Αρχική Ειδήσεις Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία δηλώσεων χωρίς πρόστιμα

Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία δηλώσεων χωρίς πρόστιμα

0
Κτηματολόγιο
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ενεργοποιείται το πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης στο Κτηματολόγιο, όπως προβλέπει το χωροταξικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε χθες Τρίτη 24 Νοεμβρίου στη Βουλή. Αλλά η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός 6 μηνών.

Στόχος είναι να δοθεί επαρκής χρόνος συμμόρφωσης στους ιδιοκτήτες. Το πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης ακινήτου θα προκύπτει όχι μόνο από την αξία του ακινήτου, αλλά και από το χρόνο της καθυστέρησης στην υποβολή δήλωσης.

Το ύψος του θα κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ ανάλογα με την αξία του ακινήτου. Και θα προσαυξάνεται ανάλογα με τη χρονική καθυστέρηση της δήλωσης.

Ουσιαστικά δίνεται μία άτυπη παράταση σε όσους δεν έχουν υποβάλει ακόμα δηλώσεις της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο. Και μπορούν να το κάνουν το επόμενο 6μηνο χωρίς πρόστιμο.

Χάρτες κτηματολόγιο

Τι ορίζει η σχετική διάταξη

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, αν δεν υποβληθεί δήλωση, απαγορεύεται η κατάρτιση εμπράγματης δικαιοπραξίας για το δικαίωμα που δεν δηλώθηκε.

Καθώς και η χορήγηση άδειας οικοδομής στο όνομα εκείνου που παρέλειψε να υποβάλει τη δήλωση και με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιβάλλεται πρόστιμο.

Το πρόστιμο υπολογίζεται βάσει του είδους του εγγραπτέου δικαιώματος που δηλώνεται, της αξίας των ακινήτων βάσει του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της. Καθώς και του χρόνου κατά τον οποίον καθυστέρησε η υποβολή της δήλωσης σε σχέση με την προθεσμία που καθορίζεται.

Διαφήμιση