Αρχική Διάστημα Ο Άρης θα βρίσκεται κοντά στη γη για τα επόμενα 15 χρόνια

Ο Άρης θα βρίσκεται κοντά στη γη για τα επόμενα 15 χρόνια

0
Άρης
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Αγάπη Μυργιώτη

Ο Άρης, ο δεύτερος κοντινότερος πλανήτης στη γη που  βρίσκεται στη συλλογική φαντασία μας εδώ και δεκαετίες θα βρίσκεται σήμερα σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Γη. Αρκετοί είναι αυτοί που έχουν φανταστεί μια επίσκεψη στον Άρη ή ακόμα και την πιθανότητα να είναι μελλοντικά κατοικήσιμος από το ανθρώπινο είδος. Σήμερα ειδικότερα αλλά και για τα επόμενα 15 χρόνια θα μπορούμε να τον απολαύσουμε ακόμα και με γυμνά μάτια.

Ο Άρης υπολογίζεται ότι θα βρίσκεται μόλις 62,1 εκατομμύρια χιλιόμετρα (38,6 εκατομμύρια μίλια) μακριά από τη Γη και αυτή θα είναι η κοντινότερη απόσταση που θα υπάρξει για τα επόμενα 15 χρόνια. Μάλιστα, θα μπορούμε να παρατηρήσουμε τον Άρη με ή χωρίς τηλεσκόπιο διότι πέρα από το γεγονός ότι θα βρίσκεται κοντά στην Γη θα είναι φωτεινός και μεγάλος.

Το θετικό είναι ότι ο Άρης θα βρίσκεται σε μια περιοχή του νυχτερινού ουρανού με πολύ λίγα αστέρια και με λίγη τύχη ίσως να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τον Δία και τον Κρόνο να λάμπουν πιο κοντά στον ορίζοντα.

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε ότι ο Άρης και η Γη βρίσκονται και οι δύο σε ελαφρώς ελλειπτικές τροχιές, που σημαίνει ότι μπορεί περιστασιακά να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο.

Αποστάσεις Άρη – Γης

Η πιο κοντινή απόσταση του Άρη στην Γη που καταγράφτηκε ποτέ ήταν το 2003, με μόλις 55,7 εκατομμύρια χιλιόμετρα να χωρίζουν τους δύο πλανήτες. Πριν από δύο χρόνια, το 2018 ήταν επίσης πολύ κοντά, με μόλις 57,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα (35,8 εκατομμύρια μίλια) απόστασης μεταξύ τους.

Δυστυχώς όμως, βρισκόμαστε όλο και πιο μακριά από την ευθυγράμμιση με τον Άρη και δεν θα αρχίσουμε να τον πλησιάζουμε ξανά μέχρι το 2029, με αποκορύφωμα μια πολύ στενή προσέγγιση το 2035 – μόνο 56,9 εκατομμύρια χιλιόμετρα (35,4 εκατομμύρια μίλια).

Από την αντίθετη πλευρά, όταν οι δύο πλανήτες είναι πιο απομακρυσμένοι μεταξύ τους μπορούν να καταλήξουν 401 εκατομμύρια χιλιόμετρα (250 μίλια) μακριά ο ένας από τον άλλο. Αυτό συμβαίνει όταν η Γη και ο Άρης βρίσκονται στις αντίθετες πλευρές του Ήλιου.

Αποστολές στον Άρη

Οι διαστημικοί οργανισμοί εκμεταλλεύονται το διάστημα που οι δύο πλανήτες βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και φέτος ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για πολλές αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη.

Η Mars One σχεδίαζε να απογειωθεί στον Άρη αλλά ποτέ δεν το έκανε.

Ωστόσο, τρεις αποστολές απογειώθηκαν με επιτυχία. Το Perseverance rover της NASA βρίσκεται σχεδόν στο μισό του δρόμου προς τον κόκκινο πλανήτη μετά την ανατίναξη τον Ιούλιο, ενώ ακόμα δύο αποστολές έφυγαν για τον Άρη μέσα στις ίδιες βδομάδες.

Οι επόμενες αποστολές του Άρη – όπως το Mars Sample Return – θα ταξιδέψουν το 2022, αλλά θα πρέπει να ταξιδέψουν επιπλέον 20 εκατομμύρια χιλιόμετρα, καθώς θα είμαστε σε απόσταση 81,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (50,6 εκατομμύρια μίλια) η πιο κοντινή μας προσέγγιση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Αυτή η εβδομάδα είναι μια πολύ ιδιαίτερη ευκαιρία που δεν θα υπάρξει ξανά μέχρι το 2035.

Πηγή: sciencealert.com

Διαφήμιση