Αρχική COVID-19 “Εγκεφαλική ομίχλη” έχουν τα άτομα που ανάρρωσαν από Covid-19

“Εγκεφαλική ομίχλη” έχουν τα άτομα που ανάρρωσαν από Covid-19

0
Κορονοϊός: 5.889 κρούσματα, 81 νεκροί, 709 διασωληνωμένοι - Μικρή μείωση κρουσμάτων στην Ευρώπη
Διαφήμιση

Άτομα που έχουν αναρρώσει από Covid-19, αντιμετωπίζουν “εγκεφαλική ομίχλη” και άλλα νευρολογικά προβλήματα. Αυτά μπορεί να οφείλονται σε μετατραυματικό στρες (PTSD), αναφέρουν ερευνητές.

Μία επίδραση που παρατηρήθηκε στο παρελθόν σε εστίες κορονοϊού όπως το SARS και το MERS.

Την νέα έρευνα συνέγραψαν ο κλινικός καθηγητής και νευροψυχολόγος Άντριου Λεβίν, MD, της Ιατρικής Σχολής David Geffen στο UCLA. Και ο μεταπτυχιακή φοιτήτρια Έριν Κάσεντα του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Επιστήμης του Rosalind Franklin, στο Σικάγο.

Covid 19

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα άτομα που έχουν αναρρώσει από το Covid-19 μερικές φορές αντιμετωπίζουν παρατεταμένες δυσκολίες στη συγκέντρωση. Καθώς και πονοκεφάλους, άγχος, κόπωση ή διαταραχές του ύπνου.

Οι ασθενείς φοβούνται ότι η μόλυνση έχει καταστρέψει μόνιμα τον εγκέφαλο τους. Αλλά οι ερευνητές λένε ότι αυτό δεν ισχύει απαραίτητα.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο The Clinical Neuropsychologist.

“Το PTSD είναι κάτι που ίσως πρέπει να λάβουν υπόψη οι νευροψυχολόγοι κατά την αξιολόγηση των επίμονων γνωστικών και συναισθηματικών δυσκολιών μεταξύ των επιζώντων του Covid-19”, δήλωσε ο Άντριου Λεβίν.

Εάν τα συμπτώματα οφείλονται, ακόμη και εν μέρει, σε ψυχιατρική πάθηση όπως το PTSD, η θεραπεία θα βοηθήσει στη διαχείριση τους.
Και θα παρέχει μια σαφέστερη εικόνα για τυχόν υποκείμενα εγκεφαλικά προβλήματα.

“Μόλις λάβουν θεραπεία, ελπίζουμε ότι θα έχουν κάποια υποχώρηση των ψυχιατρικών τους συμπτωμάτων, είπε η Έριν Κάσεντα.

Εάν όμως συνεχίσουν τα παράπονα, τότε αυτό είναι απόδειξη ότι κάτι άλλο συμβαίνει”.

Οι φόβοι των ασθενών με Covid-19

Στην περίπτωση του Covid-19, τα συμπτώματα της PTSD μπορεί να προκύψουν ως απόκριση στα επεμβατικά μέτρα που απαιτούνται για τη θεραπεία των ασθενών.

Συμπεριλαμβανομένης της διασωλήνωσης και του αερισμού. Τα οποία μπορεί να είναι τραυματικά για τους φοβισμένους ασθενείς.

Άλλες φορές, το παραλήρημα προκαλεί στους ασθενείς με Covid-19 να υποφέρουν από ψευδαισθήσεις. Και η μνήμη αυτών των τρομακτικών αισθήσεων συνεχίζει να μαστίζει τον θεραπευμένο ασθενή.

covid-19

Κινδυνεύουν με PTSD και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης

Εκτός από τους ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πρώτης γραμμής μπορούν επίσης να επηρεαστούν.

Λόγω του συνεχούς στρες και του φόβου που αντιμετωπίζουν στην εργασία. Και για μερικούς ανθρώπους, το άγχος του να ζεις μέσα από μια πανδημία, να απομονωθείς από φίλους και να πολεμήσεις τον συνεχή φόβο μιας αόρατης απειλής μπορεί να προκαλέσει παρόμοιο πλήγμα στις δεξιότητες σκέψης και μνήμης.

Επίσης υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες για τη διαταραχή, συμπεριλαμβανομένης της ψυχοθεραπείας και των φαρμάκων.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να εργάζονται για να κατανοήσουν τις άμεσες νευρολογικές επιδράσεις του Covid-19.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα τίποτα

“Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε τίποτα ακόμη από τους επιζώντες του Covid-19, είπε η Έριν Κάσεντα.

Μέχρι να έχουμε αυτά τα δεδομένα, είναι πολύ δύσκολο να πούμε ποιο πραγματικό ποσοστό ασθενών θα έχουν γνωστικά παράπονα λόγω άμεσων επιπτώσεων του ιού, λόγω ιατρικής παρέμβασης ή λόγω ψυχιατρικών ανησυχιών”.

Διαφήμιση