Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες έως και 28 ημέρες

Κορονοϊός: Μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες έως και 28 ημέρες

0
κορονοϊός
Διαφήμιση

Ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες, χρήματα και κινητά τηλέφωνα έως και 28 ημέρες. Χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο από ότι πιστεύαμε προηγουμένως.

Αυτό αποκαλύπτει μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Εθνικής Επιστημονικής Υπηρεσίας της Αυστραλίας (CSIRO).
Οι οποίοι δήλωσαν ότι το εύρημα ενίσχυσε την ανάγκη για απολύμανση επιφανειών και πλύσιμο χεριών.

Οι ερευνητές είπαν ότι στους 20 βαθμούς Κελσίου, που είναι περίπου τη θερμοκρασία δωματίου, ο ιός, SARS-CoV-2, ήταν ιδιαίτερα «στιβαρός». Επιζώντας σε γυάλινες επιφάνειες όπως οθόνη τηλεφώνου, αλλά και χαρτονομίσματα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο σκοτάδι καθώς η έρευνα έδειξε ότι το υπεριώδες φως μπορεί να σκοτώσει τον ιό.

Ο κορονοϊός επέζησε επίσης για λιγότερες ημέρες σε υψηλότερες θερμοκρασίες, όπως 30 ή 40 βαθμούς Κελσίου.
Ήταν λιγότερο ανθεκτικό σε πορώδεις επιφάνειες όπως το βαμβάκι.

Έμεινε περισσότερο σε λείες, μη πορώδεις επιφάνειες απ ότι σε πορώδη υλικά. Όπως το πανί, το οποίο βρέθηκε να μην μεταφέρει μολυσματικό ιό τις τελευταίες 14 ημέρες.

“Ο προσδιορισμός του πόσο καιρό ο ιός παραμένει βιώσιμος στις επιφάνειες μας επιτρέπει να προβλέψουμε και να μετριάσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια την εξάπλωσή του. Και να κάνουμε καλύτερη δουλειά για την προστασία των ανθρώπων”, δήλωσε ο επικεφαλής της εθνικής επιστημονικής υπηρεσίας της Αυστραλίας, Δρ Λάρι Μάρσαλ.

Τον Απρίλιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε πει ότι ο ιός θα μπορούσε να επιβιώσει για 72 ώρες σε πλαστικό και χάλυβα. Και 24 ώρες σε χαρτόνι.

Οι ειδικοί λένε, ωστόσο, ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να μολυνθούν από κορονοϊό από κάποιον άλλον άνθρωπο παρά από μια επιφάνεια.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσε ότι ο κορονοϊός μπορεί να παραμείνει στον αέρα για ώρες. Και να μολύνει άτομα που απέχουν περισσότερο από 2 μέτρα από ένα άλλο άτομο.

Διαφήμιση