Αρχική Special Topics Αναμένεται έγκριση φαρμάκου για το Αλτσχάιμερ μετά από δεκαετίες

Αναμένεται έγκριση φαρμάκου για το Αλτσχάιμερ μετά από δεκαετίες

0
Εγκέφαλος
Διαφήμιση

Αμερικανική φαρμακευτική αναμένει έγκριση κυκλοφορίας σε φάρμακο για το Αλτσχάιμερ, και εάν πράγματι τη λάβει, θα είναι το πρώτο νέο φάρμακο για τη νόσο, εδώ και δεκαετίες.

Πρόκειται για την φαρμακευτική εταιρεία Biogen που παρουσίασε επαρκή στοιχεία για το ότι το πειραματικό φάρμακο της αντουκανουμάμπη (aducanumab) είναι αποτελεσματικό κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αρμόδιας εποπτικής αρχής της ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Κατόπιν αυτού, αυξάνονται και οι πιθανότητες ότι θα δοθεί έως το Μάρτιο του 2021 έγκριση κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο φάρμακο.

Γεγονός που οδήγησε και σε σημαντική άνοδο των μετοχών της Biogen, της τάξης του 44% στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Οι ιδιότητες του νέου φαρμάκου

Το συγκεκριμένο φάρμακο φαίνεται ικανό να επιβραδύνει την επιδείνωση της νόσου, δηλαδή τη σταδιακή απώλεια μνήμης, η οποία πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το aducanumab είναι ουσιαστικά ένα αντίσωμα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να απομακρύνει τις τοξικές πλάκες της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς, που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των ασθενών, καταστρέφοντας τα κύτταρα τους.

Οι αξιολογητές της FDA έκριναν και ως πειστικά και ως θετικά τα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής δοκιμής του φαρμάκου, αν και η δεύτερη δοκιμή δεν είχε εξίσου καλά αποτελέσματα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τους Financial Times.

Να σημειωθεί ότι συνήθως η τελική απόφαση της FDΑ συνήθως ακολουθεί τη γνώμη των ειδικών εισηγητών σχετικά με την άδεια κυκλοφορίας σε ένα νέο φάρμακο, αν και δεν είναι υποχρεωτικό.

Οι ομάδες υποστήριξης των ασθενών με τη νευροεκφυλιστική νόσο Αλτσχάιμερ τάχθηκαν υπέρ της άμεσης κυκλοφορίας του φαρμάκου, χωρίς να γίνει τρίτη κλινική δοκιμή, και παράλληλα αυτό είναι κάτι που ζητούν ορισμένοι επιστήμονες και αναλυτές, προκειμένου να μη περάσουν χρόνια, εωσότου δοθεί η έγκριση.

Αν τελικά εγκριθεί το aducanumab, οι ετήσιες πωλήσεις του αναμένεται να φθάσουν τα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια ως το 2025. Και αυτό ίσως εξηγεί και τον πρόωρο ενθουσιασμό των επενδυτών για τη Biogen, η οποία εδρεύει στη Μασαχουσέτη και η χρηματιστηριακή αξία της μεγάλωσε κατά 17 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια μέρα, από τα 38 στα 55 δισ. δολάρια, χάρη στην κατακόρυφη άνοδο της μετοχής της.

 

Διαφήμιση