Αρχική Υγεία - Διατροφή Έρευνα: Πως η μουσική δημιουργεί εγκεφαλικά ρίγη ευχαρίστησης

Έρευνα: Πως η μουσική δημιουργεί εγκεφαλικά ρίγη ευχαρίστησης

0
μουσική
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Αγάπη Μυργιώτη

Η μουσική ευφραίνει την ψυχή μας. Από την κλασική μουσική μέχρι την ροκ και τη μέταλ, η ακρόαση μιας αγαπημένης και ευχάριστης μελωδίας μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση και να μας ηρεμήσει. Μέσω της μουσικής μπορεί να δημιουργηθεί ένα ευχάριστο ρίγος, όπως έχει παρατηρηθεί έπειτα από σαρώσεις του εγκεφάλου.

Η αίσθηση ρίγους που αισθανόμαστε έχει συνδεθεί με την ενεργοποίηση των συστημάτων ανταμοιβής και ευχαρίστησης του εγκεφάλου σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες απεικόνισης εγκεφάλου. Τώρα οι επιστήμονες έχουν αναλύσει τα πρότυπα της εγκεφαλικής δραστηριότητας που σχετίζονται με ευχάριστα μουσικά ρίγη.

Η νέα μελέτη

Σε αυτήν τη νέα μελέτη, μια συσκευή EEG υψηλής πυκνότητας χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση των κυμάτων ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο των ανθρώπων κατά τη διάρκεια που άκουγαν μουσική. Ταυτόχρονα είχαν ακουστικά στα αυτιά τους και ηλεκτρόδια στο κεφάλι τους.

Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από 11 γυναίκες και 7 άνδρες να ακούσουν μια μουσική συλλογή 15 λεπτών με ήχους 90 δευτερολέπτων. Τα αποσπάσματα που περιλαμβάνονταν στη συλλογή προέρχονταν από μερικά αγαπημένα κομμάτια των συμμετεχόντων που τους προκαλούσαν ηρεμία και από μερικά επιλεγμένα από τους ερευνητές.

Η μουσική δημιουργεί ρίγος – Συμπεράσματα

Οι 18 συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη ανέφεραν κάθε φορά που ένιωθαν να τους διαπερνά ένα ρίγος. Καταγράφηκαν περισσότερα από 300 ρίγη με το καθένα να διαρκεί περίπου 9 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές, ωστόσο κοιτάζοντας τις αναγνώσεις του EEG, μπόρεσαν να εντοπίσουν και άλλα ρίγη εκτός αυτών των προβλεπόμενων στιγμών.

Σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα άτομα που δεν αισθάνθηκαν κανένα μουσικό ρίγος κατά τη διάρκεια του πειράματος έπρεπε να αποκλειστούν από την ανάλυση.

Τα καλά νέα είναι ότι οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ του αριθμού ρίγους που ένιωσαν οι συμμετέχοντες και της μουσικής εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει ταλέντο στη μουσική, αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για να αισθανθεί ρίγος. 

Στη συνέχεια, περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων του EEG έδειξε ότι όταν οι συμμετέχοντες αισθάνθηκαν ρίγος, η εγκεφαλική δραστηριότητα αυξήθηκε επίσης στον προμετωπιαίο φλοιό, στον μπροστινό λοβό του εγκεφάλου.

Χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο, οι ερευνητές ανίχνευσαν αυτήν τη δραστηριότητα, στην επιφάνεια του εγκεφάλου, μέχρι την ενεργοποίηση του τροχιακού φλοιού, μια περιοχή του εγκεφάλου που βρίσκεται πάνω από τα μάτια και ενσωματώνει αισθητηριακές εμπειρίες και επεξεργάζεται συναισθήματα.

Εντόπισαν επίσης δύο συγκεκριμένα είδη ρίγους, που σχετίζονται με τη δραστηριότητα στη συμπληρωματική κινητική περιοχή του μεσαίου εγκεφάλου (ή SMA) και τον δεξιό κροταφικό λοβό, μια περιοχή που επεξεργάζεται ήχους και μπορεί να σχετίζεται με τη μουσική εκτίμηση.

Η νέα μελέτη ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω στοιχεία

Τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με ευρήματα από προηγούμενες μελέτες απεικόνισης που δείχνουν επίσης την ενεργοποίηση αυτών των περιοχών του εγκεφάλου, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν τα συστήματα ανταμοιβής του εγκεφάλου και την απελευθέρωση της «αίσθησης-καλής» ορμόνης, ντοπαμίνης.

Επιπλέον, η έρευνα θα μπορούσε να μας δώσει περισσότερα στοιχεία για το γιατί η ακρόαση ζωντανής μουσικής μπορεί να είναι μια τόσο ικανοποιητική εμπειρία ή για το πώς μοιράζεται η ευχαρίστηση της καλής μουσικής μεταξύ φίλων και ομάδων.

Πηγή: sciencealert.com

Διαφήμιση