Αρχική Ενέργεια Πετρέλαιο θέρμανσης: Την Πέμπτη ξεκινά η διάθεση του – Επίδομα θέρμανσης για...

Πετρέλαιο θέρμανσης: Την Πέμπτη ξεκινά η διάθεση του – Επίδομα θέρμανσης για περισσότερους δικαιούχους

0
Πετρέλαιο θέρμανσης
Διαφήμιση

Την ερχόμενη Πέμπτη 15 Οκτωβρίου ξεκινά επίσημα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.
Η μέση τιμή του αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στα 0,78 λεπτά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς.

Πέρυσι, με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ), στις 15.10.2019 ο πανελλήνιος σταθμισμένος μέσος όρος τιμής του πετρελαίου θέρμανσης ήταν στο 1,037 ευρώ το λίτρο.

πετρέλαιο θέρμανσης

Επίδομα θέρμανσης για περισσότερους δικαιούχους

Η κυβέρνηση θα χορηγήσει έως τα τέλη Δεκεμβρίου επίδομα θέρμανσης ύψους 84 εκατ. ευρώ. Θα αφορά τη χειμερινή περίοδο 2020 -2021 και φέτος αποφασίστηκε να δοθεί νωρίτερα.

Φέτος το υπουργείο οικονομικών προσανατολίζεται να επιδοτήσει και άλλα καύσιμα για την θέρμανσης των νοικοκυριών εκτός του πετρελαίου. Όπως το φυσικό αέριο, ειδικά για τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σε αντίθεση με την περιφέρεια, στα αστικά κέντρα δεν αναμένεται να επιδοτηθεί η θέρμανση με καυσόξυλα και pellet για περιβαλλοντικούς λόγους.

Για την κατανομή του επιδόματος, πρώτο κριτήριο θα είναι οι ανάγκες θέρμανσης ανάλογα με την μέση διάρκεια διατήρησης χαμηλών θερμοκρασιών του χειμερινούς μήνες.

Το ανώτερο ύψος του επιδόματος είναι υψηλότερο στις ορεινές περιοχές που βρίσκονται στην ζώνη Α και αποκλιμακώνεται ανάλογα με την μέση βαρύτητα του χειμώνα στις ζώνες Β ,Γ και Δ. Οι περιοχές που περικλείουν οι τέσσερις ζώνες είναι:

Οι 4 ζώνες για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης

Για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, η ελληνική επικράτεια κατανέμεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, ως ακολούθως:

  • ΖΩΝΗ Α: Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας.
  • ΖΩΝΗ Β: Νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής.
  • ΖΩΝΗ Γ: Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου.
  • ΖΩΝΗ Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.
Διαφήμιση