Αρχική COVID-19 ECDC: Μεγάλη ανησυχία για την πανδημία σε 23 χώρες της ΕΕ και...

ECDC: Μεγάλη ανησυχία για την πανδημία σε 23 χώρες της ΕΕ και το Η.Β. -Η Ελλάδα εκτός λίστας

0
Παρίσι Γαλλία
Άδειοι δρόμοι το απόγευμα στο Παρίσι
Διαφήμιση

Μεγάλη ανησυχία εγείρει η εξέλιξη της πανδημίας του covid-19 σε 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την αξιολόγηση και δημοσίευση της Παρασκευής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Φινλανδία και η Εσθονία εξαιρούνται από τη λίστα των χωρών που εισέρχονται πλέον στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με το ECDC. Μάλιστα πριν από ένα μόλις μήνα, η λίστα επικινδυνότητας αποτελούνταν από μόλις επτά χώρες.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, βρίσκεται από πολύ χαμηλά έως μέτρια επίπεδα επιδημιολογικού φορτίου sars-cov-2, σύμφωνα με τη σημερινή αξιολόγηση. Ο σύνθετος δείκτης που χρησιμοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο αποτυπώνει τόσο τον ρυθμό διάδοσης της νόσου, όσο και τη δυναμική διείσδυσής του στην κοινότητα.

Οι νεότερες εξελίξεις δυσχεραίνουν τα πράγματα

Η νεότερη εξέλιξη της επιδημίας στις ευρωπαϊκές χώρες «δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, με την πλειονότητα των χωρών να βρίσκονται σε μια πολύ ανησυχητική επιδημιολογική κατάσταση», ανέφερε η επικεφαλής του κέντρου αυτού που εδρεύει στη Στοκχόλμη, η Αντρέα Άμον, στην ανακοίνωση του ECDC.

«Ο αντίκτυπος σε ό,τι αφορά τις πιέσεις στις υπηρεσίες υγείας και τη θνησιμότητα γίνεται ολοένα και πιο εμφανής. Μαζί με τα υψηλά επίπεδα μετάδοσης, η προστασία των ευπαθών ανθρώπων γίνεται πιο δύσκολη και είναι αναπόφευκτο περισσότεροι εξ αυτών να προσβληθούν σοβαρά», σημειώνει η ίδια.

Από τον Αύγουστο, το ποσοστό των θετικών τεστ αυξάνεται σταθερά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια ένδειξη ότι η μόλυνση εξαπλώνεται, καθώς η προαναφερθείσα αύξηση δεν μπορεί να εξηγηθεί από τον αυξημένο αριθμό των τεστ, υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία, που καλύπτει τις χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

«Είναι απαραίτητο να υπάρξουν ισχυρές δράσεις δημόσιας υγείας για να αντιστραφεί ο άμεσος κίνδυνος να δούμε τα συστήματα υγείας να ‘υπερφορτώνονται’ και να μην μπορούν να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες», δήλωσε η Άμον.

Νέο επίκεντρο της πανδημίας η Ευρώπη

Η Ευρώπη, που πλήττεται από ένα δεύτερο κύμα της Covid-19, είναι το νέο επίκεντρο της πανδημίας, με την επιστροφή περιοριστικών μέτρων και απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε αρκετές χώρες. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η αξιολόγηση του ECDC έθεσε επτά χώρες της ΕΕ σε κατάσταση «σοβαρής ανησυχίας» αλλά η πλειονότητα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών ήταν ήδη στο όριο του να εισέλθει σε αυτή την κατηγορία.

Διαφήμιση