Αρχική COVID-19 Νέα έρευνα: Το MMR μειώνει τις πιθανότητες σοβαρής νόσου από SARS-COV-2

Νέα έρευνα: Το MMR μειώνει τις πιθανότητες σοβαρής νόσου από SARS-COV-2

0
Παιδιά - Καραντίνα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού SARS-COV-2, ήδη από το πρώτο κύμα στην Ελλάδα, είχε ακουστεί ότι ενδεχομένως στη χώρα μας να μη νοσούμε τόσο σοβαρά, όσο πληθυσμοί άλλων χωρών, δεδομένου ότι μεγάλο τμήμα του πληθυσμού μας, έχει εμβολιαστεί με το τριπλό παιδικό εμβόλιο εναντίον ταυτόχρονα της ιλαράς, της ερυθράς και της παρωτίτιδας (MMR) και για κάποιο λόγο αντιμετωπίζει καλύτερα την covid-19. Νέα έρευνα, επιβεβαιώνει ότι πράγματι υπάρχει αλληλεπίδραση και το MMR -ιδίως λόγω των αντισωμάτων κατά της παρωτίτιδας- μειώνει τις πιθανότητες να αρρωστήσει κάποιος σοβαρά από Covid-19, αλλά και κατά συνέπεια γιατί τα παιδιά ενδέχεται να νοσούν ελαφρύτερα. 

Συγκεκριμένα, στην έρευνα που διεξήχθη και δημοσιεύθηκε στο mBio της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, προκύπτει μεταξύ άλλων, ότι τα επίπεδα αντισωμάτων IgG κατά της παρωτίτιδας (μαγουλάδες) είναι αντιστρόφως ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της Covid-19, στους ασθενείς με διαγνωσμένη Covid-19 που είχαν παλαιότερα εμβολιαστεί με το τριπλό εμβόλιο.

Οι ερευνητές, μελέτησαν 80 άτομα διαγνωσμένα κορονοϊό, χωρισμένα σε δύο ομάδες βάση του αν είχαν κάνει στο παρελθόν το εμβόλιο MMR ΙΙ.

Οι ασυμπτωματικοί έχουν τα περισσότερα αντισώματα από το εμβόλιο MMR

Αυτοί που ήταν ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού, είχαν τα περισσότερα αντισώματα από το εμβόλιο MMR, ενώ όσοι είχαν αρρωστήσει σοβαρά από Covid-19 και είχαν χρειαστεί οξυγόνο, ήταν εκείνοι με τα λιγότερα αντισώματα από τον παλαιότερο εμβολιασμό με MMR.

“Βρήκαμε μια στατιστικά σημαντική αντιστρόφως ανάλογη σχέση ανάμεσα στα επίπεδα αντισωμάτων κατά της παρωτίτιδας και της σοβαρότητας της Covid-19 στους ανθρώπους κάτω των 42 ετών, οι οποίοι είχαν κάνει εμβολιασμό με το MMR II”, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Jeffrey E. Gold, ενώ συμπληρώνει ότι “Αυτό ενισχύει προηγούμενες εκτιμήσεις ότι το εμβόλιο MMR μπορεί να προστατεύει έναντι της Covid-19″.

Επίσης μπορεί να εξηγεί γιατί τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλότερη αναλογία κρουσμάτων σε σχέση με τους ενήλικες, καθώς και πολύ μικρότερο ποσοστό θανάτων», πρόσθεσε.

Τι περιλαμβάνει το εμβόλιο ΜΜR ΙΙ

Το MMR II, παράγεται από τη Merck και περιέχει:

  • το στέλεχος “Edmonston” της ιλαράς
  • το στέλεχος “Jeryl Lynn B-level” της παρωτίτιδας
  • το στέλεχος “Wistar RA 27/3” της ερυθράς.

ΕμβόλιοΗ πλειοψηφία των παιδιών κάνει το πρώτο εμβόλιο MMR στην ηλικία των 12 έως 15 μηνών και το δεύτερο στα τέσσερα έως έξι έτη τους.

“Είναι η πρώτη ανοσολογική μελέτη που αξιολόγησε τη σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο MMR II και στην Covid-19, δείχνοντας σαφώς ότι υπάρχει αντιστρόφως ανάλογη σχέση ανάμεσα τους, κάτι που δικαιολογεί την περαιτέρω μελέτη του θέματος”, δήλωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας  David J. Hurley του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια.

“Το εμβόλιο MMR II θεωρείται ασφαλές, με πολύ λίγες παρενέργειες. Αν παρέχει το όφελος της πρόληψης της λοίμωξης από Covid-19, αποτρέποντας την εξάπλωση της ή μειώνοντας τη σοβαρότητα της ή ένα συνδυασμό αυτών των δύο, τότε υπάρχει μια πολύ θετική αναλογία υψηλού οφέλους έναντι χαμηλού κινδύνου. Με βάση τη μελέτη μας, θα ήταν συνετό να εμβολιαστούν εκείνοι άνω των 40 ετών, με το μέγιστο αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται αν οι δύο εμβολιασμοί του MMR γίνουν σε απόσταση τουλάχιστον 28 ημερών”, πρόσθεσε.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here