Αρχική Ελλάδα Εκλογές ΗΠΑ: Με καθυστερήσεις τα αποτελέσματα των νικητών

Εκλογές ΗΠΑ: Με καθυστερήσεις τα αποτελέσματα των νικητών

0
Αμερικανικές Εκλογές
Διαφήμιση

Σε εξέλιξη βρίσκονταν την Τρίτη οι αμερικανικές εκλογές στις ΗΠΑ, με τα αποτελέσματα να αναμένεται να καθυστερήσουν σημαντικά εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής των ψηφοφόρων και του τεράστιου όγκου των επιστολικών τους ψήφων.

Και δεν θα είναι η πρώτη φορά, αφού και στο παρελθόν, πολλές εκλογικές αναμετρήσεις χρειάστηκαν ώρες και μερικές φορές μέρες προκειμένου να υπάρχουν καταληκτικά αποτελέσματα.

Παρ’όλα αυτά ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ διαμήνυε την Τρίτη, ότι “έχουμε δικαίωμα να ξέρουμε το νικητή την 3η Νοεμβρίου”.

Αγωνία σε όλα τα μέτωπα

Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα τουλάχιστον πέντε εκλογικών διαδικασιών, σχετικά με την κατανομή των εδρών του Κογκρέσου, μπορεί να χρειαστούν ακόμη και μήνες για να ολοκληρωθούν. Ενώ, οι Δημοκρατικοί δίνουν τη μάχη τους προκειμένου να κερδίσουν τις 14 πολυπόθητες έδρες που θα τους έδιναν τον έλεγχο της Γερουσίας. Και οι ψηφοφόροι, αποφασίζουν στην πράξη εάν θα παραμείνουν στην εξουσία οι νυν 12 Ρεπουμπλικανοί και οι 2 Δημοκρατικοί γερουσιαστές.

Σύμφωνα με το Reuters, oι Δημοκρατικοί, ενδέχεται να εξασφαλίσουν έως και 55 από τις 100 έδρες της Γερουσίας, και εάν αυτό συμβεί, τότε μετά από μια δεκαετία, θα έχουν έλεγχο και των δύο Σωμάτων του Κογκρέσου, δεδομένου ότι διατηρούν την πλειοψηφία τους, αυτή των 435 εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Για να πετύχουν πλειοψηφία στη Γερουσία οι Δημοκρατικοί θα πρέπει ουσιαστικά να διατηρήσουν τις υπάρχουσες έδρες τους, κερδίζοντας ακόμη 3 επιπλέον, εάν εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν Πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ 4 επιπλέον εάν εκλεγεί και πάλι ο Ντόνταλντ Τράμπ. Ενώ, και σε περίπτωση ισοψηφίας 50-50, εφόσον έχει εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν, τότε καθοριστική θα είναι η ψήφος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

Να σημειωθεί ότι υπήρξαν πολλαπλές αναφορές και από το FBI, για αυτοματοποιημένα μηνύματα που έλαβαν αρκετοί ψηφοφόροι και στα οποία ψευδώς υποστηρίζονταν, ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν και αύριο, επειδή υπήρχε μεγάλη ουρά. Φυσικά επρόκειτο για fake news και ενδεχομένως προσπάθεια να αποτρέψουν τη μεγάλη συμμετοχή.

Λόγοι καθυστέρησης

Πάντως και σύμφωνα με την New York Times, δεν αναμένεται ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το βράδυ των εκλογών από τις πολιτείες της Νέας Υόρκης και της Αλάσκας, αλλά και άλλες πολιτείες όπως το Μίσιγκαν και η Πενσιλβάνια, ενδέχεται να χρειαστούν μέρες.

Επιπλέον καθυστερήσεις αναμένονται και εξαιτίας των “προσωρινών ψήφων“. Έτσι χαρακτηρίζονται οι ψήφοι οι οποίες, γίνονται αποδεκτές και ισχύουν μόνον εάν διασταυρωθούν τα στοιχεία του ψηφοφόρου με το δικαίωμά του να ψηφίσει. Επομένως σημειώνεται περεταίρω καθυστέρηση.

Μεγάλο ενδιαφέρον και βαρύτητα επί των αποτελεσμάτων, ως πρώτες ενδείξεις θα έχουν σίγουρα οι πολιτείες που εμφανίζουν διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά των προηγούμενων εκλογών και άρα θα σημειώνουν διαφορά και όχι τα πρώτα αποτελέσματα από πολιτείες που κατεξοχήν εκλέγουν Δημοκράτες ή Ρεπουμπλικανούς αντίστοιχα, αλλά δε διαφοροποιούνται σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Πώς προκύπτει ο νικητής

Να σημειωθεί ότι στις εκλογές των ΗΠΑ, δεν κερδίζει εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους, αλλά εκείνος που τον υποστηρίζουν τουλάχιστον 270 εκλέκτορες. Και άρα ιδιαίτερη σημασία έχουν τα αποτελέσματα στις πολιτείες με περισσότερους εκλέκτορες.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠόσοι εξωγήινοι πολιτισμοί εντοπίζονται;
Επόμενο άρθροΣκληρή μάχη δίνουν Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν για τον Λευκό Οίκο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