Αρχική Special Topics Ο αστεροειδής Bennu είναι κενός και τείνει προς την αυτοκαταστροφή

Ο αστεροειδής Bennu είναι κενός και τείνει προς την αυτοκαταστροφή

0
Asteroid Bennu, University of Arizona
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Αγάπη Μυργιώτη

Προ ολίγον ημέρων ολοκληρώθηκε η προσγείωση της αποστολής OSIRIS-REx στον αστεροειδή Bennu με αποτέλεσμα να συλλέξουν τουλάχιστον 60 γραμμάρια υλικού από την επιφάνεια του. Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία όσο αφορά τη συλλογή υλικού και λίγες ημέρες μετά νέα στοιχεία έρχονται στο φως, τα οποία αναφέρουν ότι ο αστεροειδής Bennu είναι κενός στο εσωτερικό του και τείνει προς την αυτοκαταστροφή του.

Γιατί η NASA επέλεξε τον Bennu

Η NASA επέλεξε για την αποστολή της τον αστεροειδή Bennu για την φαινομενικά λεία επιφάνεια του και το προσιτό έδαφος προσγείωσης. Ωστόσο, το διαστημικό σκάφος Osiris-Rex μετά το ταξίδι των 200 εκατομμυρίων μιλίων στο Bennu, έφερε πίσω εικόνες που αποκάλυψαν ένα τοπίο καλυμμένο με πέτρες και πετρώματα.

Ο αστεροειδή έκρυβε αναπάντεχες εκπλήξεις

Για να καταφέρει το OSIRIS-REx να προσγειωθεί, η NASA επέλεξε το πιο επίπεδο σημείο που μπορούσε να βρει. Η διαδικασία για να μαζέψει το υλικό κύλησε ομαλά τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, ο Bennu έκρυβε μια έκπληξη. Ο αστροειδής Bennu αποδείχθηκε απίστευτα μαλακός, άρχισε μάλιστα να καταρρέει κάτω από το διαστημικό σκάφος καθώς αυτό άγγιξε την επιφάνεια του.

Οι επιστήμονες ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί κατά τη διάρκεια συλλογής υλικού προκειμένου να αποτρέψουν το γεγονός του να χάσουν πολύτιμο υλικό. Κατάφεραν να αποθηκεύσουν το δείγμα πριν χάσουν πάρα πολύ, αλλά αυτή δεν ήταν η τελευταία έκπληξη που τους περίμενε.

Πρόσφατα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο κατέληξαν στο συμπέρασμα με βάση τα δεδομένα που έχει συλλέξει ο Osiris-Rex τα δύο τελευταία χρόνια.

“Είναι σαν να υπάρχει κενό στο κέντρο του, μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να χωρέσουν μερικά γήπεδα ποδοσφαίρου”, δήλωσε ο Daniel Scheeres, καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Μηχανικής Αεροδιαστημικής του πανεπιστημίου, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Επιπλέον, ο Bennu θα μπορούσε να περιστρέφεται σε κομμάτια.

Ταυτόχρονα, ο Bennu ωθούσε μακριά από την επιφάνεια του κομμάτια βράχου, τα οποία εισέρχονταν σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή και στη συνέχεια μερικά από αυτά έπεφταν πίσω στην επιφάνειά του. Παρακολουθώντας τις κινήσεις του, οι διαχειριστές της αποστολής μπόρεσαν να κάνουν υπολογισμούς σχετικά με τη δύναμη της βαρύτητας του Bennu.

Δεδομένου ότι η βαρύτητα προέρχεται από τη μάζα, αυτά τα δύο σύνολα δεδομένων επέτρεψαν στην ομάδα να υπολογίσει τον τρόπο διανομής του υλικού μέσω του εσωτερικού του αστεροειδούς.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science Advances στις 8 Οκτωβρίου (πριν από τη σύντομη προσγείωση του Osiris-Rex), δείχνουν ότι απέχει πολύ από το ζυγό.

Ο Bennu ολοκληρώνει μία περιστροφή κάθε τέσσερις ώρες, και αυτό γίνεται όλο και πιο γρήγορα.

Πηγή: businessinsider.com

Διαφήμιση