Αρχική COVID-19 ΥΠΑ: Νέες αεροπορικές οδηγίες που θα ισχύσουν μέχρι 12 Οκτωβρίου

ΥΠΑ: Νέες αεροπορικές οδηγίες που θα ισχύσουν μέχρι 12 Οκτωβρίου

0
Κορονοϊός: Διακόπτονται οι πτήσεις από και προς την Ολλανδία
Διαφήμιση

Νέες αεροπορικές οδηγίες θα ισχύουν έως την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Και έχουν σαν στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία COVID-19.
Η νέα αεροπορική οδηγία θα ισχύει από το Σάββατο 3 Οκτωβρίου.

Πτήσεις με Πολωνία

Όσοι επιβάτες ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Πολωνία θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19. Το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους.

Παράταση notam

Παρατείνονται οι αεροπορικές οδηγίες που αφορούν την αναστολή πτήσεων μεταξύ:

 • Ελλάδας και Τουρκίας.
 • Της περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία

Επεκτείνεται η αεροπορική οδηγία, έως τις 12/10/20, που προβλέπει ότι όλες οι πτήσεις από/ προς Ελλάδα-Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο στο Δ.Α.Α «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Παρατείνεται έως τις 12 Οκτωβρίου η notam που προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μάλτα, Βέλγιο, Ισπανία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Ενώ θα υποβάλλονται και σε δειγματοληπτικά τεστ.

Επεκτείνεται η αεροπορική οδηγία, έως τις 12/10/2020, που προβλέπει απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens).

Από την συγκεκριμένη nοtam εξαιρούνται οι πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 11 χωρών:

 1. Αυστραλία.
 2. Καναδάς.
 3. Γεωργία.
 4. Ιαπωνία.
 5. Νέα Ζηλανδία.
 6. Ρουάντα.
 7. Νότια Κορέα.
 8. Ταϋλάνδη.
 9. Τυνησία.
 10. Ουρουγουάη.
 • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι οποίοι θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Πτήσεις από Ισραήλ

Όσον αφορά την αεροπορική οδηγία για τους μόνιμους κατοίκους από Ισραήλ παρατείνεται επίσης έως τις 12 Οκτωβρίου.

Και προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Ισραήλ θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί με τη μέθοδο PCR, (λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος), μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους.

Οι μόνιμοι κάτοικοι Ισραήλ που έρχονται στην Ελλάδα θα επανυποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ για covid-19. Ενώ παραμένει και το ανώτατο όριο εισόδου 5.000 ταξιδιωτών από Ισραήλ σε όλα τα αεροδρόμια της ελληνικής επικράτειας.

Η ΥΠΑ ενημερώνει και για την παράταση έως τις 12 Οκτωβρίου της υποχρεωτικής συμπλήρωσης της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα.

Η συμπλήρωση μπορεί να γίνεται όχι αργότερα από την προηγούμενη ημέρα άφιξης.

Τι πρέπει να ελέγχουν οι αεροπορικές εταιρείες

 • Την επιβεβαίωση για υποβολή PLF τουλάχιστον την προηγούμενη ημέρα πριν από την πτήση. Το οποίο είναι υποχρεωτικό ταξιδιωτικό έγγραφο.
 • Την αλληλογραφία με το κωδικό QR και το PLF. Αεροπορικές εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με αυτήν την υποχρέωση ελέγχου, θα είναι υπεύθυνες για τον επαναπατρισμό των επιβατών με έξοδα της εταιρείας.

Notam για Ρωσία

Υπενθυμίζεται ότι έως τις 5 Οκτωβρίου 2020 ισχύει και η notam για Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι). Αυτή προβλέπει είσοδο μόνο με αρνητικό τεστ covid-19 στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου. Καθώς και ανώτατο όριο 500 επιβατών την εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση οι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας που έρχονται στην Ελλάδα θα επανυποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ για covid-19.

Για τις αεροπορικές οδηγίες, (παρατάσεις, αντικαταστάσεις, νέες και τροποποιήσεις), ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από τις προϋπάρχουσες αεροπορικές οδηγίες. Επίσης εξαιρούνται τα προγράμματα επαναπατρισμού Ελλήνων.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈρευνα: Ο κορονοϊός “στοιχειώνει” τα όνειρα μας
Επόμενο άρθροΦόβοι για πάνω από 40 κρούσματα κορονοϊού στο γηροκομείο στον Αγ. Παντελεήμονα