Αρχική COVID-19 Έρευνα: Σωματίδια Covid-19 παραμένουν στον αέρα για ώρες

Έρευνα: Σωματίδια Covid-19 παραμένουν στον αέρα για ώρες

0
Covid 19
Διαφήμιση

Τo Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ ενημέρωσε πως ο Covid-19 μπορεί να εξαπλωθεί από σωματίδια που μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για ώρες.

Το CDC τόνισε ότι η στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο παραμένει ο πιο συνηθισμένος τρόπος εξάπλωσης του Covid-19. Αλλά ότι μπορεί επίσης “μερικές φορές” να εξαπλωθεί με αερομεταφερόμενη μετάδοση.

“Μερικές λοιμώξεις μπορούν να εξαπλωθούν με έκθεση σε ιό σε μικρά σταγονίδια και σωματίδια. Που μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για λεπτά ή ώρες.

Αυτοί οι ιοί μπορεί να είναι σε θέση να μολύνουν άτομα που απέχουν περισσότερο από 2 μέτρα από το άτομο που έχει μολυνθεί”, ανέφερε στην ενημέρωση του.

Οι αρχές να πάρουν μέτρα

Οι επιστήμονες κάλεσαν τις αρχές να αντιμετωπίσουν τις δυνατότητες μεταφοράς μέσω αέρα για μήνες.

Τον Ιούλιο, 239 εμπειρογνώμονες από 32 χώρες έγραψαν σε μια ανοιχτή επιστολή ότι η αερομεταφερόμενη μετάδοση του Covid-19 «υποτιμήθηκε».

Στη συνέχεια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η μετάδοση σε αεροσκάφη σε πολυσύχναστες και κακές αεριζόμενες περιοχές.

Η ενημέρωση του CDC ήρθε την ίδια μέρα επιστήμονες από διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ -συμπεριλαμβανομένης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ- έγραψαν σε ανοιχτή επιστολή που κυκλοφόρησε στο Science ότι:

«Υπάρχουν τεράστια στοιχεία ότι η εισπνοή σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου κορονοϊού 2 (SARS-CoV-2 ) αντιπροσωπεύει μια σημαντική διαδρομή μετάδοσης για τη νόσο του κορονοϊού 2019 (Covid-19). “

Επισήμαναν ότι παρόλο που οι ιοί στα σταγονίδια πέφτουν συνήθως στο έδαφος σε δευτερόλεπτα μέσα σε δύο μέτρα από την πηγή – κάτι που καθιστά τη φυσική απόσταση αποτελεσματική στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού – οι ιοί στα αερολύματα μπορούν να παραμείνουν αιωρούμενοι στον αέρα “για πολλά δευτερόλεπτα έως ώρες  όπως ο καπνός και να εισπνέονται. ”

“Τα αερολύματα που περιέχουν μολυσματικό ιό μπορούν επίσης να ταξιδέψουν περισσότερο από 2 μέτρα. Και να συσσωρευτούν σε αέρα με χαμηλό αερισμό, οδηγώντας σε συμβάντα υπερδιάδοσης”, ανέφεραν.

“Υπάρχει επείγουσα ανάγκη εναρμόνισης των συζητήσεων σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης ιών σε διάφορους κλάδους. Για να διασφαλιστούν οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές ελέγχου. Και να παρέχεται σαφής και συνεπής καθοδήγηση στο κοινό”, πρόσθεσαν.

Το CDC συμβουλεύει

  • Να μείνουν τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από τους άλλους όποτε είναι δυνατόν.
  • Να καλύψουν το στόμα και τη μύτη τους με μάσκα όταν βρίσκονται γύρω από άλλους.
  • Να αποφύγουν τους πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους.
  • Να διασφαλίσουν ότι οι εσωτερικοί χώροι αερίζονται σωστά με εξωτερικό αέρα.
Διαφήμιση