, οι πίθηκοι αθετούν να λαμβάνουν αποφάσεις σαν να παίζουν ενάντια σε ένα άψυχο αντικείμενο.

Δύο περιοχές στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου – το PMv και το mPFC – περιέχουν νευρώνες «εαυτού», «συνεργάτη» και «καθρέφτη».
Που σηματοδοτούν αυτοενέργειες, άλλες ενέργειες ή και τα δύο, αντίστοιχα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτοί οι τύποι νευρώνων καθιστούν δυνατές τις κοινωνικές ιδιότητες όπως η ενσυναίσθηση.

Ωστόσο, παρά την πολυετή έρευνα, δεν γνωρίζουμε πολλά για το πώς λειτουργούν αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου. Η ομάδα NIPS ξεκίνησε να βρει μερικές απαντήσεις.

Πότε οι πίθηκοι έκαναν λάθη

Εκπαίδευσαν μαϊμούδες για να παίξουν ένα παιχνίδι με έναν σύντροφο στον οποίο πατούσαν κουμπιά για να λάβουν ανταμοιβές.
Οι πίθηκοι έκαναν λάθη, όταν:

  • Άλλαζαν οι κανόνες του παιχνιδιού.
  • Ήταν απρόσεκτοι.

«Οι πίθηκοι συνέχισαν να χρησιμοποιούν τον ίδιο κανόνα αν πίστευαν ότι τα λάθη των άλλων μαϊμού ήταν τυχαία, λέει ο Masaki Isoda.

Αλλά, αν νόμιζαν ότι τα λάθη ήταν επειδή οι κανόνες είχαν αλλάξει, οι πίθηκοι προσαρμόζουν τη σκέψη τους και άλλαξαν κανόνες».

Οι ερευνητές περιελάμβαναν τρεις τύπους συνεργατών:

  1. Πραγματικούς πιθήκους.
  2. Καταγεγραμμένους πιθήκους.
  3. Αψυχα αντικείμενα.

Παράγοντες κατανόησης του τι σκέφτονται οι άλλοι

Διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των κυττάρων εταίρων ήταν πολύ υψηλότερο στο mPFC από ότι στο PMv.
Υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την κατανόηση του τι σκέφτονται οι άλλοι.

Τα κελιά συνεργατών στο mPFC ήταν πιο ενεργά. Επηρεάστηκαν περισσότερο από το PMv όταν οι συνεργάτες ήταν πραγματικοί. Και λιγότερο ενεργοί και επηρεασμένοι όταν ήταν άψυχα αντικείμενα.

Έτσι, φαινόταν πιθανό ότι η ικανότητα ενός πιθήκου να αναγνωρίζει κοινωνικές ενδείξεις εξαρτάται από τα κύτταρα mPFC. Τα οποία λαμβάνουν κοινωνικές πληροφορίες από το PMv.

Πότε οι πίθηκοι έκαναν περισσότερα λάθη

Για να δοκιμάσουν αυτήν την υπόθεση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνολογία ιογενών φορέων. Ώστε να σταματήσουν προσωρινά μόνο νευρώνες στο PMv που συνδέονται με το mPFC.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι πίθηκοι έκαναν πολλά περισσότερα λάθη αφού οι σύντροφοί τους έκαναν απρόσεκτα λάθη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κατανόηση του ρόλου του μονοπατιού PMv-mPFC παρέχει μια καλή κατεύθυνση για τη μελλοντική έρευνα για τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

Διαφήμιση