Αρχική COVID-19 Τα νέα μέτρα που ισχύουν για νυχτερινές μετακινήσεις, εστίαση, μάσκες

Τα νέα μέτρα που ισχύουν για νυχτερινές μετακινήσεις, εστίαση, μάσκες

0
Κορονοϊός, μάσκες
Διαφήμιση

Νέα μέτρα ισχύουν από σήμερα Σάββατο 24/10/2020, για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος κορονοϊού στην χώρα μας.

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και στη χώρα μας. Την Παρασκευή είχαμε πάνω από 800 κρούσματα.

Η Αττική συνέχισε το ρεκόρ, με 290 νέα κρούσματα. Η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 197 νέες μολύνσεις ενώ δύσκολη η κατάσταση και στις Σέρρες με 30 κρούσματα.

Τα νέα μέτρα

Από 06:00 το πρωί του Σαββάτου και μέχρι νεοτέρας:

  • Γίνεται υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους.
  • Απαγορεύεται η μεταμεσονύχτια κυκλοφορία στις περιοχές όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων της πανδημίας. Και συγκεκριμένα στις 26 «πορτοκαλί» και τις «κόκκινες» Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας.

Με βάση τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, οι Περιφερειακές Ενότητες έχουν κατανεμηθεί ως εξής:

  • Επίπεδο 1: Άνδρος, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ηλεία, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα, Κάλυμνος, Κάρπαθος-Κάσος, Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Ρέθυμνο, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά.
  • Επίπεδο 2: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.
  • Επίπεδο 3: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κέα-Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Λάρισα, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Σέρρες, Τρίκαλα.
  • Επίπεδο 4: Καστοριά, Κοζάνη.

Πώς θα γίνεται η μετακίνηση των εργαζομένων

Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι που πρέπει να μετακινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να έχουν μαζί τους βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας και να την επιδεικνύουν σε πιθανούς ελέγχους.

Ο εργοδότης θα υποβάλει σχετική υπεύθυνη δήλωση στο ΕΡΓΑΝΗ και στη συνέχεια θα εκδίδεται η ειδική βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας, αφού προηγουμένως διασταυρωθεί αυτόματα από το ΕΡΓΑΝΗ η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον εργοδότη.

Η άδεια θα έχει ισχύ 14 ημερών

Η βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας θα χορηγείται από τον εργοδότη στον εργαζόμενο το αργότερο πριν την μετακίνησή του.

Και θα ισχύει για όσο χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινείται από και προς το χώρο εργασίας του βάσει του ωραρίου εργασίας του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ θα έχει ισχύ δεκατεσσάρων ημερών.

Τι ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα συμπληρώνουν οι ίδιοι στο  ΕΡΓΑΝΗ την υπεύθυνη δήλωση βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας, με χρήση κωδικών taxisnet, πριν τη μετακίνησή τους και θα μπορούν να την επιδεικνύουν σε τυχόν ελέγχους.

Οι δημοσιογράφοι και άνθρωποι ΜΜΕ μετακινούνται με την επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας και βεβαίωση.
Δημόσιοι υπάλληλοι μετακινούνται με ταυτότητα ή διαβατήριο.

Ποιοι εξαιρούνται στην χρήση μάσκας

  • Όσοι κάνουν άσκηση σε εξωτερικό χώρο.
  • Οδηγοί που είναι μόνοι τους στο αυτοκίνητο ή με συγγενείς πρώτου βαθμού.
  • Στη γυμναστική στα σχολεία δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Τι ισχύει στην εστίαση και τα μπαρ

  • Στα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ απαγορεύεται η ζωντανή μουσική.
  • Σε ταβέρνες επιτρέπεται η ζωντανή μουσική χωρίς μικροφωνική μέχρι τρία άτομα. Με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.
Διαφήμιση