Αρχική Περιβάλλον Οι δεσμεύσεις των ηγετών G20 για την κλιματική αλλαγή

Οι δεσμεύσεις των ηγετών G20 για την κλιματική αλλαγή

0
κλιματική αλλαγή
Πηγή Εικόνας: sofokleousin.gr
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι ηγέτες της G20 δεσμεύθηκαν να «ενισχύσουν» τις ενέργειες τους για την προστασία του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος πριν από τη Διάσκεψη των Μερών (COP15).

Αυτό ανακοίνωσαν στην ετήσια διήμερη ψηφιακή συνάντηση τους οι ηγέτες της G20. Η συνάντηση έληξε Κυριακή 22 Νοεμβρίου και την διοργάνωσε η Σαουδική Αραβία.

Προανήγγειλαν επίσης, την έναρξη μιας «πλατφόρμας για την προστασία των κοραλλιογενών υφάλων».

Καθώς και μία «παγκόσμια πρωτοβουλία για τη μείωση της υποβάθμισης της γης. Τη βελτίωση της διατήρησης των χερσαίων οικοτόπων για την πρόληψη, τη διακοπή και την αντιστροφή της υποβάθμισης της γης».

Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

G20

Η ΕΕ «προέτρεψε όλα τα μέλη της G20 να εργαστούν για την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων».

Και προώθησε μια ανάκαμψη βασισμένη στην πράσινη, χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμη, ανθεκτική και ψηφιακή ανάπτυξη. Σύμφωνα με την ατζέντα του 2030 και τους στόχους της για την αειφόρο ανάπτυξη.

G20

Επιμένει ο Ντόναλντ Τραμπ…

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε την αποχώρηση του από τη Συμφωνία των Παρισίων.
Λέγοντας ότι «δεν είχε σχεδιαστεί για να σώσει το περιβάλλον», αλλά για να «σκοτώσει την αμερικανική οικονομία».

«Αρνούμαι να παραδώσω εκατομμύρια αμερικανικές θέσεις εργασίας και να στείλω τρισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια στους χειρότερους ρυπαίνοντες στον κόσμο και στους περιβαλλοντικούς παραβάτες», είπε.

περιβάλλον φύση

Αναλυτικά οι δεσμεύσεις

G20: «Διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος»

Περιβάλλον, Ενέργεια, Κλίμα

  • Πρόληψη της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, διατήρηση με βιώσιμη χρήση και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας.
    Διατήρηση των ωκεανών μας, προώθηση καθαρού αέρα και καθαρό νερό.
    Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι από τις πιο πιεστικές προκλήσεις της εποχής μας.
    Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας και να χτίσουμε πιο περιβαλλοντικά βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον για όλους τους ανθρώπους.
  • Ενισχύουμε την αποφασιστικότητά μας να διατηρήσουμε το θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον μας εν’ όψει της επερχόμενης Διάσκεψης των Μερών (COP15) της Σύμβασης για τα Βιολογικά Ποικιλομορφία (CBD).
    Παρουσιάζουμε την πλατφόρμα Global Coral Reef R&D Accelerator για τη διατήρηση
    κοραλλιογενών υφάλων και την παγκόσμια πρωτοβουλία για τη μείωση της υποβάθμισης και την ενίσχυση της γης.
    Διατήρηση των χερσαίων οικοτόπων για την πρόληψη, διακοπή και αντιστροφή της υποβάθμισης της γης.
    Με βάση τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες, μοιραζόμαστε τη φιλοδοξία να επιτύχουμε μείωση κατά 50% υποβαθμισμένης γης έως το 2040, σε εθελοντική βάση. Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για μείωση επιπρόσθετης ρύπανσης από θαλάσσια απορρίμματα πλαστικών. Όπως διατυπώνεται από το όραμα Osaka Blue Ocean για τον τερματισμό της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας.

μάσκα ρύπανση

  • Τονίζουμε τη συνεχιζόμενη αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε μια σταθερή και αδιάκοπη παροχή ενέργειας και οικονομική ανάπτυξη καθώς ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις που δημιουργούνται από την πανδημία.
    Αναγνωρίζουμε τη σημασία της επιτάχυνσης της καθολικής πρόσβασης, βασιζόμενοι σε καινοτομία σε καύσιμα και τεχνολογικές επιλογές. Σε προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια για όλους, σύμφωνα με τις εθνικές συνθήκες. Συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης πρόσβασης σε καθαρά νοικοκυριά και ενέργεια.
    Από αυτήν την άποψη, αναγνωρίζουμε τη σημασία της χρήσης της ευρύτερης ποικιλίας από επιλογές καυσίμων και τεχνολογίας, σύμφωνα με το εθνικό πλαίσιο. Αναγνωρίζουμε τη σημασία της διατήρησης αδιάλειπτων ροών ενέργειας και διερεύνηση διαδρομών. Για ενισχυμένη ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα των αγορών.
    Χαιρετίζουμε τα μέτρα και τις συστάσεις της ομάδας Energy Focus (EFG), όπως επικυρώθηκε από το συμβαλλόμενο μέρος Υπουργών Ενέργειας.
    Για την εξισορρόπηση σε ενεργειακές αγορές. Και την συνέχιση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επενδύσεων.
    Επαναβεβαιώνουμε την κοινή μας δέσμευση για μεσοπρόθεσμο εξορθολογισμό και σταδιακή κατάργηση του αναποτελεσματικού ορυκτού καυσίμου. Με επιδοτήσεις, παρέχοντας παράλληλα στοχευμένη υποστήριξη για τους φτωχότερους.

