Αρχική COVID-19 Γιατί οι λοιμωξιολόγοι πρότειναν το καθολικό lockdown

Γιατί οι λοιμωξιολόγοι πρότειναν το καθολικό lockdown

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

«Σκοπός του lockdown να μην επιλέγουμε ποιοι θα μπαίνουν στις ΜΕΘ». Αυτό υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στο MEGA.

Παράλληλα η Αθηνά Λινού χτυπάει “καμπανάκι”, μόλις λίγες ώρες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Τονίζοντας έπρεπε να είχαμε πάρει νωρίτερα σκληρά μέτρα.

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος, εξηγεί τους λόγους που η επιτροπή πρότεινε lockdown. Αυτοί είναι τα πολλά θετικά τεστ, η αύξηση του ρυθμού μεταδοτικότητας και η πίεση στο σύστημα Υγείας από την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.

«Αν συνεχίσουν να αυξάνονται έτσι οι διασωληνωμένοι, με 10-15 την ημέρα, κάποια στιγμή το σύστημα θα καταρρεύσει. Δεν φτάσαμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιους θα βάλουμε στις ΜΕΘ. Αλλά δεν θέλουμε να φτάσουμε.
Σκοπός του lockdown είναι να μη φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Υπάρχει χωρητικότητα στις ΜΕΘ κατά τόπους», τόνισε.

Συνέχισε, λέγοντας, ότι ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων, οφείλεται, εν μέρει και στα πολλά –περί τις 25.000- τεστ που διενεργούνται καθημερινά.

Τόνισε ωστόσο πως «ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι ανεξάρτητος και αδιάψευστος. Αν είχαμε περισσότερα θετικά κρούσματα και λιγότερους διασωληνωμένους, οι αποφάσεις θα ήταν διαφορετικές.

Ο δείκτης των διασωληνωμένων είναι πολύ ισχυρός για τη δείχνει την αντοχή του συστήματος Υγείας. Και προοιωνίζει τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα».

Επιπλέον, έκανε λόγο ότι τα πράγματα στην Θεσσαλονίκη επιδημιολογικά είναι δύσκολα, ενώ ως περιοχή με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο προέκρινε το κέντρο της Αθήνας.

Σχολιάζοντας την αξιοπιστία των rapid test, εξήγησε πως «το να βγει τη μια μέρα θετικό και την άλλη αρνητικό, σημαίνει ότι μπορεί να επωάζει ακόμα ο ιός. Το αντίστροφο χρειάζεται κάποια συζήτηση».

Α. Λινού: “Είμαστε σε κίνδυνο μεγάλης καταστροφής”

Για τον κίνδυνο μεγάλης καταστροφής με τον οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα μίλησε στο ΑΝΤ1, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.

«Έπρεπε να είχαμε πάρει νωρίτερα σκληρά μέτρα, τόνισε. Νομίζω ότι αυτό που δεν έχουμε αντιληφθεί είναι ότι είμαστε σε τεράστιο κίνδυνο γενικής καταστροφής με τον κορονοϊό».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα μας είναι η έλλειψη πληροφορίας. Όταν μιλάγαμε για τα περιοριστικά μέτρα δεν ξέραμε πόση είναι πραγματικά η διασπορά στη χώρα», σημείωσε.

Η Αθηνά Λινού είπε επίσης: «Είμαστε με υποθέσεις και χωρίς πραγματική γνώση του πώς κινείται ο ιός στη χώρα».

«Υπάρχει μια συζήτηση ότι ο ιός έχει γίνει πιο μεταδοτικός» ανάφερε, αλλά «δεν είμαι σίγουρη με τις μελέτες ότι είναι τόσο λεπτομερείς» διευκρίνισε.

Διαφήμιση