Αρχική Υγεία - Διατροφή 12 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας

12 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας

0
Αθρίτιδα
Διαφήμιση

Σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από αρθρίτιδα. Η ζωή τους αλλάζει από τον μερικές φορές συνεχή πόνο των φλεγμονών των αρθρώσεων.

Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας» το 1996, από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας.

Στόχο έχει να ενθαρρύνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να βοηθήσουν στη μείωση του βάρους όσων πάσχουν σε όλο τον κόσμο.

Αθρίτιδα

H κορυφαία επαγγελματική ασθένεια στην Ευρώπη

Στην Ελλάδα έχει υπολογισθεί ότι το 26% του πληθυσμού πάσχει από κάποια ρευματική μυοσκελετική πάθηση.

Σε Ευρωπαϊκή Ένωση τα άτομα με ρευματικές μυοσκελετικές παθήσεις ανέρχονται σε 120.000.000.

Οι ρευματικές μυοσκελετικές παθήσεις (RMDs) είναι η κορυφαία επαγγελματική ασθένεια στην Ευρώπη.

Αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% όλων των προβλημάτων υγείας στο χώρο εργασίας. Και αποτελούν τη μεγαλύτερη αιτία άδειας ασθενείας και πρόωρης συνταξιοδότησης, λόγω σωματικής αναπηρίας.

Ο αποκλεισμός ατόμων με RMD από το χώρο εργασίας επηρεάζει τα οικονομικά τους, την αυτοεκτίμησή τους και την ψυχική τους υγεία. Έχει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Η πανδημία COVID-19 και η επακόλουθη ύφεση αντιπροσωπεύουν μια σημαντική νέα απειλή για τη συμμετοχή ατόμων που ζουν με RMD στο εργατικό δυναμικό.

Αθρίτιδα

Φόρουμ στις Βρυξέλλες

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, ο Ευρωπαϊκός μη κυβερνητικός οργανισμός που εκπροσωπεί τα άτομα με αρθρίτιδα EULAR, διοργανώνει Φόρουμ.

Με θέμα “Κίνδυνοι και επιπτώσεις στην απασχόληση για τους Ευρωπαίους με RMDs κατά τη διάρκεια της ύφεσης COVID-19” .

Το Φόρουμ είναι μια διαδικτυακή συζήτηση με έξι πάνελ. Που ο κάθε ομιλητής θα αντιπροσωπεύει μια διαφορετική προσέγγιση και προοπτική για το θέμα.

Η εκδήλωση θα διερευνήσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα που ζουν με RMDs. Καθώς και τα πρακτικά και πολιτικά μέτρα που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους για απασχόληση.

Πραγματοποιείται στο πλαίσιο σημαντικών εξελίξεων πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για το σχέδιο ανάκαμψης της COVID.

Καθώς και του περιεχομένου της νέας στρατηγικής φαρμακευτικής για την Ευρώπη και της στρατηγικής για την αναπηρία.

Παρακολουθήστε live το Φόρουμ

Το EULAR Brussels Forum 2020 θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου μέσω των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης της EULAR, 14.00 – 15.30 CET:

YouTube 
Twitter 
Facebook
Linkedin 

Η αρθρίτιδα, προέρχεται από δύο ελληνικές λέξεις

Η αρθρίτιδα συνοψίζεται καθαρά στο όνομά της. Προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις arthro, που σημαίνει άρθρωση και itis, που σημαίνει φλεγμονή.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι μια κατάσταση που περιλαμβάνει φλεγμονή των αρθρώσεων.

Αλλά σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη ότι είναι μια ασθένεια που είναι μόνη της, δεν είναι έτσι.

Περισσότερες από 200 είναι οι ρευματικές παθήσεις. Και πλήττουν άτομα όλων των ηλικιών (ακόμα και παιδιά) και των δύο φύλων.
Υπολογίζεται ότι προσβάλλεται το 1/4 του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Αθρίτιδα

Σύμφωνα με την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ – ΕΠΕΡΕ) σε αυτές περιλαμβάνονται:

  • Εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης (οστεοαρθρίτιδα).
  • Φλεγμονώδεις αρθρίτιδες (ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα).
  • Συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σκληρόδερμα, Σ. Sjögren, αγγειίτιδες, μυοσίτιδες κλπ.).

Δεινόσαυροι με αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα έχει αποδειχθεί ότι είναι μαζί μας από όταν τα πλάσματα είχαν οστά. Υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι η αρθρίτιδα στον αστράγαλο υπήρχε στους δεινόσαυρους από τη μελέτη των απολιθωμάτων.

Η έρευνα έδειξε ότι υπήρχε στον άνθρωπο τουλάχιστον το 4500 π.Χ. Και έχει αποδειχθεί ότι είναι μια από τις πιο κοινές πληγές των προϊστορικών λαών.

Αρχικά εξετάστηκε προσεκτικά και ταξινομήθηκε στο έργο William Musgraves, De Arthritide symptomatica που γράφτηκε το 1715.

Διαφήμιση