Ατμοσφαιρική Ρύπανση

  • Υποστηρίζουμε την πλατφόρμα Circular Carbon Economy (CCE), με το πλαίσιο 4Rs (Μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κατάργηση).
    Αναγνωρίζοντας τη βασική σημασία και φιλοδοξία για μείωση των εκπομπών, λαμβάνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα του συστήματος και τις εθνικές συνθήκες.
    Το CCE είναι ένα εθελοντικό, ολιστικό, ολοκληρωμένο, χωρίς αποκλεισμούς, ρεαλιστικό και συμπληρωματικό σχέδιο για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, ενισχύοντας παράλληλα την περιβαλλοντική διαχείριση. Μέσω της διαχείρισης των εκπομπών σε όλους τους τομείς. Συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, της ενέργειας, της βιομηχανίας
    κινητικότητα.
    Αναγνωρίζουμε, σε αυτό το πλαίσιο, τις διάφορες εθελοντικές ευκαιρίες και η επιτάχυνσή τους τονίζεται από τον Οδηγό CCE.
    Αναγνωρίζουμε τις αναφορές της ομάδας εργασίας για την κλιματική διαχείριση που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλειοθήκη στην αντιμετώπιση της αειφορίας, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του κλίματος.
  • Πριν από τη Σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος (UNFCCC) COP26 στη Γλασκόβη και το UNCBD COP15 στο Κουνμίνγκ, επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας για αντιμετώπιση των πιεστικών περιβαλλοντικών προκλήσεων.
    Όπως η αλλαγή του κλίματος και η απώλεια βιοποικιλότητας, καθώς προωθούμε την οικονομική ανάπτυξη, την ενεργειακή ασφάλεια και την πρόσβαση για όλους.
    Οι υπογράφοντες τη Συμφωνία του Παρισιού επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την πλήρη εφαρμογή της. Με κοινές αλλά διαφοροποιημένες ευθύνες και αντίστοιχα
    ικανότητες, υπό το φως διαφορετικών εθνικών συνθηκών.
    Οι υπογράφοντες επαναλαμβάνουν την πρόσκληση για επικοινωνία μέσω μακροπρόθεσμων στρατηγικών ανάπτυξης χαμηλών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου 2020.
    Όλα τα G20 μέλη συνεχίζουν επίσης να υποστηρίζουν τις προσπάθειες και χρησιμοποιούν όλες τις διαθέσιμες προσεγγίσεις προωθώντας την περιβαλλοντική διαχείριση για τις μελλοντικές γενιές.
    Χρειάζονται παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, διατηρώντας παράλληλα υγιείς οικονομίες που ευνοούν την ανάπτυξη, τις αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και την καινοτομία.

γεωργία νιτρώδες οξείδιο

Γεωργία

  • Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στην επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή. Καθώς και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των τροφίμων και στις γεωργικές αλυσίδες εφοδιασμού. Ιδίως ενόψει των επιπτώσεων της πανδημίας.
    Απαιτείται αύξηση των υπεύθυνων επενδύσεων στη γεωργία και στα συστήματα τροφίμων. Για την αντιμετώπιση της πρόκληση της διατροφής του παγκόσμιου πληθυσμού.
    Και υποστηρίζουμε τη δήλωση του Ριάντ G20 “Ενίσχυση της Υλοποίησης Υπεύθυνων Επενδύσεων σε Συστήματα Γεωργίας και Τροφίμων”.
    Αναγνωρίζουμε τον στόχο της εθελοντικής δημιουργίας ενδιάμεσων στόχων. Για την ενίσχυση των προσπαθειών μείωσης της παγκόσμιας κατά κεφαλήν απώλειας και σπατάλης τροφίμων έως το 2030.

Νερό

  • Αναγνωρίζουμε ότι το προσιτό, αξιόπιστο και ασφαλές νερό, είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη ζωή. Και ότι η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι κρίσιμη για να ξεπεραστεί
    η πανδημία.
    Χαιρετίζουμε τον διάλογο G20 για το νερό ως βάση για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. Με στόχο να προωθήσουν την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, σε εθελοντική βάση. Για βιώσιμη, ανθεκτική και ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων.

 

Διαφήμιση