Αρχική Ελλάδα Στόλτενμπερκ: Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να ακυρώσουν ασκήσεις γύρω από τις γιορτές

Στόλτενμπερκ: Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να ακυρώσουν ασκήσεις γύρω από τις γιορτές

0
w23 162633w27204405Jensstoltenberg2
Γενς Στόλτενμπεργκ - ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαφήμιση

Την συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας να ακυρώσουν τις ασκήσεις της επόμενης εβδομάδας γύρω από τις εθνικές εορτές ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Παρασκευής ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. 

Συγκεκριμένα, μετά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας μέσω τηλεδιάσκεψης, Γ. Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι «οι δύο χώρες συμφώνησαν να ακυρώσουν τις ασκήσεις την επόμενη εβδομάδα γύρω από τις εθνικές γιορτές. Καλωσορίζω αυτήν την απόφαση, πολύ ευπρόσδεκτο βήμα και για μία ακόμη φορά θα ήθελα να συγχαρώ την Ελλάδα και την Τουρκία, δυο σημαντικούς συμμάχους για την ευελιξία τους και την δημιουργική προσέγγισή τους».

«Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο στη συνάντησή μας χθες, αλλά τέθηκε και συζητήθηκε και σήμερα, είχαμε καλές και εποικοδομητικές συζητήσεις. Εκφράσαμε έντονη υποστήριξη στον μηχανισμό αποτροπής σύγκρουσης του ΝΑΤΟ και καλωσορίσαμε το γεγονός ότι έχουμε δει κάποια σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με την ακύρωση των δύο ασκήσεων που θα βοηθήσει την αποτροπή σύγκρουσης και θα οδηγήσει στη διαχείριση της διαφοράς των δύο χωρών», συνέχισε.

«Και καλωσορίζω την αποτροπή σύγκρουσης, καλωσορίζω την ακύρωση των δύο ασκήσεων, της ελληνικής και της τουρκικής, καταρχάς γιατί αποτρέπει την ύπαρξη επεισοδίων και ατυχημάτων, αλλά και επειδή βοηθάει να ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις για το υπάρχον πρόβλημα. Και καλωσορίζω τις προσπάθειες της Γερμανίας να διαμεσολαβήσει και να βοηθήσει τις διαπραγμεύσεις να ξεκινήσουν. Και ελπίζω οι διερευνητικές να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

«Πιστεύω ελπίζω ότι δείχνει ότι το ΝΑΤΟ είναι πλατφόρμα όπου οι Σύμμαχοι συναντιούνται κάθε μέρα και όταν υπάρχουν διαφορές μπορούν να συναντηθούν, να συζητήσουν και να λύσουν τις διαφορές και αυτό είναι ακριβώς αυτό που κάναμε στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας σήμερα και χθες. Επίσης, θα ήθελα να πω ότι είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τα λόγια και τις πράξεις  ώστε να μειώσουμε περαιτέρω την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε.

 

Για το Oruc Reis

«Είναι σημαντικό να αποφύγουμε ενέργειες που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ενώ δεν παίρνω θέση για τα νομικά ζητήματα και τις νομικές αξιώσεις, είναι γεγονός ότι η αποφυγή σεισμικών δραστηριοτήτων είχε θετική επίδραση στην κατάσταση. Και χαιρετίζω επίσης την ευελιξία που έχουμε δει τόσο από την Τουρκία όσο και από την Ελλάδα, και την ανακοίνωση που έκανε η Ελλάδα και η Τουρκία στη συνάντηση σήμερα ότι έχουν ακυρώσει τις αντίστοιχες στρατιωτικές ασκήσεις την επόμενη εβδομάδα. Αυτά είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και βοηθούν στη μείωση του κινδύνου για ατυχήματα και περιστατικά, και ελπίζω ότι μπορεί να είναι κάτι που μπορούμε να οικοδομήσουμε και να στηρίξουμε τις προσπάθειες της Γερμανίας να διευκολύνει τις διερευνητικές συνομιλίες σχετικά με την υποκείμενη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών», επανέλαβε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Με πληροφορίες από ethnos.gr

Διαφήμιση